Preprosti božični recepti

Salamander  

član od: 7.12.2014

sporočila: 1

tema odprta - 7. dec 2014 12:39 | ogledi: 12.672 | odgovori: 30

Pozdravljeni!

S fantom sva se odločila da bova letos za božič malo pekla, oba sva še začetnika in sva precej neizkušena. Malo gledava recepte, pa niti ne veva za kaj naj se odločiva? Doma že imava neko mešanico za piškote v katero je potrebno dodati samo jajca in take stvari, kar meni ustreza, ker rajši okrašujem stvari in bova najbrž dala več poudarka na glazure in mrvice in okraske in to :) Prosila bi vas za kakšne povezave do preprostih peciv, piškotov, česarkoli :) Najlepša hvala že v naprej!

Lp

Salamander

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

7. dec 2014 13:06

Če imata že kupjeno mešanico - kaj vama bo potem recpet? Saj ga imata na škatli.

Pustita raje mešanice pri miru - kaj bolj enostavnega, kot je testo za piškote, ne obstaja. Recepte si najdita sama, iskalnik je zgoraj desno (pojdita na napredno iskanje in vtipkajta v ime recepta keksi). Začnita s čim bolj enostavnim; če ni v receptu jajca, bodo piškoti zelo krhki, tako da mogoče za prvi poskus vseeno izberita recept z jajci. Potem pa veselo gnetita, valjajta, izrezujta in pecita. Testo je dovolj zgneteno, ko je res homogeno. Če se noče in noče narediti (se pravi, da se tudi po "neskončnem" gnetenju še vedno drobi), dodajta kako žlico ali dve smetane (sladke ali kisle, vseeno). Za izrezovanje ne sme biti premehko, zato ga dajta za kake pol ure v hladilnik, preden se lotita valjanja. Če nameravata kekse krasiti s sladkornim oblivom ali čokolado, ali jih lepiti skupaj z marmelado, potem dajta v testo manj sladkorja, da ne bo vse skupaj presladko.

Pazita, da bo testo enakomerno debelo razvaljano, da ne bo težav pri peki (debeli še napol surovi, tanki že napol zažgani).

Pecita jih na peki papirju, grejo laže dol kot z namaščenega pekača. Ko jih jemljeta s pekača, so lahko na otip še malce mehki, ko se ohladijo so v redu.

Pa veliko zabave!



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 07.dec 2014 13:08

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

7. dec 2014 14:34

Najpreprostejši recept za najbolj preproste piškotke, ki se jih potem zvalja in izrezuje z modelčki in po mili volji krasi, barva in preliva je

1 del sladkorja

2 dela masla ali margarine

3 deli moke

in če je to približno 1 kg moke še 3-4 rumenjake.

2 vanilin sladkorja

1 pecilni prašek

ščepec ali dva soli

Sladkor, vanilin sladkor, zmehčano maslo ali margarino ali vsakega pol-pol in rumenjake penasto zmiksamo skupaj in dodamo moko s pecilnim praškom in ščepcem soli ter zamesimo gladko testo, ki ga na hladnem (lahko tudi v hladilniku) pustimo počivati pol ure. Nato testo zvaljamo in izrezujemo različne oblike ter spečemo v pečici pri 160-170oC, da se rahlo rumeno obarvajo (cca 10 min). Del mase lahko tudi obarvata s kakavom (grenki kakav) - v tem primeru dodata kakšno žlico mleka, da bo testo enako kot rumeno.

Lahko se igrata tudi z okusi in vonji - v del testa zamesita malo naribane limonine ali pomarančne lupinice, ali malo cimeta.....

Dobro je če imata vsaj 3 pekače in te lepo na dnu obložita s peki papirjem, da se testo ne bo prijemalo. Prvi pekač je že spečen in piškoti se nekoliko hladijo na njem, drugi je v pečici, tretjega pa pripravljamo - tako gre pri keksih najhitreje.

Keksi so pečeni, sedaj pa pustita domišliji prosto pot in jih lepo okrasita. Predlogov in primerov je na tej in drugih podobnih straneh toliko, da vama bo sigurno zmanjkalo piškotov.

Če vama ti piškoti uspejo,  vama bodo tudi drugi, saj se v bistvu vsi delajo zelo zelo podobno - sicer pa - vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Veliko veselja pri delu.

 

tedyka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. dec 2014 6:18

Salamander, takole gre to:

- Poleg toplih nasvetov, ki so jih navedle kolegice, je treba za piškote imeti primerno delovno površino. Kar pomeni, da mora biti kuhinja namenjena samo pripravi testa in valjanju in odlaganju pekačev in ne gre zraven še kaj drugega s hrano početi. Hočem reči, kuhanje kosila ali celo kave med peko....tega začetniku ne priporočam.

- Obstaja prijazen predmet, ki se mu reče rokavica iz lateksa. Z njimi delajo profiji. Je preprosto bolj higienično. Skratka natakni si te rokavice in ne verjemi masi žensk, ki razlagajo, kako "ga ni čez občutka na roki"......v takih se skriva ena neskončno trpeča kloniranka cankarjanske mame...in ta fazon je pa res totalno za v 19. stoletje.. Pa kaj še, testo je treba tudi med valjanjem malo mokati (pa valjar tudi) in tista moka nazarensko skomina. Tudi se da testo lepo nareditti z uporabo rokavic.

- Če ne veš, kakšne piškote bi delala (tisto, o dvojini, pa "sva neizkušena in ne veva", tisto ti je malo pokroviteljsko ušlo, ne, je malo težko verjeti, da kakega mladega moškega daje nemir, ker ne ve, kakšne piškote bi pekel v decembru), se spomni, kateri piškoti so ti dobri in snemi tisti recept. Pa valda poznaš še kaj drugega kot "domačico" - ki je, btw, v domači izvedbi težja, ker moraš šofirati še s topljeno čokolado.

Predvsem se pa ne sekiraj, če prvič ne bo uspelo. Dokler ne zažgeš kuhinje, si še vseeno na varni strani.

Vendelina jr.

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

8. dec 2014 14:16

Vendelina jr. je napisal/a:

 

- Obstaja prijazen predmet, ki se mu reče rokavica iz lateksa. Z njimi delajo profiji. Je preprosto bolj higienično. Skratka natakni si te rokavice in ne verjemi masi žensk, ki razlagajo, kako "ga ni čez občutka na roki"......v takih se skriva ena neskončno trpeča kloniranka cankarjanske mame...in ta fazon je pa res totalno za v 19. stoletje.. Pa kaj še, testo je treba tudi med valjanjem malo mokati (pa valjar tudi) in tista moka nazarensko skomina. Tudi se da testo lepo nareditti z uporabo rokavic.

 

Predvsem se pa ne sekiraj, če prvič ne bo uspelo. Dokler ne zažgeš kuhinje, si še vseeno na varni strani.



Vendelina jr.

 

Jaz si ne predstavljam kuhanja z rokavicami. Nimam nič proti, da ne bo pomote, komur odgovarja imeti gor rokavice naj jih ima. Jaz sem navajena vse delati po občutku in vsa testa, ki se mesijo, delam na roke. Točno vem kako mehko, trdo, mokro, voljno mora biti, da je na koncu dober rezultat. Z rokavicami nisem sposobna niti pomivati posode, kaj šele peči kekse, pa nisem čisto nič trpeča podoba cankarjanske matere, vse prej kot to. Z uporabo rokavic ni nič narobe, prav tako ne, če se odločiš za uporabo kuhinjskega aparata ali pa če si temeljito umiješ roke in se lotiš dela. Vsak ima svoj način, ki mu najbolj odgovarja in normalno, da bo vsak svoj način opisal kot dober in zanesljiv. Je pač tako, da se še vedno ogromno gospodinj zanese na svoj občutek in ne vem, zakaj bi bilo to označeno, kot nekaj, kar spada v 19. stoletje. Glede higiene pa je po mojem mnenju tako, da kdor je nima brez rokavic, je tudi z rokavicami ne bo imel... 

Sandra_a

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. dec 2014 19:13

Profiji delajo z rokavicami. V dobro sebe (da se ne poškodujejo) in v dobro nas.  Lahko pa kdaj narediš laboratorijsko analizo tistega,kar imaš pod nohti po temeljitem čiščenju....pa nekaj časa ne boš imela blazno veliko apetita.Ozrioma, ni ga lepšega kot kak drobec laka za nohte v piškotih. Potem ostali okraski niso potrebni.

V tem stoletju je seveda izbira. Lahko se kdo ukvarja s težkim delom, lahko s kakšnim športom, ki rok ravno ne mara (plezanje) in to počne do trenutka, ko se vname koža, potem se pa teče k dermatologu, če se da še kaj rešiti.

19. stoletje, draga sandra je pa mentalni sklop za tiste ženske, ki še kar mislijo, da jim bo kdo totalno hvaležen za njihov presežno gospodinjasto gnavljenje.  Razlage v stilu: imam obtolčene roke in rdečkasto kožo na rokah, ker perem posodo, uporabljam čistia za kopalnico in mesim testo.- resno, a si tako temeljito očedite roke in potem tudi namažete s kremo, preden se lotite naslednjega ali pa kar direkt v moko..in to vse na roke, so v bistvu razlage, s katerim se prvenstveno promovira gosspodinjasto mučeništvo. Če ni druge vrline, se pa najeda s tem. Zahvala sicer redko ali nikoli ne pride, najedanje je pa vseeno svojevrsten gušt.

In preden se tule usuje jata tistih, ki ne uporabljajo rokavic....bodite hvaležne svojim zobozdravnikom in kirurgom, da jih oni znajo.

 

Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

8. dec 2014 19:35

Kar naj se vsuje. Hvaležna sem zobozdravnikom in kirurgom, da uporabljajo rokavice. Ko bom v kuhinji naslednjič mejavala sosedu srčno zaklopko, obljubim, da jih bom potegnila iz vedra pod umivalnikom. Da pa v prazničnih piškotih poješ kaj izpod božičkovega nohta ali Rudolfovo dlako, pač štejem v tveganje, ki ga moraš vzeti v zakup. A ne pravijo, da je higiena pol zdravja? O drugi polovici je tako prisrčno pisal Zoran Jerin, ampak čigavo je izvirno dopolnilo vzgojnega reka, pa najbrž ne bomo izvedeli nikoli.

Sonja

the tina  

član od: 5.10.2013

sporočila: 302

8. dec 2014 19:39

Eh, za lastno rabo se mi ne zdi življenskega pomena ali uporabljaš rokavice ali ne. Tako zelo občutljivo pa tole naše telo tudi ni. Če se maso dela za prodajo, oziroma za širši krog ljudi, potem to pride v poštev.

the tina

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8686

8. dec 2014 19:40

Vendelina jr., ob vsem spošovanju do tvojih "žebljev v glavico"... velikokrat imam občutek, da si nestrpna oz. da si ženski šovinist do drugih žensk, ne drugačnih.          

 

Ko bom začela mesit se bom spomnila na te, ker bom pač to opravljala brez rokavic. 

 

Pozdravček!

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

8. dec 2014 20:18

brez rokavic, potem pa v kuhinjo, mesit testo????

 

 

Kateri "profiji" pa uporabljajo rokavice??  Očitno hodim po napačnih gostilnah.

Pa še na kmetiji sem gor rasla....

Aja, a rokavice iz lateksa imajo znak "kozarecinvilice" (http://www.rtvslo.si/okolje/pretirana-skrb-zaradi-). ??' Bom preverila ob priliki.

marjja

Sporočilo je spremenil(a) marjja dne 08.dec 2014 20:24

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti