Preprosti božični recepti

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

9. dec 2014 8:38

Sonči, zdaj si dregnila v osje gnezdo-kje je največ nevarnih bakterij. Zadnjič sem slišala, da na kuhinjskih krpah in brisačah. Pustimo mokre in glej, njihov ples se začne. Tudi straniščne školjke so prav nedolžne napram tem cunjam. Kaj pa oblazinjeni stoli po teatrih...Naštevanju ni konca, tako, da mama, ki si temeljito umije roke, zamesi testo, ga da peči, ne ogroža zdravja v družini. A nekako se strinjam z Vendy v tem delu, da je opozarjanje na higieno pomembno. Večina se je zavedamo, sem pa tja pa kakšen le malo zastriže z ušesi.

 

naor

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

9. dec 2014 8:39

Ah, pa saj vsak, ki mu je vsaj v osnovah jasno, kako deluje imunski sistem, ve, da ne gre brez tistih, ki sprožijo imunski odziv. In to so antigeni, ki so (tudi) last bakterij, virusov,.....

Ja, ja, pekla bom, brez rokavic in "nagobčnika". Konec koncev, saj se speče, anede? Se spomnite one, ki je rekla, da ne bo nesla na eno novoletno praznovanje nič, kar se dela z rokami, od piškotov, seveda............... S polno r........je lahko.....saj veste, a ne?

rimljanka

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

9. dec 2014 9:24

Mislim, da je avtorja teme minilo do peke piškotov...

Drugače pa jaz rada spečem:

- linške piškote

- mehke cimetove kekse (jih naredim tako kot linške piškote - torej 2 plasti skupaj, notri namazane s figovo marmelado)

- ajdovčke

- božično-novoletne piškote

- orehove rogljičke

Vsi recepti so na voljo na kulinariki.

Pa obilo užitkov pri božični peki (jaz bom letos bolj kupčke podirala in ne bo časa za peko).

Lopatka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. dec 2014 9:42

Glede higiene in kje je največ umazanije: tudi v kopalnici je je veliko, sploh tam, kjer sta stranišče in kopalnica v istem prostoru. A ste vedeli, da ko spustute vodo iz kotlička v školjko, kapljice iz weceja pršijo nekaj metrov naokoli? In če je zobna ščetka v lončku ob umivalniku dva metra proČ.

 

Raziskave so dokazale, da so nekatere alergije in druge težave otrok, predvsem odpornost, veliko slabše kot v preteklosti prav zaradi pretirane čistoče. Nekaj "zdrave" umazanije (okej, ni treba, da otrok  iz zaprašenega kota kos salame pobere in ga poje) je, kot so napisale predhodnice, nujne. Ni pa treba v destilirani vodi dude in stekleničke po vsaki uporabi prekuhavat, kot je naša znanka počela, vsa ponosna sama nase, kako čista je in kako skrbi za otrokovo zdravje. Mala je potem garje dobila, ko je šla v vrtec, pa je bil spet ves svet kriv, v kakšni svinjariji da živi ...

 

Okej, to sta dve skrajnosti, ampak tu vmes je pa še "veliko odtenkov sive" ...

 

 

mamamia

hribovc61  

član od: 14.10.2013

sporočila: 2057

9. dec 2014 10:30

Jest sem pa mislil, da se bo govorilo o preprostih božičnih recepti, pa ste čist zbluzili temo o božičnih receptih ...........

In kje so recepti...........nekje "umes" kenede :) :) :)

hribovc61

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

9. dec 2014 10:48

hribovc61... med vso obnohtno umazanilo, virusi, bakterijami in lakom za nohte so najboljši piškoti .

Čez vikend bom pekla drugo rundo teh super-piškotov: http://www.kulinarika.net/recepti/8308/sladice/bozicno- , niso enostavni... za začetnike, so pa oooodlični .

SMARTY1

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

9. dec 2014 13:36

Silvija, pa ja ne moreš otrok pečt , vsaj svojih ne , upam :)

hedonist

Salamander  

član od: 7.12.2014

sporočila: 1

10. dec 2014 17:52

Pozdravljene ponovno :)

Vesela sem, da se je razvila res zanimiva debata, ki sem jo z veseljem prebrala. Zahvaljujem se vam za super uporabne nasvete in linke do receptov, ene par sem si jih že dala v zaznamke :p Zaenkrat mava zbrane tiste piškote iz že narejene mešanice(mami pravi, da je bila svinjsko draga ampak nama jo je vseeno kupila zaradu lanskega incidenta), rafaelo kroglice(ki so na sporedu že zadnje par let), čokoladne huzarske krapke in brownije :) Upam da nama bo uspelo vse to v dveh dneh, ampak sej oba najraje delava ponoči ko že vsi spijo, pa bo že :)  Moram pa povedat, da svaprosila za njih, ker sva že lani pekla piškotke(po nekem receptu ki sva ga našla v omari) in so bli ful trdi, midva nisva vedla a je normalno da so tok trdi ko pridejo iz pečice in sva predvidevala da se bojo mal zmehčal. Pa se niso, ko je babica pregledala recept je ugotovila, da zaradi tega, ker notri ni pecilnega praška oz. nečesa podobnega. Pa sva rekla bova letos raj ziher da nebo spet treba vržt stran ogromno piškotov ker niso jedilni. Glede fanta je pa tako, da se zna v kuhni in gospodinjstvu nasploh obračat veliko bolje kot jaz in mu je to tudi v veselje, pečt pa res ne zna nobden od naju, tako da ni nič pokroviteljsko rečeno :)

No, sem se kar razpisala, hm.

Najlepša hvala še enkrat, gospe. :)

Salamander

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. dec 2014 18:56

Salamander, eno si zapomni; piškoti so trdi kvečjemu zaradi predolge peke, ne zato, ker ni pecilnega praška v njih. Ko vzameš piškote ven, morajo biti na utip še malce mehki, ker se potem med hlajenjem na zraku še malce posušijo in so potem ravno pravšnji. Če pa prepečene že iz pečice vzameš, so pa še trši.

Ampak take malenkosti si pridobiš z izkušnjami. 

 

Vidva kar pecita, kot vama najbolj ustreza, najbolj pomembno je, da vama je to v zabavo in užitek. 

 

Pa še tole, alfa in omega naših debat o praznični peki:

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5137

mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 10.dec 2014 18:58

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti