Torta

llilika  

član od: 26.9.2007

sporočila: 87

tema odprta - 1. dec 2014 14:40 | ogledi: 10.346 | odgovori: 24

Zdravo!Želela bi za tasta speči torto za rojstni dan,za 66 let.

V msilih sem imela čokoladno s sadjem,ne vem še.

Rada bi da je torta brez želatine,da ni težka krema-torta,čim manj smetane,da čokoladna glazura se bi dalo rezat,tast vse je.

Katera jajca so najbolša za peko da ne smrdi pecivo po jajcih.

Ima katera kakšen recept preizkušenj,hvala.



llilika

Temo je spremenil(a) llilika dne 1. dec 2014 14:59

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

1. dec 2014 15:44

Ojoj, ta bo pa težka. Najboljša so seveda domača jajca, čeprav ne vem kako bi pecivo sploh smrdelo po jajcih...

Čokoladna krema brez želatine, pa da je lahka, pa da ni smetane not... Nimam pojma. Odpadejo namreč vse kuhane kreme, ker tem je nujno dodati želatino ali pa maslo, samo potem krema ne bo več lahka. Odpade pariška krema, ki je najpogostejša pri čokoladnih tortah, ker seveda vsebuje smetano.

Lahko seveda uporabiš mascarpone in čokolado, samo taka krema  je zelo težka in kalorična.

Skratka, lahko čokoladno kremo je težko narediti brez želatine.

Vesnuska

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

1. dec 2014 17:31

Zakaj pa toliko kompliciranja, če tast vse je? Čokoladna krema brez smetane ali brez masla pač ne bo krema, lahko sicer narediš nadev v stilu mousse au chocolat, ampak če je to lahko, naj me koklja brcne. Po tvojih kriterijih bo najbolje speči navadno biskvitno sadno pogačo, ali pa še to ne, ker zna biti, da bo smrdela po jajcih - ostane torej  štrudl; lahko ga pa narediš v obliki torte, zakaj pa ne.

Sonja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

1. dec 2014 17:34

Malo čudno si to napisala. Jaz kupujem domača jajca - sveža, menim pa, da sveža iz trgovine tudi ne smrdijo. Najbrž pa si mislila, da ne bi dala maslene kreme.Sama smetana s čokolado pa je lažja. 

Največkrat pečem čokoladno torto ( v maso za pečt dam čokolado), v nadevu pa je velikokrat sadje, krema pa je iz smetane in čokolade ali nutele. Čeprav se raje odločam za čokolado.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

1. dec 2014 22:08

Tole je zame ena najboljši kremastih čokoladnih tort sploh. Lahka krema, penasta, a dovolj čvrsta, da ne teče Jagode k čokoladi, kaj češ lepšega, lepo pa se podajot udi banane (no, to imajo naši otrooci radi, za premembo ...)

 


Potrebujemo:
za testo: 150 g zmletih lešnikov
10 beljakov
300 g sladkorja
kavno žličko mletega cimeta

Za čokoladni mousse:
450 g jedilne čokolade
dve jajci
dva rumenjaka
600 ml sladke smetane

500 g jagod za nadev
plus jagode za okrasitev (osem lepih, velikih, prerezanih na pol)

Za testo stepemo beljake s polovico sladkorja v trd sneg in svmešamo zmlete lešnike, cimet in preostali sladkor. Maso razdelimo na tri dele in jo naložimo na peki papir, dve razamažemo v krog s premerom 28 cm in eno v premeru 24 cm. Vse tri pekače damo istočasno v pečico, ogreto na 130 stopinj celzija. Pečico takoj,ko položimo vanjo testo, izključimo, denemo med vrata pečice kuhalnico in pustimo čez noč, da se testo posuši.

Za čokoladni mouse najprej v vodni kopeli raztopimo čokolado. Posebej v vodni kopeli segrejemo jajca in rumenjake, mešamo z metlico za sneg, potem posodo odstavimo z ognja in z mešalcem tako dolgo stepamo, da se masa povsem ohladi. Stepemo še sladko smetano in jo vmešamo med rumenjake oziroma jajca. V to maso najprej damo samo žlico ali dve staljene čokolade, ko je to lepo razmešano pa šele dodamo preostanek zmehčane čokolade.

Jagode operemo in očistimo in jih narežemo na večje kose. Če jagode niso velike, jih samo prepolovimo.

Na eno od večjih dveh podlag iz testa namažemo s kremo in vanjo položimo polovico narezanih jagod. Pokrijemo z drugo plastjo enako velikega testa in ponovno namažemo s kremo in dodamo jagode. Pokrijem s testom s prememrom 24 cm in preostalo kremo naložimo na testo tako, da je podobno kupoli, premažemo tudi obod torte. Damo jo vhladilnik za vsaj tri ure, da krema postane čvrsta. Preden torto postrežemo, jo okrasimo s polovicami jagod.

Evo, to je ta slastna torta. Res je delo z njo, ampak rezultat tudi nekaj šteje.
Pozdrav, Mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. dec 2014 6:47

llilika je napisal/a:

Zdravo!Želela bi za tasta speči torto za rojstni dan,za 66 let.

V msilih sem imela čokoladno s sadjem,ne vem še.

Rada bi da je torta brez želatine,da ni težka krema-torta,čim manj smetane,da čokoladna glazura se bi dalo rezat,tast vse je.

Katera jajca so najbolša za peko da ne smrdi pecivo po jajcih.

Ima katera kakšen recept preizkušenj,hvala.



llilika

 

Temo je spremenil(a) llilika dne 1. dec 2014 14:59

 

Pri vsem tem bi veljalo najprej premisliti, kako gospod stoji s stanjem sladkorja v krvi, ker velik del gospodov v tej starosti ima diabetične teme.

Glede vprašanj v stilu "jaz bi pa nekja rada, samo ne vem kaj, vem ap, da ne maram tega s kombinacijo onega in potem še v kombinaciji s tem po drugi strani bi pa šlo to in zadeva, ki se s tem sploh ne kombinira....in a je kaj zelo preprosto, ker se mi ne da iskati po masi receptov, ker se mi ne da pogledati v knjigo, ki jo je tale portal izdal, ker se mi na splošno ne da, bi pa bila rada pridna in vsem všečna, če bo pa kaj narobe, nisem nič kriva, ker ste mi vi tako svetovali...."  si pa lahko vsak ustvari svoje mnenje.

Vendelina jr.

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

2. dec 2014 7:21

Zakaj eni vedno drek mešajo?

Mamamia, tu pa bi pasala eno fotka ,da se naslajamo

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

2. dec 2014 8:33

MBrando je napisal/a:

Zakaj eni vedno drek mešajo?

Mamamia, tu pa bi pasala eno fotka ,da se naslajamo

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Veš kako je to...če ima avtorica teme pravico po nekaj letih članstva na kulinaričnem portalu pisat, da bi rada imela servirano idejo o torti, pa o smradu po jajcih in se ne potrudi sama poiskati med toliko recepti in mnenji pod njimi in za povrhu obstaja tudi lestvica "naj sladic", in obstaja tudi iskalnik receptov glede na sestavine, ki jih želiš imeti, le zakaj ji ne bi mi tudi povedali svoje mnenje o vsem tem. Se je pač treba sprijazniti s tem, da nas vsi nimajo enako radi in ne bodo vsi samo z repkom pomigali od sreče, če vidijo naš umotvor spisan nekje, ampak bomo dobili tudi kakšno med in pod rebra, al pa še kam.

Moj odgovor avtorici teme bi pa bil: če imaš čas odpret novo temo z enakim naslovom,  kot jih je že ohoho odprtih, potem imaš čas tudi brskati med recepti in si poiskati sladico, ki je za vas sprejemljiva.

Ognjič

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

2. dec 2014 9:34

Glede na vse omejitve, ki si jih navedla, bi bilo še najbolje, da v tortnem modelu spečeš biskvit z dodanim sadjem in ga preliješ s čokoladno glazuro. Ker takšna krema, kot bi jo ti rada, ne vem, če sploh obstaja... Da je lahka, brez želatine in po možnosti še brez smetane, obenem pa kompaktna, da gre lepo rezat...

Jaz delam kremo za torte iz jogurta, smetane, želatine in poljubnih dodatkov (sadje, nutela, naribana čokolada, žele bonboni...). Pride super, ravno prav kompaktno in ni pretežka. Je pa noter želatina...

Tvojega vprašanja glede jajc sploh ne razumem, ker ne vem, kako naj bi nekaj smrdelo po jajcih, razen, če so bila ta pokvarjena... Uporabljaj sveža jajca...

Sandra_a

neny111  

član od: 29.10.2007

sporočila: 358

2. dec 2014 10:51

Naredi presno tortico, ta po jajcih ziher ne bo smrdela. V bazi je veliko receptov pa tudi stric google jih najde ogrooomno. Naj ti uspe!

neny111

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti