Novoletno pecivo 2014

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

tema odprta - 25. nov 2014 15:44 | ogledi: 36.153 | odgovori: 243

Že nekaj dni čakam, čakam.... pa nič, zato pač odpiram tradicionalno temo.

Jaz namreč ne pečem kaj prida, se pa naslajam na vaših dobrotah, zato vas, drage pekarice, rotim:

ZAČNITE ŽE VENDAR, PRIČENJA SE

 

 

marjja

branka.mahnic  

član od: 23.7.2008

sporočila: 1157

25. nov 2014 20:40

Tudi jaz čakam, sicer nimam podpore, da bi slike pošiljala; ampak neizmerno uživam ob vaših in moram reči, da sem zelo veliko idej dobila in tudi marsikaj novega sem povzela iz vaših prijaznih razlag ob receptih. Se že veselim letošnjih. Uspešno peko želim vsem skupaj!

branka

Gabriela  

član od: 25.10.2003

sporočila: 112

25. nov 2014 21:07

Ja, smo že tri, ki čakamo...      Jaz pa predlagam, oziroma vas prosim, mojstrice peke... - recimo, da bomo pekle miklavže iz medenjakov in ve točno veste, koliko časa, koliko dni pred uporabo je treba speči, da se pečeni izdelki ravno prav omedijo, napišite: danes pečemo to pa to - link za miklavža, čez tri dni nekaj drugega za božiča, novo leto... Meni bi to zelo prav prišlo, ker se ne znajdem najbolje. (Dobro pa vem, da delam belo pito dva dni preden jo rabim, ker se mi takrat zdi najboljša.)

Vaša velika fenica, mojstrice peke,

Gabi

Gabi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. nov 2014 21:22

Za medenjake ne vem, za drobno pecivo pa lahko rečem le, da ni problem, četudi piškotki v škatlah čakajo dva ali tri tedne, tudi mesec dni, če je treba, vzdržijo.

 

Testo si lahko pripraviš v naprej in ga pustiš v hladilniku. Jaz sem že po cel teden imela testo v hladilniku, preden sem ga potem valjala in pekla piškote, pa je bilo vse okej. Drugo je seveda če delaš kakšne brizgane kekse, nebeške poljubčke in podobno drobno pecivo, ko testo nič ne počiva ampak se takoj pečejo piškotki. 

Tako da je težko za drugega naredit urnik, kdaj naj kaj peče. Pečeš,kn jo potem poleti, kot se ti zljubi, piškotki pa v dobro zaprtih škatlah vzdržijo več tednov. Pri nas so enkrat eni pozabljeni vzdržali več mesecev, smo eno polno škatlo pomotoma pospravili v klet in v njej našli kekse poleti, ko smo nekaj prelagali po policah. Smo jih pojedli ni bilo kreme v njih, taki bolj navadni so bili).

 

mamamia

Ninja24  

član od: 31.3.2007

sporočila: 2692

25. nov 2014 22:29

Seznam je že kak mesec pripravljen (se mi je spet zareklo, ko sem pol leta nazaj rekla, da več kot 2, 3 vrste ne spečem....no smo že na 14 ), razpored peke tudi, tako da samo še čakam zadnji teden pred božičem, da začnem ...bodo nočne, ampak si ne upam prej začet s peko, ker imam vedno občutek, da bodo piškoti prestari, če bodo stali več kot en teden.

Ninja24

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12641

25. nov 2014 22:55

 Hja,  Ninja,   jaz pa se ne bojim, da bi bili piškoti prestari,  ampak, da bi jih do božiča že zdavnaj zmanjkalo.  Ste me pa spomnile,  da bi blo dobro,  da začnem tudi sama zbirati počasi recepte zanje.

 



mopsika

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 25.nov 2014 23:02

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. nov 2014 23:09

renata69 je napisal/a:

Mamamia, koliko prej pa delaš cimetove zvezdice?



renata69 http://renata69.moj-album.com/

 

Kak teden prej, ne več. Čeprav se lepo obnesejo tudi dalj časa, glede na to, da so le izbeljaka in mandljev ter sladkorja pa itak nima bit kaj narobe. Pa en dan se itak sušijo, saj veš da jih ne pečem.

mamamia

Gabriela  

član od: 25.10.2003

sporočila: 112

25. nov 2014 23:20

Evo, super!  Pa se je začelo. Ko tole berem, sem se spomnila na en recept za nekakšno kokosovo salamo, ki sem jo pred 30 leti jedla na nekem obisku. Dobila sem tudi recept, takrat še ni bilo računalnikov, in ga izgubila. Spomnim se, da je bilo na izgled podobno temu   http://www.kulinarika.net/recepti/6424/sladice/kokosova   , vendar so se za rumeno testo uporabili pravi trdo kuhani rumenjaki, ki so se zmešali v maso, za beljak se ne spomnim. Mogoče se je tudi porabil v beli masi? Mogoče ima katera ta recept? Bilo je zelo dobro in bila bi res vesela, če bi ga našla. Hvala.

Gabi

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

26. nov 2014 5:06

Mislim, da je sedaj naboljši čas, da se počasi naberejo sestavine (v akcijah je enkrat to, drugič drugo), pa malo po trgovinah pogledamo za okraski in posipi, kupimo začimbe za medenjake in kakšne druge posebne začimbe, pa malo pogledamo za novimi modelčki piškotov in kupimo kakšnega novega in zbiramo ideje..... Moja izkušnja je taka, da zadnje dni ponavadi kakšnih zanimivih stvari zmanjka, potem pa se  tolčem po glavi zakaj tega nisem kupila že prej, ko sem opazila in mi je bilo všeč.

Jaz ponavadi ne pečem pred božičem oz. med božičem in novim letom, moram pa vsako leto ponoviti vajo iz peke piškotov - je nekaj stalnic in nekaj novitet. Že med letom si sprintam kakšen recept, ki mi je všeč, posebej veliko jih je in jih še bo objavljenih v tem času. Če se tudi odločim za pripravo kekse spečem in če so nam všeč recept prepišem v knjigo, da ga naslednjič ne iščem več na spletu ali na listih. Napišem si tudi kakšno opombo, kar pride posebej prav kdaj drugič (ali kot je vedno rekel moj sodelavec - pametni piše, glupi pamti).Posebej so mi všeč čisto navadni piškoti, ki jih potem okrasim. Sem se pa malo disciplinirala in spečem vsakih eno rundo (to je cca količine enega recepta ) in raje več vrst, le take bolj navadne piškote spečem večjo količino, da jih potem lahko po mili volji krasim. In ko zadovoljna spravim v škatlo še zadnji piškot se začne tisto najlepše - nalaganje na krožnike, za goste, ki pridejo v hišo, za prijatelje za darilo namesto bonboniere, pa eno veliko  škatlo za v službo.... Tudi v tem, ko veliko piškotov razdam zelo uživam, saj se mi zdi, da dajem del sebe in ne nekaj, kar lahko celo leto kupim, dam v vrečko in ......

Res se že veselim tega časa. Bom pa seveda redno spremljala to in še kakšno drugo temo ter z veseljem gledala vaše izdelke.

tedyka

mladikica88  

član od: 21.10.2014

sporočila: 61

26. nov 2014 8:12

No pa ste le zacele... moram priznat da sem tudi sama ze komaj cakala to temo. Po tem ko sem lani in letos prebrala vse starejse teme,sem zelela tudi sama kaj napisat. Trenutno sem v fazi ko so vsi recepti ze izbrani, jaz pa skupi zbiram vse sestavine. Pri tem mi pa pridno pomaga moja draga babica. Ce uspem nastudirat kak se slikice gor lepijo bom z veseljem delila tudi slikovni material. Torej naj se peka pricne...

mladikica88

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti