Recept za dobre,enostavne piškote

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. nov 2014 17:32

Dada je napisal/a:

Prosim za preizkušen recept za dobre,enostavne piškote delane z modelčki.

 

Greš v trgovino in na eni od polic jih zanesljivo imajo.

To je preizkušeno in enostavno.

 

Za peko doma je pa treba biti z glavo in srcem drugače pripravljen. Ni nič enostavnega, hitrega in kar je še tega. Peka doma vključuje to, da zbiramo sestavine, da si pustimo dan za peko, da je kuhinja namenjena temu, da se zabavamo s pripravo testa, pa s škatlami, v katere dajemo piškote. Pa da, če se kaj sfiži ne obupamo in ne pišemo takoj na forum, da se je zažgalo (ali sem preveč časa pustila v pečici..?)

 

Plus, peka doma vključuje tudi to, da človek sam najde recept na portalu - zlasti če je včlanjen - vpišeš v brskalnik, to je tisti okvirček s povečevalom ključno besedo piškoti in pade čuda zadev ven. In domača peka vključuje tudi čisto lastno odgovornost za to, da človek izbere recept.

 

Plus, piškoti, narejeni z modelčki niso nobena blazno zahtevna veščina. Kot ni nobena, po tem, ko jo človek osvoji. Dokler ni veščine valjanja testa in veščine odmerjanja moke za to, da se testo ne lepi na valjar in da gre lepo proč od modelčka, ni nič enostavnega. Je treba vse vaditi, "iz prve" ni nič enostavnega.

 

 

Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

29. nov 2014 17:54

Vendelina jr. je napisal/a:

 

 

Plus, piškoti, narejeni z modelčki niso nobena blazno zahtevna veščina. Kot ni nobena, po tem, ko jo človek osvoji. Dokler ni veščine valjanja testa in veščine odmerjanja moke za to, da se testo ne lepi na valjar in da gre lepo proč od modelčka, ni nič enostavnega. Je treba vse vaditi, "iz prve" ni nič enostavnega.

 


Vendelina jr.

 

  Malo sem se zamislila na tale tvoj zapis, Vendy...prišla do ugotovitve, da če bi bili valjani in izrezani piškoti vredni kalorij, bi se totalno potrudila in jih naredila. Listnato testo, ki ga zdaj delam že dve ali tri leta, mi ne dela nobenih težav. Kvašeno litnato tudi ne. In makroni so mi 100% uspeli, čeprav premnogi pravijo, da je to ena najbolj temperamentnih sladic.

Lepi izrezani piškoti so krasni za poroke ipd., pojem pa raje enega bombastičnega ali kot ti praviš, orgazmičnega. Nekako mi tudi ne gre v slast tisti sladek preliv/okras. 

Kako leto nazaj sem iskala recept in tudi pekla linške piškote po enih treh ali štirih receptih pa niso bili niti približno taki, kot se jih spomnim iz svojega otroštva. Letos jih nameravam pripravit še dvakrat po različnih receptih. Če mi ne uspe, gre ideja o domačih linških piškotih za vedno v pokoj. 

 

Vanja

krista123  

član od: 3.7.2013

sporočila: 12

29. nov 2014 18:34

Poskusi še ta recept 20 dag moke,5dag sladkor v prahu,12dag masla,1jajca,polovica pecilnega praška,1vanili marmelada za mazanje.Zgneti in počiva nekaj časa v hladilniku.Razvaljaj in izreži z modelčki.Pečene namaži z

 marmelado.Čas pečenja odvisen od pečice.                

     

     Lp Krista

 

 

krista123

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. nov 2014 19:26

Vanjič, jaz nisem kakšna silna prvakinja v piškotnem testu, ampak če se tista masa malo "popravi" tako, da dam notri še stopljen konditorski nugat, pride prav zanimiva stvar ven in enkrat do nekajkrat na leto zmorem tisto razvaljati in izrezati.  Za december smrekice, za valentina srčke, pa ni treba nič blaznega dodajati...Ampak brez vaje ne gre.

Vsekakor pa imam raje orgazmične kolačke s cimetom, koriandrom, čokolado in nič moke....

 

 

Vendelina jr.

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

29. nov 2014 20:04

Vanja, probaj jim dodati mlete mandeljne (iste, kot pri macarons).

+ https://www.youtube.com/watch?v=zIiklnR1yRw , če ti kaj pomaga~



Life is war against boredom~





Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 29.nov 2014 20:21

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

29. nov 2014 20:17

Vendy, a si mogoče mislila kardamom namesto koriandra... Čist zares, če krasno razvaljam listnato testo, bi brez težav razvaljala tudi tistega za piškote. Pozabila povedat, pasje piškote valjam. 

Miribon, eden od lanskih receptov je bil mandlji in ni bilo prav. 

Vanja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. nov 2014 8:44

Ne, mislila sem na posušen koriander, ki ga strem v možnarju.

Vendelina jr.

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

30. nov 2014 9:13

Vanja, mogoče ni bil kriv recept, pač pa postopek. Pri linških očeh je ključno, da ne pustiš testa počivat. Jaz ga delam s kristalnim sladkorjem. Takoj, ko testo zamesim, ga razvaljam in izrežem krogce (isto število z luknjo in brez). Ko jih vzamem iz pečice, jih čim prej namažem z marmelado in jih stisnem skupaj. Z mletim sladkorjem, jih posujem, ko so hladni. Ko sem pustila testo počivat, piškoti niso bili hrustljavi. 

Silva

Lakica  

član od: 24.7.2008

sporočila: 254

9. dec 2014 13:38

Mmm, naredila po receptu mamamie (na 1.strani), dodala le še vanilin sladkor; ker nisem imela smetane, sem dodala kar žlico mleka; pekla sem jih malo dlje, ker so po 8 minutah bili še čisto beli; božanski keksi, krhki in rahli, tudi po okusu. Iz 350 g moke sem dobila ca. 75 keksov.

Lakica

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

10. dec 2014 8:11

Meni je pa všeč, da so linški piškoti mehki in rahli... torej stvar okusa okoli keksov, a ne? Všeč mi je tudi, če jih namažem z domačo višnjevo marmelado. Moj mož pa obožuje navadne kekse na mašinco, ki pa so (po moje) najboljši z margarino in ne z maslom.

Torej, izbrat recepte, probat in se odločit s čim se splača pomatrat :)

Lopatka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti