Napihnjenost

Nina92  

član od: 16.12.2009

sporočila: 53

tema odprta - 14. nov 2014 10:27 | ogledi: 7.699 | odgovori: 17

Pozdravljeni,

 

že nekaj časa se spopadam s tem problemom in me zanima, če ima kdo podobne težave ali celo rešitev.

Vsak dan postanem po večerji izjemno napihnjena. Ta napihnjenost se pojavi neodvisno od hrane, saj postanem napihnjena ne glede na to, kaj jem. Je zelo neprijetno, saj izgleda, kot da sem v četrtem mesecu nosečnosti in že enostavno občutek napihnjenega trebuha res ni prijeten. To stanje se ponavadi ne izboljša do naslednjega jutra, včasih lahko traja tudi par dni skupaj. Aja, to pa se pojavlja zdaj že nekaj mesecev, zadnje čase pa pogosteje in močneje.

 

Ima kdo kakšno idejo, kako se s tem spopasti?

Nina92

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. nov 2014 11:21

To je zadeva, zaradi katere je treba k zdravniku, ali pa za začetek vsaj v apoteko, ti znajo tam marsikaj uporabnega dat.

Odvisno je tudi, ali imaš še kakšne spremljajoče pojave, ali se pojavlja kakšna bolečina, ti je morda slabo ali imaš še občutek napetosti?

Če kakšni čaji ne pomagajo, bi jaz na tvojem mestu šla do zdravnika.

 

mamamia

mikro_biologinja  

član od: 28.6.2011

sporočila: 1

14. nov 2014 11:37

Jaz imam z napihnjenostjo težave že nekaj let, a sem se s tem naučila živeti, ker sem opravila tudi nekaj zdravstvenih pregledov, ki niso pokazali nič posebnega. Tako da ti v prvi vrsti priporočam kot mamamia, da se odpraviš do zdravnika. Napihnjenost je namreč lahko stresne narave, posledica želodčnega refluksa (kar imam jaz), funkcionalne motnje črevesja (porušena črevesna mikrobiota), povešenost želodca. Vzroki pa so lahko tudi bolj nevarni (rak želodca, jajčnikov). Lahko je v igri tudi alergija na gluten...skratka, najprej eliminacija organskih vzrokov s strani zdravnika, potem se pa ukrepa najprej.

 

Lp in srečno!

 

 

mikro_biologinja

Nina92  

član od: 16.12.2009

sporočila: 53

14. nov 2014 20:17

Hvala vama za odgovora. Vem, da je obisk zdravnika neizogiben, ampak se ga ponavadi izogibam, dokler ni res nujno. Kot stranski pojav sem odkrila izpuščaje po telesu, največ po obrazu (niso mozolji, samo ogromno pikic). Te pikice so se pojavile približno takrat kot napihnjenost, zato sem najprej pomislila na alergijo, a kot že povedano, sem napihnjena po skoraj vsaki hrani. Bomo videli, kaj bo zdravnik povedal.

Nina92

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

14. nov 2014 20:41

Meni se je to prvič zgodilo z zastrupitvijo s salmonelo. Napihnjenost je trajala več mesecev!Po tej zastrupitvi sem postala zelo občutljiva na prehrano- od vse vrste solat na samopostrežni način, hrano, ki stoji pripravljena, na müslije, zamrznjeno morsko hrano... 

...Poslana sem bila na kolonoskopijo, ki je bila bp., torej alergija. . Na testu alergij je pokazalo ogromen spisek živil in od takrat moram še bolj paziti na prehrano. Najhuje je, ko kuham za ostale in dobim hitro posledice.

Zame so najbolj ustrezne juhe, riž, ribe in solata sveže pripravljena doma.  Najrajši imam glavni obrok nekje popoldne, zvečer pa nekaj lahkega, saj imam počasno prebavo. Večerja mi ponavadi obleži in rabim kak dan, da se vse skupaj uredi. Najhuje je na morju v hotelu, zanimivo pa je, da moj mož, ki je navajen na večerni obrok zjutraj nima težav. 

Poskusi malo spremeniti ritem in zvečer jesti nekaj lahkega. Predvsem pa se posvetuj z zdravnikom!

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. nov 2014 9:02

Po nicku sodeč je kolegica mlajša (22 let). Je seveda treba odkorakati do zdravnika in narediti pregled - ker je za svoje zdravje treba skbeti, ampak...dajte no, ne gre delati iz vsega takoj slona.

Praviš, da se po večerji pojavi občutek napihnjenosti in potem to traja do jutra in oh, kot da bi bila v četrtem mesecu nosečnosti. Kar, kakorkoli obračamo, tako blazno grozno ni videti. Se pa v tekstu prebere neznaje o temeljnih štosih rehranjevanja in nesamozavest glede telesa.

 Drago dete, ne poznam nikogar, ki po večerji NIMA  malo večjega volumna, ker tista hrana, ki jo človek zaužije, tisto je potem v telesu in dokler telo tega ne razgradi, imamo pač malo večji volumen.

Je pa tako, da je vrsta tekstov in vrsta informacij, da ravno ni posebej pametno obilno jesti zvečer. Tista, da se zajtrkuje kot cesar, kosilo imamo kraljevsko in da je večerja beračeva....tista velja. To sem enkrat napisala na ta forum in je potem zletelo nekaj izpovedi v stilu, kako "jaz pa ne morem zajtrkovati...." (whatever, who cares anyway). Skratka, če si po večerji "napihnjena" je nasvet bolj enostaven kot se sploh zdi: večerjaj beračevo, pa se to ne bo zgodilo.

In še nekaj mitov, ki bi jih morala 22 let stara punca že malo razčistiti:

- Večerja - draga moja, to je tisti obred, ko te kak frajer hoče malo zmehčati in se potem skupaj poveselita. Temu se reče večerja. Pri teh zadevah samo v filimih punce obilno jedo, v resničnem življenju pa zelo malo in zelo se izogibamo mesu (ker tisto potem res naredi obilen trebuh). Ostalo spada v kategorijo prehranjevanja v večernih urah.

- Daj ne verjemi, da ljudje v resnici pojedo vse tisto, kar je nafotkano na kulinaričnih straneh revij. Če bi bilo to res, bi bili vsi predebeli, pa nismo.

- Če hočeš, da bo tvoj trebušček vseživljenjsko ljubko plosek in seksi,  začni z vseživljenjskim večernim uživanjem sočivja in sadja, pa k kombiniraj  s probiotiki in seveda vseživljenjsko  se vsak dan 20 minut telovadi. Na dolgi rok druge metode ne funkcionirajo. 

Vendelina jr.

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. nov 2014 9:46

Bi se strinjala, a podatek, da se je obenem z napihnjenostjo pojavilo veliko pikic-izpuščajev, pa morda pelje v drugo smer in je obiskati zdravnika pač potrebno. Jaz sem z napihnjenostjo opravila, ko sem prenehala uživati kravje mleko.  Mogoče je lahko kriv gluten, karkoli, gremo k zdravniku! Seveda pa so nasveti o pravilni prehrani in gibanju zlata pravila za dobro zdravje. 

 

naor

Nina92  

član od: 16.12.2009

sporočila: 53

15. nov 2014 14:17

Tukaj definitivno ni problem estetski videz mojega trebuha, je, kakršen pač je. Problem je v zelo neprijetnem občutku, zaradi katerega imam tudi probleme s spanjem in prebavo, trebuh ni samo malo izbočen, ampak je trd kot kamen. Se zavedam tudi priporočil hranjenja in se mi ne zdi, da so ovsena kaša, umešana jajca ali kuhana zelenjava pretežka ali preobilna večerja, gibam se pa tudi več kot dovolj.

Še enkrat hvala vsem za nasvete, bom šla res do zdravnika, če se zadeva ne pomiri in rezultate napisala sem, če bodo mogoče še komu v pomoč.

Nina92

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

15. nov 2014 18:43

Miribon - branje je hvalevredno početje, ampak brez tistega famoznega zrnca soli ne hasne kaj dosti. Četudi na naslovnici piše Mladina.

S "probiotiki" ni prav nič narobe. Seveda pa tudi nimajo prav nobene zveze s povečanjem odpornosti, kar tako ali tako vedo tudi sami, tisti, ki jih proizvajajo, že desetletja - kakor tudi vsi tisti, ki jih jedo. So prav tako zdravi ali nezdravi kot navaden jogurt. Ali kefir. Ali kislo mleko recimo. Ker od tistega ščepca bakterij, ki so v lončku, se ti jih do črevesja prebije tako malo, da ob izdatni poseljenosti prebavnega trakta z domorodci nimajo šanse narediti česar koli resnega. En avstrijski profesor, ne spomnim se imena, je tole v nekem intervjuju opisal zelo slikovito. Namreč, z Dunaja v New Yorku vsak dan pristane en jumbo jet Dunajčanov. Ti imajo na kulturni utrip Manhattana prav tak učinek, kot en actimel dnevno na tvojo črevesno floro, namreč prav nobenega. Ker jih je premalo, najmanj pol jih tako ali tako v resnici sploh ni Dunajčanov, od druge polovice pa večina tako ali tako sploh ne pride na Manhattan - tistih par, ki pridejo, pa razen mogoče enega ali dveh poniknejo v Starbucksih. Eden ali dva pa ne bosta presadila kulture uživanje Sacher torte in Wiener Melange-a na Times Square.

Zagotavljam ti, da mišelinke ne rastejo od enega actimela na tešče zjutraj in/ali ene activie ob petih popoldan (če se spomnim malo nazaj razglabljanja o tem, kako nate ena čokolada nima nobenega učinka - upam, da ne verjameš, da je za povečanje tvoje plovnosti čez zimo kriv Danone). Jabolko in jogurt/kefir/LCA/actimel/kislo mleko je prav super obrok, če seveda odmislimo, da sveže sadje marsikoga  napihuje kar tako in ga je zato bolje jesti kdaj drugič, ne pa ravno pred spanjem. Pa da je actimel vsaj za moje pojme nagravžno osladen (v nasprotju z navadno activio, ki ima za moje pojme super okus - ampak ga vseeno ni čez navadno domače kislo mleko).

Naj bo torej Mu ali domači ali Actimel - vsak bo v redu (razen, če ga ne marate - ampak potem verjetno tako ali tako ne berete).

Sonja

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

15. nov 2014 20:31

Pa še res je!

Članek je bolj kot ne reakcija na zelo agresivno oglaševanje probiotikov kot nekih bomb zdravja, če ne že čudežnega zdravila, ki je verjetno potekalo v tistem času (trenutno so se trendi zapičili v konopljo in ostale bio izdelke).(Meni je osebno sicer še vedno najboljši kefir.)

 

 

Life is war against boredom~

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti