Rdeče zelje

Urškaa  

član od: 24.3.2009

sporočila: 14

tema odprta - 5. nov 2014 16:10 | ogledi: 7.697 | odgovori: 8

Joj čisto sem zgubljena. V nedeljo sva z dragim povabila naše na kosilo ampak se mi je malo zataknilo, ker bova imela martinovo pojedino.

Zataknilo se je pri rdečem zelju. Moja mama in tašča zelje pripravljata podobno, z jabolki in vinom, meni pa to zelje nikakor ni všeč.

Je možno da bi rdeče zelje naredila kot navadno sladko zelje? Za vsak nasvet bom zelo hvaležna

Urškaa

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

5. nov 2014 16:22

Kaj pa je zate navadno sladko zelje? Pri nas rdeče zelje vedno delamo kot "navadno" belo zelje in je čisto v redu. V bazi imaš receptov  kolikor hočeš, bo že eden dober. Poleg tega pa gre h goski belo zelje prav tako dobro kot rdeče.



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 05.nov 2014 16:23

Balenka  

član od: 28.4.2004

sporočila: 2825

5. nov 2014 16:42

Urška, seveda je možno. Tudi jaz sem tako do nedavnega delala rdeče zelje. Potem pa sem jedla takega z jabolki in vinom in mi je bil veliko bolj všeč. Sedaj ga tudi jaz zalijem z vinom. Pride bolj prijetne barve in bolj svežega okusa. Takšen brez pa je naslednji dan temno vijoličast, skoraj črn, ampak še vedno dober.

Balenka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

5. nov 2014 16:58

Če nočeš, da rdeče zelje spremeni barvo, pač ne gre brez antioksidanta med huhanjem. To je pa lahko le kislina - kis, vino, sadni sok.... stvar okusa. Ravno tako, kot dodajaš limonin sok, če hočeš živo rdečo jagodno marmelado. Je pa res, da se sprememba barve na okusu nič ne pozna, le vajeni je nismo.

Sonja

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

6. nov 2014 8:35

No jaz praženo rdeče zelje delam takole:

Na čebuli popražim na drobne kockice narezano hamburško slanino, da se malo popeče. Na to dam naribano rdeče zelje in kar tako "na suho" popražim, da zelje uvene. Potem ga zalijem (z vodo, dobro je tudi z govejo juho), toliko da je pokrito s tekočino in pokrito dušim, uro, uro in pol, toliko da se res zmehča in poveže. Ko tekočina povre dolijem kak deci, deci in pol (odvisno od količine zelja) rdečega vina. Po tem je treba kuhati vsaj tako dolgo, da se okus vina praktično ne čuti več, bognedaj pa da se celo čuti alkohol. Jabolka sem dodajala, vendar jih ne več, ker se mi zdi, da čisto nič ne pridodajo k okusu.  Včasih potem pustim, da se zduši "do suhega", včasih pa prav bogokletno v hladno juho zamešam žličko moke in jo dodam zelju, tako rata zraven ena gostljata omakca, ki poveže zelje. To je treba seveda dovolj pokuhat, da izgubi okus po moki in se škrob skuha. Eni me bodo s kolom po glavi zaradi tega, ampak včasih paše tudi tako - tako zelje z recimo praženim krompirjem je lahko potem tudi samostojna jed, ki ne rabi mesnate "priloge".

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

6. nov 2014 10:52

Urškaa, kakšen okus ti pa je všeč?  Najbrž si vajena opresnega  belega zelja s kumino ? Jaz rdečega na tak način nisem jedla, mi je bolj všeč kiselkast z jabolki...Morda pa bi tudi šlo z rdečim, ampak spet je stvar okusa, nekaterim je všeč, drugim ne. 

Jaz najprej prepražim čebulo, dodam zrezano zelje, malo sladkorja in vinski kis. Solim, dolijem vodo ali pa juho če jo imam.  Seveda dodam kasneje tudi jabolka, ker nam je tak okus všeč in na koncu malo vina. Ker so tvoji tega okusa vajeni jim bo brez kiselkastega  okusa zelje prazno, zase pa ga pripravi brez jabolk in vina. 

Sicer pa tudi pri nas mož ne mara rdečega zelja, niti perutnine, zato ponavadi dobi svinjino in  dušeno kislo zelje, zadovoljen pa je tudi s hrenovo omako. 

Sem pa zadnjič dušeno rdeče zelje postregla k piščancu v smetanovi omaki in je božanska kombinacija. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

6. nov 2014 11:02

Rdeče ali belo zelje, oba sta mi dobra tudi samo na čebuli zdušena, po potrebi čisto malo zalita z vodo ali juho, soljena in poporana. Je pa ura in pol meni občutno preveč, nekje do pol ure je vse narejeno.

Seveda lahko tudi rdeče zelje brez problema narediš enako, kot si vajena belega.

lp

mzm

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

6. nov 2014 11:11

V bazi- martinova pojedina je recept dušeno rdeče zelje s kumino in kostanjem. 

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12640

6. nov 2014 12:59

Pozdravljeni, tudi sama delam rdeče zelje enako,  kot zeleno-za sladko zelje. Nič ne kompliciram.   Na olivnem olju prepražim čebulo in zelje,   dodam malo kumine,  solim,  zalijem z vodo ali juhico, ali z malo vina.   Na koncu naredim podmet iz samo žličke moke in malo vode in še enkrat prevrem.  Dušim ga pa samo kakšne pol urice.  Vedno za prilogo naredim mlince in spečem perutnino. Tudi nam ni všeč zelje z jabolki. Pa veliko uspehov pri kuhi ti želim, Urškaa.

 

mopsika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti