Sušenje kakijev

tej_a  

član od: 10.10.2005

sporočila: 362

tema odprta - 25. okt 2014 19:37 | ogledi: 44.315 | odgovori: 25

Rada bi sušila kaki in ne vem kakšen način se suši? Še nikoli nisem sušila.Imam navaden kaki. Ali mora biti trd ali zrel? Sušila bi b pečici? Na koliko stopinj, temperatura, koliko časa,....? Se zahvaljujem.

tej_a

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

25. okt 2014 20:56

Sušim jih v sušilniku (odvisno od debelosti krhljev) na stopnji 3 do 12. ur.

Imam več vrst kakijev, torej tiste ki se jedo mehki in tiste, ki se jedo trdi.

Za sušenje uporabim tiste, ki se jedo mehki, trenutno niso zreli. Zanje je zdaj pravi čas za sušenje. Sušim trde kakije, narežem jih na tanke krhlje (nekje 6 mm) in naložim v sušilec. Ti kakiji so zdaj skomlati, vendar ko jih režem, so moje roke sladke. Posušeni krhlji so sladki in zelo dobrega okusa. Pri meni se ravno zdaj sušijo, pa še se bodo.

Upam, da se razumemo.

 

Migla

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

25. okt 2014 22:13

Če jih narežemo debelo in posušimo, suhe spravimo za kak mesec, dva ali tri, postanejo pa prava delikatesa.........

rimljanka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

27. okt 2014 0:02

Jaz jih narežem precej na tanko. Kot nekakšen "čips". Doma imamo sorto, ki je zrela oz. dobra za jest šele, ko so že fajn mehki. Vendar taki (opolnoma zreli) niso uporabni za sušenje, saj jih niti rezati več ne moreš.
Zato ji začnem sušiti takrat, ko so sicer že lepo oranžni, se pa še niso začeli mehčati - so pa tik pred tem. Dobiš občutek z leti, težko je to opisat. Takrat so sicer še trpki, vendar ša vsa trpkost med sušenjem izgine.

Začela sem jih sušiti v pečici z ventilatorjem, na 50 stopinjah, na pekačih, prekritih s peki papirjem. Kaki se namreč zelo prilepi na pekač, s peki papirja pa se ga da lepo pobrati.
Pečica mora delati VSAJ celo noč, če ne še več, ni tako hitro ...
Potem sem ugotovila, da je neumno trošiti toliko elektrike, če pa imam štedilnik na drva. Zato mi je mož naredil lesen okvirček z napeto pocinkano mrežico, na katerem zdaj sušim kaki, ko začnemo kuriti. Sušenje traja ves dan, odvisno od kurjenja oz. vlage v zraku.

 

Evo, imam še nekaj fotk, da si boš lažje predstavljala, na kak način to počnem:

Narezan kaki lepo razporedim na mrežico, prekrito s peki papirjem in vse skupaj obesim nad štedilnik na drva:

 

Ko je skoraj suh, ga previdno "odlepim" s papirja in malo premešam, da se hitreje presuši do konca:

 



Zaščiten pred vlago in molji - v dobro zaprti posodi, je tak kaki slasten celo leto.

 

Soseda ga suši v el.pečici, narezanega na krhlje kot jabolka. Sušenje traja po njenih besedah vsaj 24 ur. Vendar pa je okus tako sušenega (vsaj zame) čisto drugačen kot okus mojega "čipsa". Tisti njen je podoben datljem, prav zanimivo.



Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 27.okt 2014 15:48

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

27. okt 2014 8:32

Wauuuuu Mamaf..to pa je posladek...prijateljica jih suši v aparatu za sušenje sadja,ma niso čipsi tako lepi kot tvoji...

Vrtejbenka

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

27. okt 2014 14:46

Jaz sem jih lani sušila okrogle, torej cele, narezane na kake pol cm. Povezani z rafiijo so lepa in  izredno okusna drobna pozornost. 

Uporabni tudi kot okrasek za božično drevesce, vejo, venec iz šibja ali kako drugo  rustikalno varianto  za na vhodna vrata in še kaj bi se našlo. 

Mama F, hvala  za idejo, ravno pravi čas si jo dala gor.

 

Alije katera že poskusila  sušiti slano varianto, kot prigrizek k aperitivu? Baje je zelo dobra?

 

lp Lučka

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

27. okt 2014 15:31

In kje jih sušiš tako narezane kakije Lučka?....so samo za dekoracijo ali tudi za pod zob?Imam kar nekaj kakijev pa bi sprobala..v pečici cel dan jih pečt,pa mi je malo preveč.

Vrtejbenka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

27. okt 2014 15:48

Vrtejbenka je napisal/a:

Wauuuuu Mamaf..to pa je posladek...prijateljica jih suši v aparatu za sušenje sadja,ma niso čipsi tako lepi kot tvoji...



Vrtejbenka

Aparat za sušenje sadja sem imela tudi jaz, pa sem ga podarila naprej. Kar se je tam posušilo, smo sproti pojedli, premajhne "runde" so bile

Na tejle mreži nad "špargertom" pa ga sušim na cca pol kvadratnega metra površine, je porcija posušenega vsaj "opazna"
Je pa peki papir obvezna oprema za na mrežo, saj se v nasprotnem primer kaki med sušenjem dobesedno "zažre" vanjo in ga ne moreš lepo odstraniti. Še na papir se prilepi, ga je treba prav previdno odstranjevat dol, vendar ni težav. Jabolka in hruške pa sušim na isti način direktno na mrežici.


Moja prijateljica ga na "moj" način suši kar na radiatorjih, dolg trak peki papirja odreže, položi na radiator in nanj naloži takole narezane kakije - rezine niso debelejše od pol cm. Se ji prav dobro obnese.

V vsakem primeru bodite pri skladiščenju pozorne na to, da bodo vrečke oz. posode res trdno zaprte in zaščitene pred nadležnimi molji.
Sama shranke redno preverjam, se mi je namreč večkrat zgodilo, da sem po nekaj mesecih med suhim sadjem našla nepovabljene goste Ni nujno, da pridejo v škatlo, ko je ta že v shrambi ... sumim, da so se moji "neprijatelji" v obliki jajčec vtihotapili med kaki še MED sušenjem - potem pa so imeli lep mir v shrambi, da se iz jajčec razvijejo v gosenice in na koncu odrasle molje.

Mojca

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

28. okt 2014 8:03

Vrtejbenka je napisal/a:

In kje jih sušiš tako narezane kakije Lučka?....so samo za dekoracijo ali tudi za pod zob?Imam kar nekaj kakijev pa bi sprobala..v pečici cel dan jih pečt,pa mi je malo preveč.



Vrtejbenka

 

Sušim jih tako v sušilniku kot na toplem zraku. Imam namreč zidan štedilnik iz opeke in poleg veliko odlagalno ploščo iz  granita, ki se čez dan ravno prav segreje, da je čez noč primerna za sušenje. Tale štedilnik, oziroma kuhinja je bila  moja najboljša investicija....( ne  investiram v  sodobno vero,  kozmetiko,  , v vseh teh letih bi me koštalo približno prav toliko, rezultat pa bi bil, vsaj v končni fazi, zagotovo prav tako klavrn ). Da še jaz malo posmetim.

Jutri  bo v delu  varianta mameF.

Je pa  res, da je okus v sušilniku veliko boljši in rahlo spominja na datlje, morda tudi na melono. Mislim da zato, ker je  prostor zaprt in vse ostane v sadju, torej gre zelo malo, kako bi rekla,  v zrak.

 

Če okrogle rabiš le  dekoracijo( so veliko lepše barve kot  limone  ali pomaranče) jih lahko

pošpricaš še  z lakom za lase. Vredno poskusiti, če nimaš druge možnosti, gre tudi na radiatorju, kot že rečeno.

 

lp Lučka

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

28. okt 2014 10:25

Madonca, sem ti fouš Lučka za tisti tvoj zidan štedilnik...  .......

Vrtejbenka

kozamurnik

sporočila: 2311

2. nov 2014 19:58

 Jaz sem kaki za sušenje narezala kar na mesoreznici in se super obnese.

murnik

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti