Nugatova torta

tej_a  

član od: 10.10.2005

sporočila: 362

tema odprta - 6. okt 2014 10:04 | ogledi: 7.874 | odgovori: 19

Delala sem nugatovo torto s praženimi lešniki iz knjige Alenke Kodele. Recept in sliko prilagam. Zanima me pa naslednje kaj sem naredila narobe pri čokoladnem hrustavčku. Naredila sem vse tako kot piše, ampak ko sem ga vzela iz pečice po 10 minutah se mi še ni zdel pečen in sem ga dala še za pet minut nazaj v pečico. Se pravi, da se je pekel 15 minut. Tudi navlažila ga nisem nič, ker nič ne piše. V glavnem bil je zelo trd. Tudi ko se je torta rezala je bil trd. Zanima me ali mora biti trd ali mora biti to bolj mehko. Ko si rezal si moral kar fajn zariti z nožem, da si ta hrustavček prerezal. Ostalo (krema, biskvit) je bilo vse vredu. Čokoladnega hrustavčka še namreč nisem nikoli delala in prosila za nasvete kakšen sploh mora biti. Ali je vredu takšen kot sem ga jaz naredila? Hvala.

tej_a

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

6. okt 2014 11:43

Je bilo maslo hladno ali zmehčano, ko si ga pomešala s sladkorjem?

Po moje mora biti maslo zelo mrzlo, lahko ga celo daš v zmrzovalnit za nekaj časa (med obdelavo se ne sme niti malo otopliti),  drugače ne bo hrustalo - jaz bi verjetno vse skupaj dala v multipraktik in naredila samo par kratkih obratov, da se vse na grobo pomeša (koščki masla naj bodo še malo vidni) - tako se npr. dela tisto pristno hrustljavo testo za ameriško pito - potem pa vse skupaj takoj v pekač in v pečico.

ALI pa ne bi smela peči dodatnih 5 minut, temveč počakati, da se masa ohladi.

Life is war against boredom~

tej_a  

član od: 10.10.2005

sporočila: 362

6. okt 2014 12:20

Hvala. Uporabila sem maslo, ki pa je bilo res zmehčano (sem ga malo celo pustila na sobni temperaturi). Pa tudi kar dolgo sem vse skupaj gnetla, da je bilo lepo gladko testo. Tako hitro pa tudi ne more iti v pekač, ker v receptu piše, da se mora testo še naribati tako, da ga moraš vseeno obdelati z rokami. To pomeni, da je zopet pristoten vir toplote, ki vse skupaj mehča. Kaj narediti?  Multipraktika pa nimam. Verjetno se lahko uporabi tudi navaden mikser za gnetenje testa. Hvala.

tej_a

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

6. okt 2014 13:20

Hm, lahko ga poskusiš hladnega narezati na čimmanjše koščke, to pomešaš z moko in s hladnimi rokami povežeš moko z maslom (med prsti 'mencaš' skupaj maslo in moko tako kot pri krhkem testu, ki ga delaš brez multipraktika). Temu potem dodaš ostale sestavine in z vsem skupaj v hladilnik, nato pa naribaš.

Lahko pa bi šlo tudi, če daš vse sestavine v pokončni mešalnik... oz. bi vsaj v teoriji moralo ratati nekaj podobnega kot v multipraktiku.

Life is war against boredom~

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

6. okt 2014 13:30

Mislim da v tem primeru testo ne bi smelo biti gladko..ampak samo premešano...da se maslo sprime s suhimi sestavinami..ker se potem riba,bi maso dala za kako uro v zmrzovalnik in pred uporabo naribala...tako sem delala pite kjer se testo riba,je zgornja plast krhka in se lepo reže..

lp goga

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

6. okt 2014 14:13

Po pregledu recepta je izdelava podobna skoraj kot pate brisee, s tem, da so tukaj dodani lešniki in kakav. To se dela s hladnim maslom, še lažje je, da ga nasekljaš na zelo majhne koščke.

Ime hrustavček pa je pomoje mišljeno bolj kot krokant, ki pa ga ni potrebno speči do trdega, saj se med ohlajanjem že sam dovolj strdi. 

DBpek http://www.easy-recepti.com

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

6. okt 2014 15:20

Posebej mehko to res ne more biti, ker gre za krhko testo. Moralo bi biti krhko, ne trdo, vendar nikakor mehko.

Vsekakor si naredila napako, da nisi uporabila mrzlega masla. Pa tudi pregnete se le toliko, da se sestavine povežejo, sicer se aktivira gluten in je testo trdo ne pa krhko. Pomembno se mi zdi tudi to, da ko testo naribaš ga na koncu ne potlačiš, paš pa spečeš tako razrahljanega. Upam da razumeš kaj mislim.

Alenka ima super recepte, vednadar moraš vedeti kaj delaš, obvladati moraš osnovne tehnike in postopke, saj navodila niso posebej natančna. Na tem področju so boljše kake francoske knjige. Priporočam Le cordon bleu:Patisserie and baking foundations.

 

Vesnuska

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

6. okt 2014 15:53

po moje pa gre za mehko maslo, ki ga penasto stepes s sladkorjem, dodas lesnike in nato moko s kakavom. Pac za piskote.  Verjetno si ga le predolgo pekla.

"Stressed is desserts spelled backwards!"

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

6. okt 2014 15:57

Vesnuska je napisal/a:

Posebej mehko to res ne more biti, ker gre za krhko testo. Moralo bi biti krhko, ne trdo, vendar nikakor mehko...

Vesnuska

ni cisto krhko testo, ima veliko vec sladkorja, v tem primeru pridejo keksi bolj trdi, recimo da hrustljavi

"Stressed is desserts spelled backwards!"

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

6. okt 2014 19:23

Imaš prav, sem tudi sama pomislila na to, vendar zelo trdo vseeno ne bi smelo biti.

Meni se zdi pri receptu najbolj zgrešena pozicija tega hrustavčka. Take zadeve se navadno dajejo na dno torte in ne v sredino, ker jih je tako veliko lažje rezati, hkrati pa delujejo kot podlaga. Tako, da če boš še delala to torto,ga daj na dno pa bo. Ker tudi če ti rata super krhek, se posebej lepo ne bo rezal. Razen potem, ko se bo zaradi kreme zmehčal, ampak takrat itak ne bo več hrustavček, prej razmočenček.

Vesnuska

tej_a  

član od: 10.10.2005

sporočila: 362

7. okt 2014 9:16

V kratkem bom probala narediti še enkrat in to samo ta hrustavček. Dala pa bom maslo oz. margarino v skrinjo in potem vse skupaj na hitro zmešala in še enkrat dala v skrinjo in potem naribala. Pa da vidimo kaj bo nastalo. Hvala.

tej_a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti