Volk sit, koza cela - za slovenijo brez zavržene hrane

Ocistimo  

član od: 5.10.2014

sporočila: 3

tema odprta - 5. okt 2014 18:40 | ogledi: 8.656 | odgovori: 39

V Društvu Ekologi brez meja smo z letošnjim letom začeli projekt Volk sit, koza cela - Za Slovenijo brez zavržene hrane. V okviru projekta bomo izvajali tudi različne akcije osveščanja javnosti o problematiki odpadne hrane. Vabimo vas, da nam s svojim znanjem in nasveti pomagati zmanšjati količine zavržene hrane. Cel mesec oktober bomo zbirali nasvete kako se izogniti zavrženi hrani in recepte kako porabiti ostanke hrane in organskih odpadkov. Več o tem, kako nam lahko pri tem pomagate, pa si lahko preberete tukaj. Hvaležni bomo za vsak nasvet in recept, najboljše pa bomo tekom projekta tudi zbrali in objavili. 

Najlepša hvala!

Ekologi brez meja

 

 

 

Ocistimo

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

5. okt 2014 20:06

Zelo pozdravljam ta projekt. Moj nasvet je pazljivo nakupovanje in načrtovanje jedilnikov. S takim načinom že veliko naredimo, saj kupimo približno toliko kot porabimo. Včasih se pa žal zgodi, da se kaj tudi zavrže, a glejmo da bo to čim manjkrat. Jaz zavržem zelo malo oz. skoraj nič hrane, ostanke pa kompostiram.

Če pa že kaj ostane, naj se poje isti dan za večerjo ali naslednji dan, odvisno pač kaj ostane.

Mislim, da imajo velik delež zavržene hrane šole, menze, trgovine, bolnišnice, skratka obrati, kjer se hrana pripravlja na veliko.

Malo za šalo, veliko pa zares: srce boli, koliko hrane zavrže šov Gostilna išče šefa. Pozdravljam pa odločitev trgovin, ki proti večeru prepolovijo ceno izdelka in tistih, ki hrano, ki bi morala na odpad, namenijo potrebnim, skratka tistim, ki si nakupa ne morejo privoščiti.

Srečno!

 

 

 

 

 

naor

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12651

5. okt 2014 20:23

Se strinjam s tabo Naor. Tudi mene zelo boli srce, ko vidim, koliko hrane gre v Gostilni išče šefa v nič. Res se dela  škoda.

 

mopsika

Ocistimo  

član od: 5.10.2014

sporočila: 3

5. okt 2014 20:30

Hvala za vzpodbudne besede! :) Ja, res je, veliko hrane se zavrže tudi v javnih institucijah, zato se bomo takoj po novem letu posvetili tudi zavrženi hrani v šolah in vrtcih. Smo že opravili predhodne pilotne preglede nekaterih šol in vrtcev. Tudi mi smo že opazili, da se v oddaji Gostilna išče šefa zavrže veliko hrane, kar nas zelo žalosti. :(

Če imate kakšne nasvete in recepte, kako vi zmanjšujete količino zavržene hrane, pa jih bomo zelo veseli. Pišete nam lahko na koza.volk@ocistimo.si. 

Verjamemo, da nam bo uspelo! :)

Lep večer še naprej. 

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

6. okt 2014 8:12

Kot je rekla že naor, je potrebno primerno načrtovanje v naprej - ko se gre v trgovino, se naj naredi spisek živil, ki manjkajo, da se ne kupuje nepotrebnih stvari, ki bodo potem doma propadale v kotu hladilnika.

Na KulSlo je poleg tega kar precej receptov, pri katerih se lahko porabi npr. star kruh:

http://www.kulinarika.net/recepti/1773/priloge/kruhovi-

http://www.kulinarika.net/recepti/12327/priloge/ceski-c

+cel kup nasvetov in povezav v preteklih temah, kot npr. http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8203

http://www.chefkoch.de/rs/s0/auflauf+mit+altbackenen (v nemščini)

http://www.magnoliaelectric.net/2011/10/yyy-yummy-friday-sche (iz teme o španski grmadi)

+Mladinin članek na temo starega kruha: http://www.mladina.si/97197/ribaj-tri-dni-stare-zem

Iz starega kruha, žemelj ipd., ki so verjetno ena najpogosteje zavrženih živil, pri nam najpogosteje delamo zajtrk s kruhovimi šnitami (kruh namočiš v mleku, da se malo zmehča, in nato nekajkrat obrneš v stepenem jajcu, zlatorumeno popečeš na maslu, odvečno maslo lahko popivnaš na ptriču, nato povaljaš v sladkorju ali poješ z marmelado). Sicer lahko star kruh tudi zmelješ v drobtine v multipraktiku.

 

Iz mleka, ki mu je potekel rok uporabe, lahko naredimo domačo skuto:

http://www.kulinarika.net/recepti/19416/ostale-jedi/dom

 

Aja, pa razne trgovske akcije 2+2 in podobno (ko gre relativno hitro pokvarljiva živila) je pametno upoštevati samo takrat, ko res nameravamo kupljene zadeve porabiti v naslednjih nekaj dneh oz. v roku enega tedna. Če se že dela zaloga 'za hude čase', naj se shranjuje zgolj konzervirano, pasterizirano oz. primerno procesirano hrano (npr. ribe v konzervi, ozimnica, posušeno sadje/zelenjava).

Pole tega lahko staro meso (kuhano), skisano mleko ali namočen kruh (pomešan z mesom v takšni ali drugačni obliki) damo tudi domačim živalim, bodisi mačkam ali psom (če le niso preveč scrkljani ;) ), zdrobljenega suhega kruha pa so vedno veselijo ptice.

Life is war against boredom~

 

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 06.okt 2014 08:28

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

6. okt 2014 10:30

Zelo pazim pri nakupu hrane in potem pri pripravi, da čim manj ostane. Kar ostane, vedno nekako uporabim. Včeraj na primer je ostalo nekaj krompirja, ki se je pekel pod piščancem. Danes sem pripravljala enolončnico s piro, in sem ta ostanek krompirja lepo zmečkala in s tem zgostila enolončnico.

 

Ne pomnim, da smo kdaj vrgli proč kak ostanek hrane, morda kakšno gnilo grozdno jagodo ...

Se še kako pozna načrtno kupovanje.

 

mamamia

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

8. okt 2014 2:21

Saj imate lep namen, a tam kjer ni denarja, ni odpadkov. 

Za uporabo hrane do konca,  vtipkajte v iskalnik sestavine, ki jih imate doma, pa vam bo vrglo ven dovolj receptov.   

Katrca11

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

8. okt 2014 6:45

Je kdo pomislil, na kakšnega bližnjega soseda ali kmeta, ki ima domače živali, če že res ne gre drugače, naj živali pojedo. Tako, pa je takšna zakonodaja, da morajo ustanove za odvoz te odvečne hrane plačevati komunalnim podjetjem. V starih časih se je marsikateri prašič zredil, na tak račun in so bili vsi zadovoljni, kaj pa sedaj? Vem, da povsod to ni možno, kjer pa je, se pa ne sme, žal.

 

kvačkarica

Status_Metlika  

član od: 22.3.2010

sporočila: 5

9. okt 2014 9:20

Količina zavržene hrane se lahko drastično zmanjša tudi s shranjevanjem v vakuumu. Kot je omenila @MiriBon, se splača izkoristiti trgovske akcije samo takrat, ko že vnaprej vemo, kako bomo živila uporabili. Vendar pa jih lahko tudi vakuumiramo in jim obstojnost podaljšamo tudi do 4-krat.

Ker je hrana v vakuumu bolj obstojna, jo varujemo pred izgubo vitaminov, mineralov in arome. Z vakuumsko črpalko izsesamo zrak, zato sadje in zelenjava ostaneta uporabna dlje časa. Že pripravljene jedi lahko uporabimo kakšen dan kasneje kot smo prvotno nameravali.

Hrana ostane sveža in zdrava do 4-krat dlje. Več informacij tudi v spodnji tabeli;

 

Anja I Status - izvirni pripomočki I www.status.si

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

9. okt 2014 9:49

Podpiram akcijo, bi pa samo prosila, da nikar ne dajajte pokvarjene hrane živalim. Za prašiče ne bom trdila, ker ne vem (na pamet bi rekla, da jim tudi ne dene najbolje), ampak zagotovo pa skisano mleko, pokvarjeno meso in kruh niso primerna hrana za psa! 

RadaJem

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti