Volk sit, koza cela - za slovenijo brez zavržene hrane

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

9. okt 2014 10:51

Da razjasnim...malo skisano ni neužitno, samo okus ni prijeten tistim, ki ga niso vajeni oz. ga ne marajo...je pa verjetno bolj prebavljiv od svežega.

Tudi ni bilo mišljeno 'pokvarjeno meso', ki je že popolnoma spremenilo barvo in smrdi na 5 m daleč. Poleg tega pa se meso, ki ni več sveže, pred uporabo v vsakem primeru prekuha, pa naj bo namenjeno živalim ali pa ljudem. V vsakem primeru bo verjetneje hranljivejše od konzerv za domače živali (pri tem bi se morda bilo pametno zamisliti, v kakšnem stanju šele pristane meso v njih).

Plesniv kruh prav tako ne spada več nikamor drugam, kot med bio odpadke, medtem ko je nekaj dni star suh kruh popolnoma ustrezen za hranjenje ptic v zimskem času oz. čez celo leto, prav tako pa je primeren za domačo uporabo, če še ni začel plesniti...saj v tej temi ne govorimo o samem ravnanju z organskimi odpadki, temveč kaj storiti, da bo čim manj hrane romalo v odpadke in pa kako lahko porabimo hrano, ki ni več čisto sveža, je pa še vedno užitna in zato ni kar za v smeti.



Life is war against boredom~

 

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 09.okt 2014 11:30

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

9. okt 2014 14:25

MiriBon, saj vem, da nisi mislila nič slabega, ampak sem vseeno opozorila, ker marsikdo ne ve, da kravje mleko v nobeni obliki ni primerno za pse in mačke, pa tudi pokvarjeno meso ne. V kakovostnih konzervah meso zagotovo ni pokvarjeno, kar se pa tiče hranjenja ptic s kruhom, je pa tudi bilo že toliko napisanega, da nima smisla, da smetiva temo. Vseeno pa ne škodi opozorilo, da pokvarjena hrana, ki bi škodila zdravju ljudi, ni primerna za živali, prav tako ne vsi ostanki. Enkrat sem zalotila svojo babico, ki je ostanke restanega krompirja ponudila svojim mačkonom. Saj so ga jedli, ampak ...

RadaJem

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

9. okt 2014 15:12

Našima neprestano skušamo dopovedati, da smetana in mleko nista za njiju, pa je vse bob ob steno; pri alpskem mleku še nekako verjameta, pri tistem iz mlekomata in še bolj pri smetani se pa naredita popolnoma gluha, z drugimi besedami, če bi prišla do polnega piskra, bi ga poln pisker tudi polokala (da o smetani niti ne govorimo). Eden od njiju je pa še posebej mahnjen na ementaler. Kaj čemo, čudaki so povsod, ne samo med ljudmi, ni boljšega od tistega, kar se ne sme.

Sonja

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

9. okt 2014 18:10

V to, da jima je všeč, pa ne dvomim. Tudi pri nas ne smemo puščati mleka na mizi brez nadzora, ker imamo sicer nekaj dni tisto, kar se rima na disko in ne spada v tako fletno temo o hrani. Nad tem verjetno lastniki zunanjih mačk nimajo pregleda (za razliko od "lopatkarjev"), zato še vedno velja prepričanje, da "našemu pa ne škodi".

Zdaj bom pa nehala smetiti, sorry :)

RadaJem

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

9. okt 2014 20:22

Ja, saj, smetim, ampak, rasla sem na majčkeni kmetiji, in naše mačke so vedno jedle vse ostanke z naše mize, od goveje juhe, krompirja, riža, golažev, vseh mlečnih stvari, edino fižola se niso pritaknile. Moj stric je govoril, da zato ne, da ne bi pred mišjo luknjoin bi jih miši slišale in zavohale.

Res pa je, da smo še pred 30- 40 leti imeli drugačen odnos do hrane, domače živali so pa bile domače živali, ne pa ljubljenčki. Katera mačka pa še lovi miši dandanes (in jih potem tudi poje-surovo!)? Tudi tu so se pač stvari spremenile.

 

marjja

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

10. okt 2014 1:25

Citiram  Očistimo: Ja, res je, veliko hrane se zavrže tudi v javnih institucijah, zato se bomo takoj po novem letu posvetili tudi zavrženi hrani v šolah in vrtcih. Smo že opravili predhodne pilotne preglede . . . 

Se vam ne zdi, da opravljate delo nekoga drugega?  V javnih institucijah so za gospodarno ravnanje s hrano zadolženi in plačani ljudje. Razmišljam, da je plačana proč vržena hrana, pa odgovorni, ki nič ne ukrenejo, zdaj še akcija Očistimo, kar trikratni strošek za proč vrženo hrano. 

Pregledala sem kar nekaj zabojnikov v našem manjšem kraju, pa hrane nisem videla niti za vzorec.

 

Katrca11

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

10. okt 2014 8:09

No, Katrca, to bi pa rada videla, kako bi v šolah "gospodarno" ravnala s hrano, da ne bi bilo pomij? Mi se namreč s tem ukvarjamo najmanj 10 let, pa se stanje ni bistveno izboljšalo.

Namreč: otroku pripada porcija, kot pač je, ne moreš mu dati bistveno manj, seveda pride lahko po repete, oči so včasih bolj lačne kot želodec in repete gre v pomije. Otroci marsičesa ne jedo, vzamejo pa, malo pobrozgajo in vržejo stran. Tega jim ne moremo ubraniti. Ali naj torej kuhajo v šolah samo nezdravo hrano, ki jo otroci obožujejo (pohano in pomfri...)?  Pa tudi to se znajde v pomijah.

Ali naj še napišem komentarje staršev? 

- Ni važno, če ne poje, saj plačamo!

- Nikakor ga ne siliti, če noče, pač noče!

- Jedel bo samo takrat, ko bo "kaj dobrega", ostale dni bo imel sendvič s seboj!

- Ne kuhate dovolj dobro!!

- Naš ima itak kosilo zastonj!!

Zakaj pa ni dobil 2x repete?

 

 

V šoli je pač tako, da se kuha en meni  za vse in si ne morejo zmišljevati, tako kot berem, da eni doma kuhate na tri konce, za vsakega posebej, potem pa otroci (in starši) to pričakujejo tudi v šoli.  Morda je pa čas, da gremo na sistem - prinesi svojo malico. Mi smo enkrat zaklenili kuhinjo za 3 dni in so starši kar jamrali, kakšna obremenitev je to, vsak dan zjutraj pripraviti malico za otroke. Kosilo se je seveda normalno kuhalo v šoli, da ne bi kdo mislil, da so kuharice počivale.

Pa še, kdo je pa tako blazno plačan za ravnanje s hrano v šolah? Pri nas za 215 otrok ena ura na teden (normativa ne poznam iz glave natančno-organizator prehrane). Kuharice pa itak znajo izračunati normativ oz porcije. Zmanjkati pa ne sme, itak.

 

Če ima pa kdo kakšne predloge za rešitev zgornjih, bom posredovala naprej. Pa ne v stilu: povejte otrokom, pogovarjajte se z njimi, prepričajte jih, naj poskusijo, povejte staršem... roditeljski sestanki, predavanja strokovnjakov s področja prehrane, to smo vse že počeli. Saj nismo obupali, še zdaleč ne, ampak borba s starši in otroki je večinoma  vnaprej izgubljena.

Tisti, ki imate rešitve, pojdite najprej na kakšno šolo dežurat h kosilu, da sami uvidite situacijo.Pa ne za en dan, vsaj en teden. Da ne bi kar tako na pamet govorili.

 

 

 

marjja

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

10. okt 2014 12:32

Marja, zelo lepo si  opisala svoje izkušnje.  Upam, da se bo oglasil še kdo iz drugih javnih ustanov In pokazal širšo sliko.  S preverjanjem  naj bi se potrudili tisti, ki so na višjih položajih za to plačani, analitično pregledali podatke in ukrepali z navodili. 

Ob komentarjih staršev si lahko razočaran in žalosten. Naši starši so imeli kruh zaklenjen, stara  mama je rekla: Kruhek spi!  Za vsak kos kruha je bilo treba lepo prositi, kruh v smeteh je bil velik neodpustljiv greh. Eh, zaneslo me je, se opravičujem! 

 

Katrca11

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

10. okt 2014 12:54

Katrca11 je napisal/a:

Marja, zelo lepo si  opisala svoje izkušnje.  Upam, da se bo oglasil še kdo iz drugih javnih ustanov In pokazal širšo sliko.  S preverjanjem  naj bi se potrudili tisti, ki so na višjih položajih za to plačani, analitično pregledali podatke in ukrepali z navodili. 

Katrca11, zakaj pa misliš, da obstaja širša slika? Marjjin okvir je povsem dovolj širok, ni kaj dodati.

Tvoj drugi stavek je pa stavek tipičnega birokrata. Daj, povej, kako bi TI rešila problem, ne, kako naj bi drugi ukrepali.

Mislim, da je le ena "rešitev" vseh teh težav, ki pa si je ne želi nihče, pa jo, žal, marsikdo že skuša. Lakota, pomanjkanje,....pa ne za ene 3 ure. Skratka, časi, ko je bil kruh zaklenjen, kot praviš. Če ga je sploh kaj bilo.

 

 

rimljanka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

10. okt 2014 13:09

Se podpišem pod marjjo, dvakrat, ne enkrat! Ne vem, kaka širša slika naj bi bila, povedala je vse.

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti