Smetana

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

5. jan 2015 14:08

Petra, saj sva se pogovarjala o tem, pa je rekel, da bo še malo počakal, da pride na obisk. To sem dala tudi za primerjavo našemu Brandu, da ni vse vsepovsod na voljo, kljub globalni vasi. A lačni zato vseeno ne bomo, a ne?

 

naor

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

5. jan 2015 16:18

MBrando je napisal/a:

Da ne odpiram nove teme, ali si izgubim med tisoči stranmi na temo SMETANA 

Ne bi se rad ponavljal in opeval banano republiko, a zanima me zakaj PR' MEJ DUN , pri nas ne morem dobiti Double cream, Extra-Thick Double cream, Clotted cream...?!?!?


---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Jah, pač ne dobiš, ampak, če greš v sosednjo Avstrijo ali Madžarsko nabavljat kake reči, poglej pa tam, morda dobiš.

En moj prijatelj ("uvožen" pred 15 leti iz tujine) je bil nesrečen, ker si ni mogel predstavljati življenja brez slanega masla. Mi pa sploh nismo vedeli, o čem govori. Zdaj mislim, da si ga kupuje v Leclercu prej pa ga je sam začel delati za svoj gušto iz domače smetane, pač posoljene.

No, tako lahko poskusiš tudi ti. Kupi tri velike lončke najbolj goste/mastne kisle smetane, kar jih pri nas dobiš, jo stresi v cedilo, ki si ga prej z gazo obložil, pusti v hladilniku čez noč, da se fajn odcedi in naslednje jutro boš imel fajn gosto in "ćvrsto" smetano.
Saj je enako, kot bi "ponarejal" iz našega jogurta grški jogurt - ko višek vode odteče, imaš posledično bistveno gostejšo in bolj mastno zadevo (če primerjaš npr. liter navadne k. smetane in liter take odcejene).

Sicer ti pa ostane mascarpone ali pa kajmak - pa uživaj maksimalno, predvsem izven kuhinje, v naravi in med ljudmi

Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. jan 2015 19:54

MBrando je napisal/a:

Da ne odpiram nove teme, ali si izgubim med tisoči stranmi na temo SMETANA 

Ne bi se rad ponavljal in opeval banano republiko, a zanima me zakaj PR' MEJ DUN , pri nas ne morem dobiti Double cream, Extra-Thick Double cream, Clotted cream...?!?!?

Saj pa tele naše planke ja obvladajo mlečne izdelke in delajo res dobre zadeve. Zakaj torej ne teh?!?!
Najti vmesno pot med smetano in mascarponejem je almost nemogoče. 
Bi imel za "metat" na razne MY WAY sladice 



---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

 

1. V trgovinah ni vseh teh produktov, ker jih ne naročajo.  Redna dostava tega na police bi morala vsebovati eno ekonomijo v transportnih stroških - beri, poleg smetane bi morali prevozniki voziti še kaj drugega, da bi imelo to transportni smisel. Voziti mlečni izdelek dlje kot 500 km daleč postane predrago, če voziš samo enmlečni izdelek, je treba potem naročati še maso drugega, da so zadovoljni trgovec, transporter in prodajalec. Hočem reči, potem bi morali dostavljati še maslo, sladolede its...

2. Mlečni proizvajalci delajo tisto, za kar imajo tehnološko linijo in ustrezno recepturo. Zdaj, kako naši mlekarji stojijo s recepturami in linijami -  evidentno, da v Ljubljanskih mlekarnah še niso šli na gosto smetano, ker tega lactalis še ni opremil. O kapacitetah ostalih proizvajalcev mlečnih izdelkov...to pot ne bom.

3. Vesoljna nesreča, če ne znaš najti srednje poti med smetano in mascarponejem. Glavno, da znaš rešiti hladno fuzijo, vzpostaviti svetvoni mir in kar je še takih stvari.... Mislim,, resno, pa daj no, spravi stvari v eno perspektivo, so večje zgodbe od smetane.

Vendelina jr.

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

6. jan 2015 6:34

Niti cream freš,niti mascarpone mi nista ok. Pač, sem otrok MTV generacije in navajen da je svet na dosegu roke. Zatorej se pač sprašujem....
Mleko in mlečni izdelki pa so itak moji prijatelji oz. drugo ime!
Paleo in smetana? KOMOT. Samo maži brate!

Vanja: Vsakomur svoje, a ne?

Vandelina: ---II---



---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Sporočilo je spremenil(a) MBrando dne 06. 2015 06:36

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

6. jan 2015 7:40

Tole pa malo bolj za šalo kot zares kot misel na tvoj zapis, da si otrok MTV generacije. Sem se pogovarjala s sinom in mu rekla, da me včasih kar malo žali, da imajo nas seniorje za funkcionalno nepismene, ker pač ne znamo uporabljati bankomatov, face booka, pametnih telefonov itd. Kajti zelo veliko nas to obvlada ali vsaj veliko tega, so pa mladi na nek način tudi funkcionalno nepismeni, saj veliko tega, kar mi obvladamo oni ne, prav zaradi časa, v katerem smo odraščali eni in drugi. 

Tako naša Vanja iz ZDA zna sama pripraviti skuto, če si jo zaželi, pa dimiti meso, pa še marsikaj predvidevam, MTV generacija pa reče, to mi ni všeč, jezi se pa, ker ni na dosegu rok. In smo zato banana republika.

Vem, da bi to bila lahko obsežna sociološka razprava, ki bi jo jaz prepustila gospe Renati Salecl, pa Vesni Godini. Pa še komu kompetentnemu.

Je pa zanimivo, kako razmišljamo, takoj ko nečesa ni, smo že "nikakva" družba, država. Pa ni tako dragi Brando, si zgodovinar, nicht wahr?

 

naor

jkd  

član od: 9.4.2007

sporočila: 144

6. jan 2015 8:57

MBrando je napisal/a:

Pač, sem otrok MTV generacije in navajen da je svet na dosegu roke. Zatorej se pač sprašujem....

Me malo spominja na študenta, ki je od mene zahteval odgovor na izpitno vprašanje, ker je tisto leto, ko smo obravnavali določeno temo, pač pavziral in rekel: "Mi smo generacija Y, mi nič več ne sprašujemo, ampak si vzamemo, kar nam pripada."

Drgač pa, kot otrok MTV generacije si pa itak tako brihten, spreten in inovativen, pa še vešč iskanja po internetu, da boš sigurno lahko pogruntal, kako se določeni izdelki naredijo doma. Pa še časa imaš dovolj, se mi zdi....

jkd

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

6. jan 2015 9:49

Kot so že rekle ostale punce, teh zadev res ni tako težko narediti doma ali pa si enkrat vzeti čas in skočiti čez mejo v Avstrijo/Italijo.

Za orientacijo, kaj se dela iz česa, si lahko pogledaš tole fajn zadevo: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Milkpr

Sodeč po opisu, se npr. 'clotted cream' naredi precej enostavno http://en.wikipedia.org/wiki/Clotted_cream

(Pri nam je mogoče ne boš našel zato, ker ima zaščiteno poreklo, kot npr. prekmurska gibanica: Clotted cream has the same Protected Designation of Origin (PDO) status as Stilton and Jersey Royal potatoes, effectively giving its name EU-wide protection from potential imitators.). Poleg tega pa je Slo najverjetneje tudi premajhen trg za kaj takega.

Za heavy cream: http://www.wikihow.com/Make-Heavy-Cream

Za double cream: http://recipes.wikia.com/wiki/Homemade_Double_Cream

 

^Rezultat tam 5- do 10-minutnega iskanja po Googlu. Precej na dosegu roke, bi rekla, čeprav ne ravno v dobesednem pomenu. 

P.S. Če se prav spomnim, so bile stvari in predvsem informacije v času, ko je MTV še obstajal kot the go-to kanal za muzko, dosti manj na dosegu roke ...

 

Popravki: spet nagajajo slovnica in tiskarski škratje ...



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 06. 2015 09:59

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

6. jan 2015 9:56

Če so mleko in mlečni izdelki res tvoj 'second name', potem ni dvoma, da boš zavihal rokave in 'get things done', kajne ;)

 

Life is war against boredom~

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

6. jan 2015 10:19

Mene zlasti zabava misel na to, kako so naši predniki (od avstralopitekov do sapiensov) z zaletom naskakovali divje košute v laktaciji, jih molzli, nato pa v izdolbenem kamnu, opremljenim z vretenom, narejenim iz košutinih neustrojenih kož, separirali smetano od mleka. Ko se je skisala, so jo odcejali skozi sloje rastlinskih vlaken, dokler ni na vrhu ostala prava, gosta paleo kisla smetana, ki so jo nato shranjevali v hladnih jamah v mehovih iz zajčjih kož. Or maybe I am getting the whole paleo picture slightly wrong? lp, proxima

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

6. jan 2015 11:25

.... in potem je prišel MTV in ljudstvo je ostalo brez smetane. Amen.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti