Smetana

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

6. sep 2014 22:22

Kako smo si različni....Jaz nisem ljubitelj mlečnih zadev.Ampak pri pecivih uporabljam sladko smetano in pri določenih kislo.Žal pa mi ne gre pri omakah,da bi dodajala smetano.Mi je preveč mlečno.Na kruhu marmelada,kisla smetana,ja dobro ampak mogoče enkrat na leto.Pač vsak po svojem okusu.

dari

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

5. jan 2015 7:01

Da ne odpiram nove teme, ali si izgubim med tisoči stranmi na temo SMETANA 

Ne bi se rad ponavljal in opeval banano republiko, a zanima me zakaj PR' MEJ DUN , pri nas ne morem dobiti Double cream, Extra-Thick Double cream, Clotted cream...?!?!?

Saj pa tele naše planke ja obvladajo mlečne izdelke in delajo res dobre zadeve. Zakaj torej ne teh?!?!
Najti vmesno pot med smetano in mascarponejem je almost nemogoče. 
Bi imel za "metat" na razne MY WAY sladice 

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. jan 2015 7:39

Si se kdaj vprašal, zakaj pri opevanih sosewdih ne dobiš pregrete semtane, marsikje ne dobiš skute, ni topljene smetane, ni ................ah......... Vmesna pot med omenjenima je mešanica obeh, recimo.

Aja, kako se pa to druži s paleo principom prehrane?

rimljanka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

5. jan 2015 8:07

MBrando, daj se po Leclercu sprehodi, morda tam kaj najdeš, pač pod drugim imenom. Morda creme fraiche ustreza kateremu tvojih iskanj?

mamamia

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

5. jan 2015 8:11

Brando, res se je brez zveze spraševati, zakaj. Moj sin bi zelo rad delal sarme, a ne dobi zeljne glave tam čez lužo, pa še marsičesa, kar imamo mi. Jaz ne pogrešam prav nič. Iz tega, kar dobim pri nas, znam skuhati in to mi zadostuje. Če mi ne bi, bi si pomagala drugače.

Pri sosedu je trava vedno bolj zelena, sneg bolj bel, hrana okusnejša.

 

 

 

naor

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. jan 2015 9:31

Kot zelo gosta smetana je čisto soliden mascarpone. OMG kdo ne kuha s smetano, razen tisti, ki imajo predpisane diete??? Grdo bi bilo komurkoli napisati nimaš pojma., ampak sem bi pa pasalo.

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

5. jan 2015 10:01

MBrando, morda najdeš kaj od tega v Maxiju, čeprav dvomim. Mlečni izdelki so povsod po svetu različni, tudi double cream nima povsod enako maščob. V Leclercu tega ne boš dobil, razen creme fraiche, ki je francoska. Ostalo so UK zadeve. Veš, če bi kdo menil da obstaja pri nas dovolj velik trg, za prodajo izdelkov, bi jih gotovo uvažali. Sicer pa naši mlečni izdelki so super, smetana s 36% maščob se super stepe, jaz ne pogrešam take z 45%. Clotted cream pa... tako pogosto, kot jo je priporočljivo jesti, lahko skoraj potuješ v Anglijo

Vesnuska

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

5. jan 2015 10:35

Brando,

pri nas dobiš vse od mleka, kar potrebuješ za res dobro kuhanje in peko, malo se moraš pa tudi sam znajti. Spoprijatelji se z najbližjim mlekomatom ali kmetom s kravami in imel boš domače smetane, ki jo lahko kuhaš, pečeš, fermentiraš in kar ti pač pade na pamet, kolikor boš hotel, iz ostanka pa najboljšo možno skuto. Pa seveda vse ostalo iz faznega diagrama mleko-maslo-sir (v kisli in sladki varianti). Malo se zakoplji v knjige in z malo truda boš lahko ustvarjal čudesa. Sicer pa v Eleclercu dobiš marsikaj od naštetega; vsega jasno da ne, se pač sprijazni, da povsod vsega preprosto ne poznajo ali ne marajo. V Franciji v marketih lahko kupiš creme fraiche, ne dobiš pa tvoje tako opevane tetke skute. Pa vseeno nobenemu nič ne manjka, ne tu ne tam.

Sonja

petra.petra  

član od: 6.12.2006

sporočila: 34

5. jan 2015 13:22

Naor, menda se dajo sarme naredit tudi s svežim zeljem, le da jih dajo za nekaj časa v vročo vodo, da se glava oz listi nekoliko zmehčajo. Če je problem, da vaš sin ne more kupiti kisle zeljne glave seveda...

Sama še nisem prakticirala tega, tako da ne morem rečti, da bo uspelo. Ampak, če naši, sicer zelo izbirčni, zdomni teti to odlično uspe, bi morda lahko preizkusil še kdo, ki kisle glave nima na voljo.

 

LP

petra.petra

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

5. jan 2015 14:04

Naor, povej sinu, naj nabavikuslo zelje in za sarmice uporabi kar navadno. Jaz kar celo glavo potunkam v vrelo vodo in odstranjujem liste, ko se zmehčajo. Tako jih še najmanj poškodujem. Meso zavijam v zeljne liste, in zlagam med kislo zelje. Sem jo že skuhala za slovensko druščino in so me vsi vprašali, kje dobim kisle zeljne glave. :)

 

Brando, čist prijateljski nasvet: Nauči se najprej kuhat osnovne stvari in kompliciraj potem, ko boš znal to in boš res opazil razliko med eno, drugo in tretjo vrsto smetane. Po slikah, kaj pada na tvoj krožnik bi rekla, da je vseeno če je smetana ta ali drugačna.. Enako za kakav. Vzemi se no v roke. 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti