Kako prepoznati dobro oljčno olje?

KALLIA  

član od: 29.11.2010

sporočila: 18

1. sep 2014 19:52

No, naj pa še jaz nekaj dodam. Smo sami proizvajalci oljčnega olja. V enem dnevu so oljke pobrane in tudi stisnjene v oljarni.  Više od nas oljke ne uspevajo in višnje kot rastejo oljke bolj kvalitetno oljčno olje je. Res je, da je belica pikantnejša in izrazitejša na okusu, zato mi mešamo tri vrste olje : belico, lecino in črnico . Je pa res, da morajo biti oljke pobrane v pravi zrelosti, nepoškodovane in takoj predelane. Naši kupci so z oljem zadovoljni in to je naš poglavitni cilj

LP

 

KALLIA

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

4. sep 2014 19:10

To je napisal moj oce, sicer priznan primorski pridelovalec extradeviskega oljcnega olja, ki veckrat vodi pokusevanje in ocenjevnje razlicnih ekstradeviskih oljcnih olj:

Ekstradevisko oljcno olje je iz sadeza oljcnega drevesa proizvedeno na mehanski nacin samo z mletjem, gnetenjem, stiskanjem oziroma danes centrifugiranjem pridobljene oljcne mase. Komaj pridelano oljcno olje je takoj uzitno. Morebitno naknadno filtriranje je koristno za obstojnost oljcnega olja na daljso dobo, ni pa nujno. Je ze dovolj nekajkraten pretok olja.

Potrosnik more sam, s svojimi cutili, zelo zanesljivo preveriti kakovost E. D. oljcnega olja tako, da majhno kolicino olja nalije v kozarcek, poskrbi, da z dlanmi ogreje kozarcek in olje do priblizno 27C in nato povonja. Vonj mora biti prijeten in predvsem sadezen: po oljki, po paradizniku, articoki, mandeljnih, jabolkih itd.

Naslednji korak je pokusnja. Vnesemo v usta nekaj kapljic olja in ga nekoliko zadrzimo v ustih, da cutimo okus po sladkem, grenkem, pikantnem. Ko se olje nato pozre je mozno, da poreze po grlu in sili h kasljanju. Posebno vazno je paziti na okus po grenkem in pikantnem. Ta zadnja dva pokazatelja sta zanesljiva pricevalca o vsebnosti polifenolov. Zdravilnost oljcnega olja je odvisna tudi od vecje ali manjse kolicine polifenolov, ki se dajo prepoznati v obliki pikantnosti in grenkosti, ce olje vsebuje priblizno 250 miligramov na kg olja.

To je v glavnem nacin kako prepoznati oljcno olje in tudi dokaj natancno prepoznati zdravilnost oljcnega soka.

 

Ce vas se kaj zanima, vam bo z veseljem odgovoril.

ribica

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

4. sep 2014 19:35

Super, take prispevke rabimo, strokovna izkušnja iz prve roke. Najlepša hvala Tvojemu očetu.

Drejček

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

4. sep 2014 21:34

Veliko domačih in tujih oljčnih olj sem kupila, ampak nekdo na Murterju pa zame izdeluje odličnega -seveda je olje iz Kornatov. Pogrešam obisk....

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

5. sep 2014 11:44

ribica je napisal/a:

... Zdravilnost oljcnega olja je odvisna tudi od vecje ali manjse kolicine polifenolov, ki se dajo prepoznati v obliki pikantnosti in grenkosti, ce olje vsebuje priblizno 250 miligramov na kg olja.


ribica

Ali prav razumem, da to pomeni, če je olje bolj grenko in pikantno ima več polifenolov in to pomeni, da je bolj zdravilno?

rdkapica

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

5. sep 2014 11:55

Ribica hvala! Tole je res natančno napisano, kaj vse še lahko laik poskusi, da se lahko prepriča v kvaliteto olja. Sigurno imajo pridelovalci najbolj "nos" za te stvari.

Ostrina in grenkoba se seveda razlikujejo od regije, kjer je olje pridelano. Okus ima vsak svoj. Meni je všeč nekaj srednjega. Očitno pa je za zdravje dober prav ta, ki si ga opisala, kajne?

kara

narava  

član od: 23.9.2014

sporočila: 13

29. sep 2014 10:01

Tudi sam sem bil velik ljubitelj olj, vendar sem zelo omejil uporabo, ko sem prebral drugo plat medalje teh olj.

Citati iz knjige Meso je problem!:

 

RASTLINSKO OLJE JE ZDRAVO? SODOBNA POTEGAVŠČINA!

Kakor mnoge laži, tudi ta prevara izvira iz pohlepa. V 50-ih letih dvajsetega stoletja so se tovarne, ki so pridobivale olje iz semen, znašle v krizi, potem ko so se v proizvodnji barv in plastike namesto tradicionalnih surovin začele uporabljati cenejše surovine na bazi nafte. V obupnem iskanju novih kupcev so izdelovalci rastlinskega olja začeli na vse pretege hvaliti »varovalni učinek« rastlinskega olja za srce.

Vsakršno olje je škodljivo

Priznani fiziolog dr. Ray Peat je zapisal: »Vsakršno olje, tudi če je hladno iztisnjeno iz ekološko pridelanih surovin, nepredelano, hranjeno v stekleni embalaži in v hladnem, temnem prostoru, je škodljivo. Dejansko mu ne moremo določiti roka uporabnosti, ker se začne takoj kvariti. Ko se ogreje na telesno temperaturo, se še hitreje razgrajuje. Ko ga zaužijemo, se veže na celice in moti vse kemične procese v telesu. Posledično nastanejo hormonska neravnovesja, vnetja in vse vrste bolezni.«

OLJE ZA 31 ODSTOTKOV OMEJI PRETOK KRVI V ŽILAH

Leta 2000 je dr. Robert Vogel z marylandske univerze opravil raziskavo, pri kateri je meril arterijski pretok krvi sicer zdravih udeležencev – pred in po zaužitju olivnega olja s kruhom. Dr. Vogel je dognal, da olivno olje za 31 odstotkov omeji pretok krvi v žilah poskusnih oseb! Odkril je, da olja poškodujejo nežno endotelijsko oblogo krvnih žil, s tem ko povzročajo krčenje žil in tudi nastajanje žilnih oblog.

narava

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

29. sep 2014 10:33

Evo, samo, da smo doživeli razodetje...zdaj takoj bo življenje lažje teklo naprej...

Ognjič

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

29. sep 2014 12:06

/gets tinfoil hat

 

 

Life is war against boredom~

Čili2  

član od: 16.3.2012

sporočila: 12

29. sep 2014 12:32

Gotovo je vsako pretiravanje s čim škodljivo. Koliko pa mi je poznano, pa je v Sredozemlju manj težav z holesterolom, visokim pritisku  itd. Več ugotovitev in raziskav( oljčno olje) je bilo na to temo narejeno( mislim, da za otok Kreto še 1 posebna). 

Tole pa sem našel na prvo:

http://vsi-zdravi.org/zdravstvene-te%C5%

Čili2

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti