Ali pojem preveč - prehrana

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

29. avg 2014 10:09

Jaz se bolj nagibam k dvema litroma kot trem. Je pa tudi odvisno od letnega časa in tega kaj počneš. Če kosim svoj travnik, v eni uri stankam liter in pol mineralne vode. Veliko pijem tudi, če kaj začinjenega pojem. Če pa si privoščim mlečni riž, pa komaj dva deci spravim po grlu. Meni se zdi brez veze na silo nekaj piti, ker tako pravi cel svet. Mislim, da pretiravanje v katero koli smer ni potrebno. Po pameti. A tako mislim jaz, bog ne daj, da koga odvračam od pitja vode.

 

naor

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

29. avg 2014 10:59

Jaz se pa bolj nagibam k temu, da bi te poslala na razgovor v kako strokovno ustanovo, da ne boš razvil motnje hranjenja. Verjemi mi, da ti tega ne želim, še vedel ne boš, in boš postal z vsem skupaj obseden.

Govorim iz dolgoletnih lastnih izkušenj.

Loni Makaroni

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

29. avg 2014 13:35

Se pridružujem Loni. Zdi se mi, da zlasti v teh letih lahko pride do česa takega. Težko je jesti pravilno, zdravo in uravnoteženo, pa še ob pravem času, sploh če rad ješ in uživaš v hrani, vendar meja med tem, da paziš kaj ješ in med tem, da postaneš "obseden" s tem, je zelo tanka in nevidna. Menim, da se je glede hujšanja in vzdrževanja telesne teže res pametno posvetovati s strokovnjakom, da se ne gre iz ene skrajnosti v drugo.

Seveda ti je za čestitati, da si izgubil toliko kilogramov, ampak glede na to, da še rasteš in se razvijaš, se z zdravo hrano (se pravi v to ne sodijo čokolada, čips, suhe salame...), po mojem ne bi smel tako strogo omejevati. In meni se zdi 57 kil na 175cm premalo (čeprav ITM pravi drugače, ampak tudi itm ni vse). Pa me kar linčajte...

JJ

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

29. avg 2014 13:51

Ne, ITM ni vse....jaz naj bi bila po tej formuli podhranjena :/

 

Sicer se pa strinjam za napotki, ki ste jih napisale. Tud čokolada tu in tam ne naredi trajne škode. 

Lp od R.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

29. avg 2014 15:16

Zelo zelo zelo podpiram to, kar je napisala Loni.

Tudi jaz sem začela kariero kot debela najstnica in sem na svoji koži dala skozi že marsikaj, kar se tiče hrane in teže, in večina tega ni bilo prav prijetno oziroma ni potekalo tako,  da bi komur koli drugemu kaj od tega priporočala. Verjamem, da te zdaj, ko si na lastno pest stolkel s sebe 33 kg, prevevajo dobri občutki, očitno te pa tudi že grabi panika, kaj bo zdaj. Zato na vsak način poišči strokovno pomoč, dokler je še čas. Za začetek kar v svoji šolski ambulanti, tam te bodo napotili na pravi naslov, pač odvisno od tega, kje si doma. Večina mamk na kulinariki ne more razumeti, v čem je tvoj problem, kolikor ga razumem jaz, ti pa lahko rečem samo to, da se ne igraj na lastno pest s svojim telesom in umom.

Kot sam vidiš, se stvar ni končala s tem, da si se znebil odvečnih kilogramov. Nasprotno. Zdaj se je šele začela.

Sonja

Tilen55  

član od: 28.8.2014

sporočila: 8

29. avg 2014 19:57

Res ste prijazne. Zahvaljujem se vsem. Bom poskušal upoštevati vašr nasvete. Še enkrat hvala :)

Tilen55

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

31. avg 2014 20:30

Tilen55 je napisal/a:

Hvala vsem :D res ste prijazni :)



Tilen55

 

Aj, ubogi fant, res je zoprno biti star 15 let. Doma se človek pri 15-ih težko kaj zmeni, starši se te ne upajo vprašati, kaj počneš in kako si zbil tisto kilažo....v vsakem primeru bi ti pa svetovala tole: Pozabi na kilažo in sedaj, ko se začenja šolsko leto, se začenjajo tudi športne aktivnosti in si najdi kakšno zase. Obstajajo tudi tečaji, ki so denarnici prijazni in ti jih bodo starši plačali. Namesto štetja kalorij razmisli o tem, da bi začel s kakšnimi borilnimi veščinami, ki krepijo telo in um. Se ti bodo počasi mišice naredile (to je super in sošolkam bo to všeč) in tudi boš spoznal ljudi, ki so dovolj mirni, da se da jih da kaj vprašati. In se ti bo počasi dvignila samozavest in bodo dnevi lepši.

Če že šteješ, je bistveno bolje šteti občudujoče poglede sošolk in sošolcev kot pa kalorije. Skratka, delaj na tem, da boš štel tisto prvo.

Vendelina jr.

mamka  

član od: 10.7.2006

sporočila: 434

31. avg 2014 22:28

Tilen hoj

 

Bi rekla, da malo premalo poješ, še kak obrok bi moral imeti na dan (saj veš, da so beljakovine gradniki mišic pa to, nekaj so že pred mano pisali). In pij tudi manjmastno mleko, dokler rasteš.

Gibanje in zdrava prehrana naj ti postaneta moto v življenju in ne se pustit zmest ne okolici in ne reklami. Pa bo. So punce gor pisale kaj jest, predno greš na vadbo (cca 30 min prej). Po mojih izkušnjah pa je treba pred vadbo pojesti oglikove hidrate, po vadbi pa prej beljakovine (skuta, jogurt, ...) saj menda pomagajo kurit maščobo.

Saj ne vem, če bi sploh načenjala temo - skrbi me jo-jo efekt - kilogrami se vrnejo, če se malo opustiš. 

Imam sina najstnika 175 cm/70 kg - po mojih merilih ne debel ne suh. Prehrana - je vse kar želi/kar mu ponudim, le giblje se manj, kar je zelo slabo. Najstniška trma. Sicer skrbim, da njegovi/naši obroki niso preveliki z oglikovimi hidrati, veliko zelenjave pojemo (in vihamo nos), ampak... Na koncu tedna si vedno privoščimo tudi domače sladice. Fant pa si tudi kdaj pa kdaj privošči mladim priljubljene prigrizke. 

S sinom se "vse" pogovoriva (no ja menim, da pa le ima kako skrivnost samo zase ), tudi o sladkih pijačah (tarjavih, mehurčkastih, tudi sokov). Te vas mlade nesejo. Vedi da en kozarec sladke pijače vsebuje zelooo veliko sladkorja (menda 1/3 kozarca, malo poglej na spletu).

Mami povej, da bi rad bolj nizkokalorično hrano, saj skrbiš, da ne boš v starosti imel zdravstvenih težav. Jaz bi bila kot mama tega pogovora/predloga zelo vesela. Mogoče celo skupaj pripravita jedilnik za en teden vnaprej in tako vplivaš na prehrano. 

Shujšal pa si zelo veliko, 30 kg je huda številka, upam, da si bil pazljiv, saj še rasteš. Če se bojiš, da se boš zredil, kdaj pa kdaj namesto ogljikovih hidratov pojej več beljakovin in zelenjave, pa bo. Lačen pa ne bit.

 

Pa še nekaj: poglej kakšno tekmo naših športnikov, veselje jih je gledat (danes košarka).

    

Mamka

mamka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti