Kaj namesto vegete in kocke

vegetar  

član od: 13.1.2006

sporočila: 189

tema odprta - 9. avg 2014 10:52 | ogledi: 8.890 | odgovori: 18

Obstaja kaka alternativa vegeti in kocki? izogibam se ojačevalcem okusa (kemiji) .

Pred časom sem bil v nemčiji in tam sploh nimajo teh stvari. Na policah sem našel samo mešano posušeno zelenjavo ki pa ni imelo kakega okusa.

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

9. avg 2014 11:42

Ne išči alternativ vegete,odvaditi se moraš tega okusa. Nekaj časa ti bo mogoče vse brezokusno, potem pa boš ugotovil, kako ogabnega okusa so v resnici te vegetaste jedi. Zelišča, sol poper in prave začimbe dajo velliko bogatejši okus.

Vesnuska

kozamurnik

sporočila: 2311

9. avg 2014 11:49

Jaz jih ne uporabljam. Za juhe in rizote naredim mocnejso juho in zamrznem .Ko rabim odmrznem in dodajam kjer je pac treba. Drugje pa dodajam domace suhe zacimbe in ko se enkrat  navadis, ni razlike.

Bolje da ne beres kaj vse je v samo 1 kocki. Dan na dan ...v enem letu se nabere ...

murnik

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. avg 2014 11:59

No ja, jaz nimam kakih večjih težav tu in tam dodat kaki jedi ščep vegete ali kocko v kako juho, taka občasna uporaba ne more kake večje škode naredit.

 

Delam pa od lani domačo vegeto - korenasto zelenjavo drobno sesekljam (korenje, peteršilj - korenino seveda, malo zelene, pastinak, zelen peterišlj in malo listov zelene), v skledi premešam s soljo in potem natlačim v kozarčke. Odlična zadevica, odtehta vsako kupljeno vegeto, okus je pa skoraj enak, le da je ta domača zadeva brez ojačevalcev okusa - to je tisto, kar smo pri vegetah in kockah vajeni. 

 

Tako da, vegetar, poskusi: kar z električnim sekljalnikom (ne s paličnim, ta vse naredi zdrizasto oziroma spešta v pasto) sesekljaj korenje, peteršilj, zeleno, soli, in daj v kozarčke ter jih dobro zapri. Hrani v hladilniku. Boš videl, da je okus kot vegeta, le da je ta domač pripravek res le zelenjava in sol in nič drugega.

 

Ampak na zeleno solato si pa še vedno potresem, ob soli, še malo tiste kupljene vegete. Tak prijeten sladkast okus je potem ... mljac! Pa na grašek jo dam, s koprcem ... to je šele dobro.

mamamia

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

9. avg 2014 13:19

Jaz uporabljsm bio jusne kocke in prahe za juho. Obicajno je to bio gourmet iz mullerja ali od alnature iz dm-a. Juh si vnaprej ne kuahm, pa tudi ce bi jih bi jih morala se  reducirati ker vcasih rabis dodati okus v ze obstojeco tekocino jedi. In toliko kot jaz uporabim juh, bi morala za njih imeti cel predal v zamrzovalniku.Jaz rizote ipd na vodi ne morem. So pa te bio variante rahlo blazjega okusa kot knorr, maggi ipd. Ampak so kul! 

Mama dela neko svojo vegeto, kot opisuje mamamia.

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

9. avg 2014 13:20

Vegetar, kako da nimajo knorr in maggi?? A nit o nemsko? 

 

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

9. avg 2014 18:24

Tisti "okus", ki ga pogešaš, je natrijev glutamat, ki ga je v naravi kar precej - dokler se ga počasi ne odvadiš, pač izbiraj živila, ki ga vsebujejo veliko. To so siri (predvsem parmezan, roquefort in podobni), fermentirana soja oziroma sojina omaka, orehi, gobe, od zelenjave grah, paradižnik, brokoli, pa tudi krompir (zelenjava ga vsebuje že približno 10 x manj kot siri). Nekaj malega ga je pa tudi v mesu, jajcih in mleku. Predvsem pa, kot so ti svetovali: poglobi se v svet zelišč in začimb, še predstavljati si ne moreš, kaj zamujaš!

Sonja

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

9. avg 2014 20:05

Svetujem ti, da upoštevaš nasvet, ki ti ga je dala mamamia in si narediš svojo domačo različico vegete. Mi jo delamo že nekaj let in je po okusu res kar podobna tisti kupljeni, uporabna je pa prav tako. jaz jo dodam v juho, rižoto, kakšno omako, zelo dober mi je tudi v kosih kuhan krompir 'zabeljen' z domačo vegeto (na vroče olje dam žličko ali dve vegete, da malo zacvrči, dodam kuhan krompir in dobro premešam). Odkar delamo takšno vegeto, tiste kupljene sploh ne pogrešamo

Sandra_a

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. avg 2014 20:24

Začimbe, dišavnice in dovolj slano mora biti.

Samo, najprej se je treba naučiti, kako kuhati, da ima vse skupaj nek smisel. Izposodi si par dobrih kuharskih knjig, kjer so količine začimb točno določene. Potem gre kot po tekočem traku in enkrat se boš vprašal, kako si lahko sploh kdaj rekel, da je vegeta dobra.

Vanja

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

29. okt 2014 18:23

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Začimbe, dišavnice in dovolj slano mora biti.

Samo, najprej se je treba naučiti, kako kuhati, da ima vse skupaj nek smisel. Izposodi si par dobrih kuizpustiarskih knjig, kjer so količine začimb točno določene. Potem gre kot po tekočem traku in enkrat se boš vprašal, kako si lahko sploh kdaj rekel, da je vegeta dobra.



Vanja

 

popolnoma se strinjam z Vanjo. Ne jusnih kock, ne tete vegete ne uporabljam  vec. Juhe, omake, rizote so odlicne tudi brez njh.. V mojih receptih se nahaja vegeta, a se   lahko izpusti. Samo poglejte kateri dodatki so v vegeti, v kockah! Potem se zamisli.

Migla

 

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

29. okt 2014 19:33

Se strinjam z vsem zgoraj napisanim. Jaz vegete in kock ne uporabljam že pet let (kocke so mi povzročale napad žolčnih kamnov) in sem se čist odvadila. Več zelenjave, več začimb in primerna količina soli, to je vse. Sem pa letos tudi sama naredila domačo vegeto, pa sem kar malo pozabila nanju, pozimi bo pa verjetno zelo aktualna.

JJ

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti