Kaj namesto vegete in kocke

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

29. okt 2014 20:22

Jaz dostikrat kupim nekaj kosti in dodam še ostanke obrezkov mesa, zelenjavo in skuham jušno osnovo. Če pa želim zelo bogato zelenjavno pa najprej na olivnem olju prepražim mešanico zelene, korenja, kolerabe, peteršilja, česna drobno nasekljano, nato nadaljujem z rižoto ali juho. Dober okus naredijo začimbe. 

Sama se izogibam kock, vegete, vseh instant dodatkov, fant.dodatkov...ampak, ko gledam taščo pri 82 še čilo, ki je zrasla ob vsej tej kemiji, mi ni nič jasno. Juhe iz vrečke, kocke na kvadrat, vegeta, fant za papriko, paprikaš, hrenovke, ogromno čokolade,  .... eni pač imajo dobre gene ne glede na vse kar pojejo...

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. okt 2014 20:58

Trixi, starejša generacija je bolj "pokurila" vse, kar so vnesli v telo in "kemija" ni imela prilike škodit. Kot se vse spreminja, se spreminjajo tudi navade in potrebe, vse več nas sedi pri delu, vse manj se gilbljemo in škodi že tisto, kar je zdravo (a seveda dobro).

Nisem odvisnik od industrijskih dodatkov, imam pa vedno kaj malega na zalogi, za prvo pomoč (zelenjavne juhe v prahu, juho iz vrečke - sol mi pade, pa si jo skuham, kocko in vegeto, razen domače seveda). Pa kotanyjevo mešanico za čili con carne ...

mamamia

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

29. okt 2014 21:28

Trixi, po mojem je tašča v tem začela uživat šele dolgo potem, ko je že zrastla, glede na to da je 82

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

30. okt 2014 8:44

Za zadnjih 40 let vem, da sigurno. Pa ni bila ne vem kaj aktivna.Je več presedela pred tv kot drugi. Ha, ha najbolj smešno mi je bilo, ko je imela vrečko z zlatimi kroglicami na kavču. Ja enim pa res ne škoduje. Še zdaj poje na dan sigurno eno čokolado. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Maja75  

član od: 29.5.2009

sporočila: 8

30. okt 2014 9:08

Ni nujno, da je tašča uživala kocko šele ko je zrasla, ker so jo poznali že pred drugo svetovno vojno. Evo, Google pravi, da je Maggi predstavil jušno kocko že leta 1908.

Maja75

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

30. okt 2014 11:53

eni tud kadijo do 118 leta. nekaterim rata

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

30. okt 2014 14:03

Točno tako, mislim, da imajo geni veliko zraven.

 

naor

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. okt 2014 15:30

Stvar navade na vegetasti "okus" je hecna stvar. Jaz tega recimo ne prenašam, (po okusu, ne zaradi predsodkov), kot tudi ne tistega posebnega okusa, ki ga imajo nekateri italijanski biskvitasti kolački, t.i. "merendine" in podobno, ali pa okusa "ACE" sokov. Ne vem, ali je tam čutiti kaka umetna sladila, ali kaj drugega, mi ne gre po grlu.

Moja stara mama je imela doma zajce, kure, piščance, svinjo - skratka samo domače meso. Prav tako zelenjavo. Bi rekla, da so bile že te sestavine same po sebi polnega okusa - a glej ga zlomka, prav spomnim se, kako je v vsako domačo rižoto ali celo govejo juho vrgla vsaj eno jušno kocko. že takrat mi ni bilo jasno, zakaj rabi zajec v rižoti še "goveji okus", saj sem takrat še mislila, da če je krava narisama na embalaži kock, to pomeni, da ima kocka okus po govejem mesu  Otrok pač.
Ona pa je pri teh kockah vztrajala, ker je bil "okus boljši", tisti "štih" po glutaminatu ji je bil všeč, po mojem.
Nekaj časa je bilo popularno iz Avstrije nositi neke stekleničke Maggi "omakce", to so si odrasli občasno dodali k juhi, meni je že na daleč smrdelo. Predvidevam, da je bilo to prav tako nekaj "kocki" podobnega, samo v tekoči obliki?
(@mamamia, se ti morda spomniš te avstrijske "Maggi würze" ali kako se je že reklo temu čudu iz časov šopingov v Avstriji?)

Ampak dejstvo je, da jaz kot otrok polovice njenih jedi nisem marala, ker so imele zame okus po "šolskem kosilu". Pozneje sem pogruntala, da je to okus po vegeti oziroma/ali jušni kocki.

Potem sem opazila tudi pri nekaterih ostalih, da, kot je priporočal legendarni mojster Ivačič na TV zaslonih, v praktično vsako jed dodajo "još jednu žličicu Vegete", ker jim je tako bolj všeč.

Meni pa je na "šolska kosila" spomnila že navadna juha iz vrečke, ki sem jo kdaj skuhala na kakem kampiranju. Že samo tisti vonj. Otrokoma je bila pa zmeraj všeč.

Ne vem, če je kdo tako zelo navajen, da mora imeti vsaka jed še ta priokus, bo moral verjetno zadevo najprej postopno zmanjševati, potem uporabljati zgolj vsak drugi, tretji dan, da se bo počasi navadil še na druge okuse - oziroma na osnovne okuse zelenjave itd.

Vegetar, poskusi kdaj prežvečiti list bazilike, timijana, skuhaj si karkoli in namesto običajne "kocke" uporabi vsakič kakšno drugo začimbo - moda boš pogruntal, da ti je še kaj zeliščnega ravno tako všeč kot "kocka". Ali pa ta "domača vegeta", ki ti jo že druge omenjajo, to je tudi rav fin dodatek k nekaterim jedem, recimo fižolova juha je zame super z njo ;)
Kaj v tem stilu (receptov je pa itak več, ker vsak uporabi svoje priljubljene sestavine):
http://www.kulinarika.net/recepti/4151/ozimnica/domaca-
Probaj, morda boš zadovoljen!



Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 30.okt 2014 15:32

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti