prenovljena rubrika gostinski lokali

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

12. avg 2014 0:21

Nola, izvrstno kot vedno 

hedonist

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

12. avg 2014 6:11

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

 Ne me sklestit...v čem je razlika med gostilno in restavracijo?

Hvala. 



Vanja

 

Ma ne, da si že pozabila?

Se hecam.

V glavnem je tako, da je v Sloveniji gostilna, ki je običajno poleg občine, pošte in policije vedno prisotna institucija v vsakem kraju ki  kaj da nase, namenjena druženju ob katerem se lahko (ali pa tudi ne) kaj popije, morda tudi poje. V poštenih gostilnah imajo običajno šank in kakšno mizo, ki je namenjena lokalnim obiskovalcem, ki se tam pomudijo na pijači ali dveh in se pomenijo s sokrajani ali tudi z naključnimi obiskovalci.

Restavracije so namenjene izključno jedcem, redko se ponašajo s točilnim pultom, če že, je namenjen nestrpnim čakalcem na obed. Restavracije, ne glede na nivo, niso namenjene neformalnemu druženju ampak bolj ali manj sofisticiranemu prehranjevanju.

Govorim o namenu in načinu poslovanja gostiln /restavracij, ne o kvaliteti. Seveda je mogoče v marsikateri gostilni odlično obedovati in žal je prav tako marsikatera restavracija celo pod nivojem tovarniške menze.

Amerikanskih razmer ne poznam, ampak ker vem, da se večkrat oglasiš v Evropi, verjetno razumeš, da se seveda navade od te do one države razlikujejo.

Pa še nekaj - vsi se po spletu poskušamo informirat o naših prihodnjih investicijah v prijetno počutje. Že fajn, ampak Vanja, poleg zaležanih Belgijcev, nepismenih Rusov in zafrustriranih Slovencev, a si ti našla kakšno relevantno mnenje. Trip Advisor je pa res nosilec najnižjega skupnega imenovalca. No.

 

V Italiji so restavracije - (ristoranti po njihovo), obrati, kjer bodo pričakovali od obiskovalca da naroči in poje svoj obed (če ga ne boš te bodo sekirali  in zasliševali kot kakšna nervožasta nona, ti nalivali dižestivo in ti jedi seveda ne bodo zaračunali in te pozivali da se jutri, naslednji mesec in v življenju nasploh spet in spet spet pojaviš pri njih, kjer ti bo Franco/Luigi/Angela skuhal jed primerno prav za tvoj želodec) . Dandanes podobno pričakujejo v trattorijah, osterijah in tavernah. Če te zanima samo en spritz in dve, tri čakule, se v Benetkah napoti v kakšen bacaro in si privošči cicheto & ombro, pa bodo vsi vedeli kje si doma. Ker so tako kot Fiorentini, tudi Veneziani (ki so grozni)  vedno eno sezono in en bar pred vami.

V Franciji so stvari jasne.

Restaurant je restavracija, tu se samoumevno je. Taverne in auberge sta že bolj izmuzljiva, če si se namenila stanovati v aubergu, te bodo zelo verjetno poskusili prepričati, da tudi povečerjaš pri njih. večerja bo lahko izvrstna (najboljši so tisti ob cestah, kjer prenočujejo tovornjakarji) lahko pa tudi grozna.

V bistroju in v cafejih  se lahko odžejaš in navadno na hitro tudi kaj poješ.

Španija, ah dežela kjer lahko preživiš mesece ne da bi sedel v restaurante, teberno, meson ali fondo.

Tapas, povsod, najboljše so na severu, pri Baskih.

V Grčiji so seveda v lokalih, razen v zelo turističnih krajih in v Atenah zelo liberalni in jih veseli, ali se pa vsaj delajo, da jih, da si izbrala prav njihov lokal pa ni važno ali boš spila samo eno pivo ali pojedla pol ovce.

V Angliji je seveda razlika pub/restaurant popolnoma jasna.

Vzhodne in južne izkušnje imamo vsi, vsak svoje, to gre že v kakšne druge debate. Edino ene izjave se pa še spomnim od svoje none, ki je imela dva brata pomorca, oba sta umrla na Kitajskem. Njej je šlo grozno na živce če smo otroci hodili bosi po dvorišču in potem po hiši. Bom povedala po slovensko, ona se je drla po svoje:

Bejžte, bejžte, s temi vašimi nogami in vzhodnimi navadami

njeni bratje so se na Vzhodu naučili sezuvanja in to ji ni šlo v račun.

No, saj te nisem niti poskusila klestit, zakaj že bi te pa.

Ti si šla že zelo mlada tja, kjer se ti zdi imenitno in ni čudno, da ti je naša, ne samo slovenska ampak evropska kultura nenavadna. Kje bi se pa lahko kaj naučila o njej?

No, pa za naslednjič, ko nas obiščeš:

gostilna = tipo klub +/- ekskluzivnost

restavracija = tipo menza +/- kvaliteta

 

 

nola

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

12. avg 2014 10:45

Nola   . Besedila je skoraj za en blog in z vsem naštetim se strinjam.

Lp, Saša

Mir in dobro!

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

12. avg 2014 20:01

Nola, saj v teoriji to še drži, ampak v praksi je precej drugače. Predvsem zato, ker se lokali sami imnujejo, pa ni nujno, da po "pravilih".
Kar se TripAdvisorja tiče... Ocene lokalov/hotelov/izletov je treba znati prečitat in ne gledat samo na zvezdice. Povrhu vsega se med visoko rangiranimi velikrat najdejo fast food jointi.

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 12. 2014 21:30

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

12. avg 2014 21:26

Seveda Vanja, povsem drži.

Itak preberem samo recenzije Italjanov in Francozov. Pa tudi te je treba prebrati do konca in ne kar nekaj sklepati na podlagi ocene - ravno to se je zgodilo eni pred dnevi pri oceni Idile(sicer zelo precenjene restavracije) na našem koncu. En stric se je sicer pritožil zaradi enkratne slabe izkušnje pred kratkim, ampak je obrat generalno pohvalil na podlagi prejšnjih obiskov. Točno tako kot ženska, ki je potem tožila zaradi slabe ocene.

nola

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

12. avg 2014 21:30

Itak pa se v resnih primerih še vedno zanašamo na rdeči Michelin.

nola

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

13. avg 2014 1:44

Nola, v bistvu sem vprašala, ker sem nekaj iskala pod restavracijami pa je bila gostilna...Al je blo ravno obratno.

 

S TripAdvisorjem je pač tako, da včasih, ko smo prišli v tuje mesto, sva midva, vsaj 20+let nazaj za zajtrk iskala Mcdonalda. Danes privlečeš na dan Smart Phone, zaštartaš TripAdvisor in pokaže ti, kam se lahko obrneš in kako so ocenjene restavracije. Potem pogledaš na hitro, kaj pravijo ocenjevalci.

ČE imam čas, pri dobro ocenjenih lokalih najprej prečitam najslabše ocene in jih navadno izločim. Velikokrat ljudje samo pi*zdijo in niso konstruktivni v svoji kritiki. Tudi sama sem začela ocenjevati restavracije, hotele in izletniške točke in ko sem naletela na tako, ki je bila tako zanič, sem kritiko zelo potanko opisala. Tako zelo, da mi je lastnik poslal ZS, da sva se naprej menila. :)

Še mal brcanja mimo: Moja frendica je za bližnji izlet na Dansko rezervirala lunch za 2 v "najboljši restavraciji" na svetu, Noma. Prav zanima me, kaj bo rekla na to, ker je lunch (lahek obrok sredi dneva) tam menda $500. Na osebo, kajpak. IMHO (ki ni preveč humble),  tale Noma je eno veliko preseravanje.  

 

 

 

 

Vanja

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

13. avg 2014 8:03

Vanja_v_ZDA je napisal/a:
Moja frendica je za bližnji izlet na Dansko rezervirala lunch za 2 v "najboljši restavraciji" na svetu, Noma. Prav zanima me, kaj bo rekla na to, ker je lunch (lahek obrok sredi dneva) tam menda $500. Na osebo, kajpak. IMHO (ki ni preveč humble),  tale Noma je eno veliko preseravanje.  

  Vanja

 

A ni n1 El Bulli? No, bil...

Life is war against boredom~

moderator2  

član od: 12.3.2010

sporočila: 710

13. avg 2014 9:03

Bi se, prosim vrnili k temi, ocenjevanje lokalov pa preselite v posebno temo, če imate še kaj povedati o tem.

Hvala.

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

13. avg 2014 9:16

Eno vprašanje za Jerneja : ali lahko odprem temo za ocenjevanje gostiln v rubriki Forum ? Hvala za odgovor in vse dobro ti želim :)

hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti