"ostanki" po kosilu v restavraciji

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

31. jul 2014 20:52

Vzamem, če ostane kaj za vzeti, četrt zrezka res ne...Včasih rečem, bo pa pes pojedel, če ne bo kdo drug...   (res imamo psa, pa tudi mačke). 



Barbra

Sporočilo je spremenil(a) barbra dne 31. 2014 20:52

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

31. jul 2014 22:31

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

 Klein aber fein. Zdaj jih bom pa še jaz od ene dotične dobila po piskru, ker sem uporabila nemški izraz. 

Nisem sicer ena dotična, ampak nobena jih ni dobila po piskru, ker je nekaj napisala v nemščini ampak zaradi tistega, kar je napisala v nemščini (četudi bi v slovenščini, bi bilo enako). 



rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 31. 2014 22:57

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

1. avg 2014 6:42

Ko se mi je v restavraciji to prvič zgodilo, da je natakarica po končanem kosilu brez posebnega vprašanja prinesla folijo in pvc krožničke k mizi, zdelo zelo zelo čudno. Potem smo se malo razgledali okrog in videli, da si hrano, ki je ostala vzamejo s sabo in enako naredili tudi mi. Sedaj je to kar praksa v veliko restavracijah - končno hrano smo plačali in je naša in zato jo lahko tudi odnesemo. Odnesem pa kkakšno meso ali kos pice, krompirja in prilog ne. Se mi pa zdi, na raznih pogrebščinah in podobnih srečanjih najbolj racionalno, če postrežejo hrano na pladnjih, da si vsak naloži kolikor bo tudi pojedel in tudi takrat mislim, da je najbolj prav, da vzameš porcijo, ki jo poješ in ne da na krožniku pustiš potem celo razdejanje nepojedene hrane. Preostanek na pladnjih ostane tako čist in tega ponavadi zavijejo tistemu, ki je gostijo plačal ali naredijo tako, kot se je gostitelj odločil (razdelijo na več delov, ki se potem dajo udeležencem).

Tujci so pri nas s hrano in pijaćo tako ravnali že pred mnogimi, mnogimi leti, samo nam se je to zdelo nekako škrt, sedaj smo končno tudi sami prišli toliko k pameti, da ravnamo podobno, saj taka hrana konča med odpadki, kar ninakor nima nič zveze s spoštljivim odnosom do hrane in nenazadnje tudi do gostitelja, ki je vse to pošteno plačal. Je pa tudi res, da so v nekaterih restavracijah porcije tako velike, da jih normalen jedec težko pospravi, vendar tega ob naročilu ne veš, če nisi stalni gost take restavracije (nazadnje sem to prejšnji teden doživela na Gorenjskem, pa recite, da so Gorenjci škrti).

 

 

tedyka

dkrajnc24  

član od: 28.3.2012

sporočila: 248

1. avg 2014 8:53

barbra je napisal/a:

Vzamem, če ostane kaj za vzeti, četrt zrezka res ne...Včasih rečem, bo pa pes pojedel, če ne bo kdo drug...   (res imamo psa, pa tudi mačke). 



Barbra



Sporočilo je spremenil(a) barbra dne 31. 2014 20:52

 

Hehe... Na zadnje, ko sem nekaj takšnega slišal v restavraciji, ko sta sedela fant in punca - fant je bil celi presrani in zategnjen, videlo se je da mu je dobro priskrbljeno a njegova punca več kot preprosta, prijazna dušica in na koncu vsega.... lepo prijazno vpraša natakrica ali jima zavija ostanek pice in presrano reče tip SEVEDA - bo pa za psa, če ne za drugega...

Iz prve pa mu boljša polovica pribija - ja pa dragi, saj pa midva nimava psa. ( Ne mislim to zdaj nate Barbra, ampak samo en primerek presranosti povedal)

Da cepneš od smeha kako je enim težko vzeti hrano in potem pojesti za večerjo ali pa drugi dan. Osebno, ko se naročajo kakšne plošče, ki so seveda ogromno naložene z mesom jih z veseljem lepe ostanke mesa z sabo vzamem in nato zvečer ali pa drugi dan poleg kakšne solate sfrezam.. to je nekaj popolnoma normalnega! 

Nisem bil v življenju ( hvala bogu) nikoli lačen a hrano spoštujem, če tega ne spoštuješ potem tudi neke vrste življenja ne..ni res ? 

Lp

dkrajnc24

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

1. avg 2014 9:48

tisa55 je napisal/a:

.. moji sosedi pri mizi pa so odklonili folijo in nepojedena hrana je ostala na krožnikih... Nehote sem se počutila neprijetno, zdelo se mi je, da me bodo sedaj gledali, kako sem škrt, ...

 tisa55

mislim da je ze kar obicajno, da se hrana vzame domov in da te zaradi tega nihce ne gleda cudno. Ne mores pa samo na osnovi tega, da je nekdo ne vzame sklepat kako je hoh. Jaz je pogosto ne vzamem, kadar sem dalec od doma ali pa nameravam se kam it, ker mi ni do tega da se hrana se par ur paca v avtu.

 

"Stressed is desserts spelled backwards!"

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. avg 2014 4:54

Meni pa ni jasno, zakaj gostinci delajo tako velike porcije, da jih ljudje ne morejo pojesti? Če namreč naročim recimo neko rižoto, ki stane 10 ali 15 €, jo bom kupila in itak plačala ne glede na to, ali je bo toliko, da jo bom lahko pojedla ali pa je bo toliko, da me bo groza, ker je bo pol ostalo na krožniku. Zato res ne razumem, v čem je "štos" tako velikih porcij, da morajo večini "običajnih" gostov prinašati po končanem obedu še folije oz. doze "za domov".

Je pa vsekakor prav, da se hrane ne meče v smeti, to itak, samo mislim, da bi bilo med ljudmi bistveno manj "dilem" oziroma "občutkov krivde, da bodo pustili na krožnku", če bi že gostinci enkrat nehali pretiravati s preobloženimi krožniki.
Zavedajmo se namreč nečesa: ne "lačni Afričani" in ne tisti, katerih otrokom plačujejo šolska kosila "botri" iz projekra "botrstvo v sloveniji", od teh naših presežkov nimajo nič.
Alora: če se nekemu gostincu že zdi, da mora dunajski zrezek "pod mus" tehtati 300 g in gledati 5 cm čez rob krožnika, kaj ne bi bilo bolje, da porcije zmanjša na neko normalno velikost in presežek (če že prav mora delati na količini) ponudi tistim, ki do gostilne itak ne pridejo - torej socialno ogroženim (kuhinja za brezdomce ipd.) ? Kakšno pa je tu vaše mnenje?

 

 

 

Mojca

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

2. avg 2014 7:48

GO FOR IT!!
Vzamem vse kar ostane + še več. Baš me boli, kaj si misli "oni tam preko", bi rekel baba Sljivovič.
Hrane se ne meče stran. To so me pa starši res lepo naučili.
Vse preveč je lačnih. Komentar v stilu "te pa mu pošlji tolele zadevo v Afriko, pa me zanima v kakšnem stanju bo prišla" pa preslišim v kombinaciji s sledečim dejanjem; 

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

2. avg 2014 8:32

MamaF, strinjam se s tabo, ampak ko je z varnostjo hrane vedno križ (HACCAP). Dvomim pa da se bi kateri gostinec ukvarjal še s tem. Ideja je pa itak dobra, vsekakor.

Glede Afrike: Če jaz vzamem npr. 2 zrezka domov in ju drug dan uturim za kosilo (midva sva 2, imava dovolj), prišparam kajvem, 3€, ki jih večkrat vržem v marsovčka RK na naši pošti oz. črpalki. Posredno sem torej nekomu pomagala.

 

 

marjja

blossom  

član od: 8.2.2009

sporočila: 383

2. avg 2014 9:15

Moje mnenje je, da se niti ne zavedamo dobro, kako smo potrošniško naravnani. In večina, če prav aktivno nič ne razmisli o povezavi s sabo in to temo, ravna po principu več je bolje. Ravno zadnjič sem se v trgovini zalotila kako sem razmišljala: ''Potrebujem mleko. 1 liter bo preveč, se mi bo skisalo, dovolj bo pol litra. Ampak pol litra stane skoraj toliko kot 1 liter, bolje, da potem vzamem 1 liter'' No, na tej točki sem se potem zavedla da moje razmišljanje ne gre v pravo smer in kupila pol litra  Saj, nauk zgodbe pa mislim da je jasen 

blossom

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

2. avg 2014 9:32

mamaF je napisal/a:

 

Alora: če se nekemu gostincu že zdi, da mora dunajski zrezek "pod mus" tehtati 300 g in gledati 5 cm čez rob krožnika, kaj ne bi bilo bolje, da porcije zmanjša na neko normalno velikost in presežek (če že prav mora delati na količini) ponudi tistim, ki do gostilne itak ne pridejo - torej socialno ogroženim (kuhinja za brezdomce ipd.) ? Kakšno pa je tu vaše mnenje?

 

Mojca

Lionsi so s tem že začeli in sicer s trgovinami, ki prodajajo toplo hrano.

http://lions-d129.si/viski-hrane

http://dobranovica.si/viski-hrane-za-lacna-usta/

http://www.zurnal24.si/na-dan-bodo-razdelili-200-obr

Morda se bo sčasoma projekt razširil tudi na gostilne, je pa praksa precej bolj zapletena kot teorija.

LP, V.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti