"ostanki" po kosilu v restavraciji

mojezlato  

član od: 10.12.2012

sporočila: 1039

31. jul 2014 14:53

Mi smo v zadnjih dve letih imeli v lokalni gostilni najprej krst, kasneje pa sedmino (pogrebščina). Obakrat smo imeli hrano na pladnjih; vso meso in pecivo sem na koncu razdelila med goste (sorodnike). Tisti, ki niso želeli imeti, pač niso nesli nič s sabo; ampak večinoma so vsi z veseljem prejeli paket.

Pri nas ni tega, da bi nas bilo sram. Če se ponudi, se sprejme. Smo pa mi pač takšna družina, da smo od malega bili navajeni, da se hrane ne meče stran in da se "ostanki" (pri tem imam v mislih meso) shrani in poje za večerjo ali pa še naslednji dan.

mojezlato http://kosilazavsakdan.blogspot.com/

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

31. jul 2014 14:54

Zame to ni škrtost, ampak spoštljiv odnos do hrane.

trac

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

31. jul 2014 15:01

V Franciji, v najbolj "nobel" restavracijah, kjer se vino drago prodaja po buteljkah in ne na kozarec, je že ustaljena praksa, da vino, ki ga gost pri obroku ne porabi, zapečatijo nazaj s plutovinastim zamaškom, prazen prostor v buteljki napolnijo s CO2, da se vino ne kvari, in ga gost odnese s seboj.

Drejček

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

31. jul 2014 15:03

Za mene ni sramota odnesti hrano ki se ni pojedla, iz gostilne domov. Sramota je hrano metati stran.

SMARTY1

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

31. jul 2014 16:00

Smarty1 strinjam se s tabo.Kakšna sramota, od sramote še nobena kobila ni crknila.Sramota je krasti, hrano odnesti s sabo je pa za mene spoštovanje do nje, žal ga ima vse manj ljudi. Jaz še kruh, če ostane nepojeden odnesem, saj sem ga plačala bodo pa živali pojedle. Se je že zgodilo, da sem ga našla v smeteh in sem ga odnesla pujsom domov, pa še sedaj živim. No,ob tem sem pa malo na glas razmišljala, češ naj le pazi, kdor ga je odvrgel, da ga ne bo še kdaj lačen. Je pač tako, kakršen odnos do hrane so nam starši privzgojili, takšnega imamo.

kvačkarica

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

31. jul 2014 16:48

Čeprav so tele primerjave z lačnimi otroki v afriki malo klišejske. Naše spoštovanje do hrane pomaga njim prav nič.

Jaz vidim problem marsikdaj drugje. Ena izmed stvari je all ju ken eat, restavracije so polne, ljudje terejo v njih, na drugi strani se pa zgražajo nad raznimi slow fudi, kjer so porcije povsem zadostne. Skratka, žretje.

Bil sem v neki oštariji v Kokrici ali tam blizu na malici, kjer sem dobil porcijo ocvrtih kalamarov za štiri ljudi, seveda me je minil tek že ob pogledu na to bizarnost, pustil sem dve tretjini porcije. Pa nimam prav nobene slabe vesti, da bi vozil tiste kalamare še 5 ur s sabo v avtu pri 27 stopinjah mi tudi ne pride na misel. Naj jo ima kdo drug.

Commis débarrasseur

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

31. jul 2014 17:27

zzak1977, tvoj primer je res drugačen. Tudi meni ni bilo nikoli jasno, zakaj se ponekod res pretirava pri porcijah. S fantom poznava kar nekaj takšnih restavracij, kjer se iz ene porcije oba pošteno najeva, par let nazaj so naju ponekod še čudno gledali, ko si je eden naročil, drugi pa prosil le za krožnik in pribor, danes več ni takšna redkost. Se mi zdi naravnost trapasto, da bi naročala dve porciji in tri četrt pustila na krožniku.

 

Kar se tiče stavka '...v Afriki so pa lačni.' - res je klišejsko, ampak, če se nekdo nad tem zamisli in mu je potem škoda, da bi njegov nedotaknjen kos mesa romal v koš, to mogoče res ne pomaga tistim v Afriki, spodbudi pa vsaj spoštovanje in odgovornejši odnos do hrane. Skratka, škoditi ne more, koristi pa na žalost tudi ne vedno. Če pa vsaj tu in tam, je pa tudi nekaj .

 

Drugače pa je pri nas tako, da, ko imamo kakšno praznovanje/družinsko srečanje ali kaj podobnega, pa z velikim veseljem vzamem, kar je ostalo. To potem razdelim med goste, če so pa porcije, pa tako ali tako vsak dobi svojo folijo. Tudi, ko grem na pico je moja stalna praksa, da si zavijem v folijo, kar mi ostane, ker pač cele pice skoraj nikoli ne pojem  .

 

Za konec naj pa še povem, da najraje kuham doma, kjer ostanke na tak ali drugačen način porabimo, v restavracijo pa greva z dragim bolj poredko, da se tu in tam malo pocrkljava .

Sandra_a

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

31. jul 2014 19:50

Mene je presenetilo, ko sem bila prvič v ZDA, da so vsem, ki so na krožniku kaj pustili, in to v odličnih restavracijah in tistih bolj domačih, kar prinesli stiroporne posode, da si daš noter, kar je ostalo na krožniku, četudi le četrtina zrezka. Sem opazila, da veliko gostov to tudi naredi - pospravijo, kar je na mizi, in odnesejo domov.

Sama tega praviloma ne počnem, le v dveh gostilnah, kamor hodimo na kosilo in ostane kak kos mesa (ko si naročamo pohano kuro ali mešano ploščo), to vzamemo s seboj domov.

Na pojedinah, kjer hrana ostaja na pladnjih, in sami ponudijo folijo, bi jaz hrano vzela. Če ne bi ponujali, sama ne bi prosila,da kaj odnesem domov, bi sklepala, da bo to naredil gostitelj.

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

31. jul 2014 20:06

Kot je mamamia napisala, v usa je to nekaj čisto normalnega. Sem bila prav vesela, če je imel dragi kako poslovno večerjo in mi je prinesel par grižljajev sushija. 

Sicer imam navado, da raje pojem eno ali dve mini predjedi, kot pa glavno jed, tako da z ostanki načeloma ni problema. Restavracija, v kateri v kateri so porcije tako velike, da ne morem pojesti vsega, me ne vidi nikoli več. Gromozansko velike porcije so navadno v restavracijah z dostopnimi cenami, zato se po vrhu vsega zdi vprašljiva kvaliteta tistega, kar naročim. Klein aber fein. Zdaj jih bom pa še jaz od ene dotične dobila po piskru, ker sem uporabila nemški izraz. 

 

 

 

 

Vanja

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

31. jul 2014 20:16

Ja, res je klišejska, tale lakota, pa Palestinci, pa Sirija, pa to.

marjja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti