Označevalnik za razrez torte

tej_a  

član od: 10.10.2005

sporočila: 362

24. jul 2014 7:45

Ja, da zaključimo to debato :). Na torto sem najprej dala tole napravico za razrez 10 kosov, nato pa malo premaknila in še enkrat naredila 10 kosov. Lahko pa bi tudi naredila tako, da narediš razrez z 10 kosi nato pa z paletnim nomežem dokončaš, da dobiš 20 kosov. Čisto preprosto :). Nisem pričakovala, da se bo razvila takšna debata. Frina omenja, da ni pomembno kakšni so kosi torte. Jaz sem takšna, da mora biti torta popolna. Zame ni torta, če je zelo dobra, nima pa nobene oblike. Torta mora biti že na videz zelo lepa oz. popolna. Torta mora biti popolna oz. odlična tako po okusu in tudi po videzu. No skratka torta je bila čokoladna in teh 20 ljudi je reklo, da ni bila samo dobra, ampak tudi odlična. Mislim, da besede povedo dovolj :). Imam pa že tudi kar nekaj kilometrine, ampak zalomilo se je pri tem, da sem pa res delala prvič malo večjo torto in sicer premer 30 cm. To je tudi sicer zadnja velikost ki jo še spravim v pečico (mislim na okroglo torto). Je pa pečica ventilatorska. Še enkrat hvala vsem za mnenja. Sem pa človek, ki rad vpraša oz. hoče, da so stvari popolne (rada kompliciram :)). Lep dan.

tej_a

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

24. jul 2014 8:46

Ne vključujem se v debato, ampak ne morem se načuditi, kaj vse naredi IQ....

Sonja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

24. jul 2014 11:07

Sem ji zdelo, da je zadej želja do popolnosti, sicer ne bi kupila označevalca.

Pred leti sem videla zanimiv postopek za razrez torte. Meni predstavlja problem konica, ki se po razrezu prevesi in odpade, sploh če je torta mokra. 

 

Na torto je postavila manjšo skledo in obrisala rob. Nato je narezala rezine tako, da so imeli kosi obliko trapeca, ker so bili na notranjem robu tako široki, da jim gravitacija ni škodovala. Nato je notranji, torej okrogli del torte razrezala na štiri kose, ki so bili po velikosti približno enaki drugim kosom. JIm niti na mislel ni prišlo, da bi se sesuli.

Ilustracije torte vedno prikazujejo lep trikotnik, vendar ne prikazujejo, da imajo vsi gostje enako velike kose. 

Upam, da pri tortah, ki niso popolne v obliki in okusu, tega ne poveš 

Še namig: vsi hočemo za RD otrok najlepšo torto, da je lepo viedti na fotografijah. Take torte običajno naredijo v kaki slaščičarni iz vrečke, z ticino maso, ki gre nato v smeti. Pri naših RD sem zadrego rešila tako, da torto dela slavljenka sama. Zato je pod fotografijo napis: pojedla pol okraskov, zato so različni, med okraševanjem na svoji strani skrivaj najedla en del, zbila s podstavka, da jo je bilo potrebno reševat. Kaj se bo še zgodilo, ne vem. Vsekakor pa uživa pri delu, krasi in dela tudi ostale torte. 

Mogoče bo kaki mami to v pomoč.

PS Vedno sledi fotografija: kakšen okus ima torta. Mali gostje poskusijo s prstki torto, kar bi sicer iz radovednosti storili že prej. 

F r i n a

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

24. jul 2014 11:53

V naših logih, kadar se na kupu zbere več ljudi, ti sploh ne želijo imeti vsi enako velikih kosov torte (kje jih pa dobiš 20, ki hočejo vsi isto? Pa da se jim vsem zdi enako dobro? Pa kaj še.) In ker smo bolj rokomavhi, popolnost gostitelja  merimo po tem, da dobi vsak to, kar mu ustreza, nikakor pa, da dobijo vsi isto in enako veliko (saj nismo oštarija). Mi je pač veliko bliže Frinino dojemanje rojstnodnevnih zabav in tort, škoda lepe zabave, da bi jo zatolkli s popolnostjo.

Sonja

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

24. jul 2014 11:59

Potem pa lahko za hec eksperimentirate s tem načinom rezanja! https://www.youtube.com/watch?v=wBU9N35ZHIw

(ne vem pa, če/kako se bo to odneslo na torti s smetano namesto tičino mase, haha)

Life is war against boredom~

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

24. jul 2014 12:10

Ko to prebiram, se skušam spomniti kakšne poroke, na kateri sem bila in se ne spomnim nobene, kjer bi torte rezali z označevalnikom. Saj ne rečem, vsak po svoje, a meni je tudi blizu malo po domače. Kjer je vse poštirkano, se ne počutim preveč sproščena.

Če pa bi že morala razrezati bolj ko ne enakomerno, bi pa torto najprej razdelila na štiri dele, poem pa vsak del še na približno enakih pet delov. Itak potem marsikdo sploh ne poje celega kosa, marsikdo pa dva.

Ker pa si perfekcionistka draga Teja, pa ok, seveda smeš vprašati in upam da si dobila odgovor, ki si ga iskala. Vse vmes je pa malo za intermezzo, nič narobe, če kdaj malo perje frči. Kam bi prišli, če bi vsi enako mislili in delali?

 

naor

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

24. jul 2014 13:19

Se strinjam z limnol. Nazadnje sem delala malo večjo torto za načakov 1. rojstni dan. Torta je bila lepa, ni pa bila popolna, okrašena je bila z alpsko smetano, ker ticine in rastlinske smetane pri nas nihče ne mara. Tudi pri nas je tako, da marsikdo reče, da bi majhen kos, tisti ki ne reče nič dobi normalnega. Marsikdo, ki je hotel majhnega potem poje dva. Tudi jaz do danes še nisem videla, da bi kjerkoli kdo imel naprej označene kose, razen v kaki slaščičarni.

Vesnuska

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

24. jul 2014 18:57

zzak1977 je napisal/a:

Še to, tudi nad Messijem in podobnimi, sodnik veliko prej piska prekršek, kar je prav, oni krojijo dober fuzbal. Če izločimo njih, ne ostane nič niti igralcem, niti gledalcem, najmanj pa igri.

Commis débarrasseur

Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 22. 2014 22:16

Poglej zzak1977, tu se pa deloma strinjam s teboj, ampak moje osebno mnenje je:

Naj bodo na igrišču še tako dobri igralci, brez gledalcev reflektorji počasi ugasnejo 

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

24. jul 2014 19:13

Če je na igrišču 22 Rudonj, sploh ni gledalcev. Lahko se vrtiva v nedogled v krogu. V ta namen obstajajo različne lige v velikem razponu.

Commis débarrasseur

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

24. jul 2014 19:26

Mene pa zanima, kakšna je bila videti torta, ki jo je naredila tej_a. Daj, dekle, prilimaj fotko, pa da vidimo.

 

O tem, kaj je popolno in kolio komplicirat, da to dosežemo, pa nima smisla debatirat. Jaz sem sicer popolna, in to v improvizaciji ...  

Še najmanj se pa za popolnost trudim pri tortah, mislim da bi bili vsi kosi na mm enaki. Je toliko drugih pomembnejših stvari na tem svetu.

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti