So-deljenje kuharskih mojstrovin

rete  

član od: 18.7.2014

sporočila: 1

tema odprta - 18. jul 2014 11:41 | ogledi: 5.670 | odgovori: 27

SO-DELJENJE KUHARSKIH MOJSTROVIN. Nekdo kuha za vas! Na spletni strani http://www.kooharija.com lahko najdeš odlične doma narejene obroke, ki jih delijo osebe blizu tebe. Koncept je tak, da nekdo objavi ponudbo, da bo danes ob treh popoldne na določenem naslovu pripravljeno kosilo za tri osebe, strošek za sestavine je 5€. Gre za isti koncept kot je deljenje prevozov, le da se tu deli hrana.

Ideja prihaja iz tujine, kjer je zelo uspešna. Mesečno se jo posluži veliko ljudi

rete

 

Temo je spremenil(a) rete dne 18. jul 2014 11:52

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

18. jul 2014 12:08

Opala, ideja ni slaba.  Ampak to zna biti hudo spolzek teren. Že zavoljo plačevanja (davkarija), kaj šele zaradi kakšne inšpekcije. In še kakšna past se recimo skriva: kaj če je v jedi sestavina, na katero je nekdo alergičen, pa se o tem ne povpraša ali opozori posebej? Na primer, svakinja je kitajske jedi, a le brez ostrigine omake (huda alergija).

 

In kaj če komu postane slabo zaradi te hrane? Morda brez razloga, kar tako, morda pa, ker je tisti, ki je kuhal, nevede uporabil sestavino, ki ni bila čisto okej?

 

Nekaj podobnega že nekaj časa prakticira moja znanka, občasno kuha za dve mladi družini, in ne rečem, da to ni praktično in uporabno. A hrana je le sila občutljiva reč, se mi zdi.

 

 

mamamia

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

18. jul 2014 12:35

 

Ideja ni slaba v bistvu je odlična. Vendar mislim, da bo tukaj led pod to težo ideje kmalo počil. Vsaj v Sloveniji, če zakonodaja velja za vse enako.  

 

Recimo v Dubaju, se je našla skupina ljudi, ki je odprla podoben biznis. Zaradi natrpanosti delavnika tam in hkrati zavedajoč se vrednosti domače kuhe, je skupina ljudi ustanovila podjetje, ki poskrbi za te družine tako, da jim sestavi dnevno jedilnik, nakupi živila in potem ali jim hrano na domu pripravi ali dostavi samo živila. Imaš pa na spletu različne variacije receptov oz. jedilnikov, ki jih izbereš. 

Ampak žal je pri nas takšna populacija zeloooo majhna in zadeva nerentabilna. Tam jim pa odlično klapa. 

Sweetness Bakery

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

18. jul 2014 12:36

5 € za rižoto z bučkami se meni osebno ne zdi ravno vabljiva cena, saj za ne veliko več lahko dobim komplet kosilo v kateri od restavracij trgovinskih centrov. 

Ideja mi je drugače všeč, ampak jaz se nikoli ne bi upala kuhati za kogarkoli izven kroga poznanih. Bo nekomu slabo od salmonele iz šunke, ki jo je jedel pri zajtrku, obdolžena bi bila pa moja kuha . Kot pravi mamamia, gre za hudo spolzek teren. Tam, kjer je to že utečeno, imajo gotovo tudi postavljena kakšna pravila.

Cila

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

18. jul 2014 12:43

Sem šla zdaj pogledat stran. Kot ponavadi se na Prekmurje pozabi. :)))  Ja, to je tam, kjer je kuha odlična in kjer živijo ljudje, ki že po naravi delijo velikodušno hrano in živila. 

Sweetness Bakery

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

18. jul 2014 12:54

Tudi na Belo krajino je pozabljeno

 

Na vso žalost pa je na Belo krajino pozabljenoše večkrat kot na Prekmurje...

testeninca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

18. jul 2014 12:54

Ja, poleg Krašovcev so Prekmurci naj naj ...

 

Drugo je, če ustanoviš podjetje ali s.p. za tako dejavnost - potem seveda spoštuješ tudi vse higienske in zdravstvene ter še kakšne druge standarde. Ampak kar tako znajo biti res težave, kot je Cila omenila - poješ zjutraj doma jajce s salmonelo, slabo ti postane popoldan, ko poješ, kar sem jaz skuhala in štala je tu ...

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

18. jul 2014 14:39

bilo pa prošlo: bi rekla, da so 10 let nazaj v mojem malem mistu kot gobe po dežju rastli podobni biznisi, ki so bili organizirani kot franšize, torej si jih lahko "kupil".  Bile so kuhinje tipa restavracij, nad katerimi je držala roko sanitarna inšpekcija.

lastnik biznisa je zorganiziral ves nakup, potem so ljudje tam "zložili" vse skupaj v aluminijaste posode, plačali, se mogoče pozabavali, doma pa spravili vse jedi v zmrzovalnik. Po navadi, kolikor mi je ostalo v spominu, so pripravile punce večerje za pet dni, obrokov pa toliko,  kot je oseb v hiši.

ljudem se je to zdela ideja stoletja, ki pa meni ni potegnila. Na začetku te "revolucije" sem dobivala kar naprej vabila sosed, prijateljic in znank, da se jim pridružim, čeprav ne vem, koliko se jih je na koncu res udeležilo.Te kuhinje so se odpirale kot gobe po dežju na precej vidnih lokacijah v bližini stanovanjskih naselij. Kdaj so ti biznisi izginili, mi ni jasno.  Da jih ni več, mi je postalo jasno šele, ko sem odprla tale forum.

Moje mnenje: da bi jaz šla nekam, kot je opisano v prvem postu, kar takole preko interneta k neki XYZ osebi po rižoto...niti pod razno! 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 18. 2014 14:42

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

18. jul 2014 14:40

Ma, jaz pa mislim, da to sploh ne bi bila slaba ideja, pač bi človek podpisal, da je pripravljen sprejeti tveganje, dalo bi se naresti sistem ocenjevanja ponudnikov (kot na e-bayu), tisti, ki ne smejo jesti določenih vrst hrane, bi slejkoprej verjetno razvili svoje podskupine. Z epidemiološkega stališča ne vidim posebnega dodatnega tveganja, dokler bi bila to res medsebojna kuha med amaterji, promet z večjimi količinami bi moral biti pa na nek način onemogočen (ker je razlika, ali zagiftaš eno ali dve familiji, kar se lahko zgodi vsakomur, tudi meni, ali pa celo ulico ali pol mesta); isto velja za davke (dokler kaki taščici ne zaračunavajo davkov, ker nafutra še svojo sofamilijo iz tako imenovane mansarde, po mojem tudi tukaj davkarija nima kaj iskat). lp, proxima

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

18. jul 2014 15:36

Tudi meni je ideja dobra, bi pa imela tezavo odlocit se h komu bi sla po hrano, razen ce bi sodelovali punce in fantje, ki objavljajo v http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1096, potem ze vem h komu bi se abonirala

"Stressed is desserts spelled backwards!"

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti