Plačilo potnih stroškov

TP_Kuhar  

član od: 12.10.2011

sporočila: 108

tema odprta - 16. jul 2014 21:33 | ogledi: 7.407 | odgovori: 33

Pozdravljeni!

 

zaposlena sem za določen čas 6 mesecev, saj opravljam obvezno pripravištvo za tehnika zdr. nege. V pogodbi o zaposlitvi imam pod potne stroške zabeležen javni prevoz. Zanima me ali imam iste pravice kot ostali zaposleni (ne pripravniki) pri plačilu potnih stroškov po kilometrini, saj z javnim prevozom nimam vedno povezave do službe, ne glede na izmeno v kateri delam (zjutraj, popoldne ponoči). 

 

Zelo bom vesela vaše pomoči, saj se sama res ne znajdem v tem. Hvala že vnaprej.

 

LP,

Petra

TP_Kuhar

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

16. jul 2014 22:47

Zakon predvideva javni prevoz oz. kilometrino v vrednosti 0,18 EUR/km, če ni možnosti javnega prevoza.

 

Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja – Uredba (Uradni list RS, št. 140/06 s spremembami),

1.2 Prevoz na delo in z dela (3. člen Uredbe)

Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo do višine stroškov javnega prevoza, od mesta opravljanja dela do običajnega prebivališča delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela, če je mesto opravljanja dela oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča vsaj 1 kilometer. Če delojemalec nima možnosti uporabe javnega prevoza, se v davčno osnovo ne všteva povračilo stroškov prevoza v višini 0,18 eur za vsak polni kilometer.

 

Delodajalec ti lahko da tudi več, vendar bo izplačilo v delu, ki presega Uredbo, obdavčeno.

Barbra

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

17. jul 2014 9:04

Nihče ne more od vas zahtevati, da se vozite z javnim prevozom, če imate svoj prevoz. 

Stroški prevoza se obračunavajo skladno s pogodbo. To pomeni, da če imate v pogodbi navedeno, povračilo stroškov prevoza na in z dela v višini javnega prevoznega sredstva, bo tako tudi obračunano. Vendar to ne pomeni, da se vi morate dejansko voziti z avtobusom. 

Enim se potni stroški obračunavajo glede na ceno goriva, ki je zakonsko določena, drugim pač glede na javni prevoz.

Če bi delali vse po regelcih, bi to v praksi pomenilo, da morate delodajalcu javiti, da se ne morete iz utemeljenih razlogov voziti z javnim prevoznim sredstvom in bi vam v tem primeru delodajalec moral povrniti stroške prevoza za vsak polni kilometer najkrajše običajne cestne povezave do delovnega mesta in to seveda navesti v pogodbi.

V praksi je pa to ponavadi tako, da noben ne zahteva od vas karte ali da se dejansko vozite z avtobusom, ampak boste imeli izplačano vsakokratni prihod in odhod na delovno mesto glede na višino javnega prevoza. In ja poletje je idealen čas za uporabo kolesa, in če bi delali spet po regelcih in zakonih ...

Torej, če želite imeti potne stroške izplačene po "kilometrini" stopite do delodajalca z utemeljenim razlogom in podpišita novo pogodbo. Pogodba je pogodba. Dokler se vsi lepo razumemo, se lahko vse zmenimo na lepe oči. Ko pa se več ne razumemo, se pa na sodišču upošteva tisto, kar je v pogodbi zapisano (pod pogojem, da je za delavca ugodneje od zakona). 



Sweetness Bakery

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 17. 2014 09:45

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

17. jul 2014 9:11

Objavljeno: Uradni list RS 140/2006 z dne 29. 12. 2006 in dopolnitve v Uradnem listu 76/2008 z dne 25.7.2008. Neuradni čistopis Uredbe
3. člen
Na vrh
(prevoz na delo in z dela)
(1) Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, do višine stroškov javnega prevoza od običajnemu prebivališču najbližjega postajališča do mesta opravljanja dela, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.
(2) Mesto opravljanja dela po tej uredbi je mesto, kjer se delo opravlja oziroma se začne opravljati. Običajno prebivališče po tej uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče po tej uredbi le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.
(3) Javni prevoz po tej uredbi je prevoz, ki je pod enakimi pogoji dostopen vsem uporabnikom prevoznih storitev in se izvaja v komercialne namene, razen prevoza, ki se opravlja z osebnim ali s kombiniranim vozilom. Javno prevozno sredstvo po tej uredbi je prevozno sredstvo, s katerim se opravlja javni prevoz. Postajališče po tej uredbi je mesto, kjer je mogoče uporabiti javno prevozno sredstvo in je kot tako določeno v aktih prevoznika.
(4) Če je najbližje postajališče od običajnega prebivališča oddaljeno več kot en kilometer, se v davčno osnovo poleg povračila stroškov iz prvega odstavka ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in le-temu najbližjim postajališčem.
(5) Če delojemalec iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza, se v davčno osnovo, ne glede na tretji in četrti odstavek tega člena, ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.
(6) Za določanje oddaljenosti v skladu s tem členom se upoštevajo najkrajše običajne cestne povezave.
(7) Če ima delojemalec pravico do uporabe službenega vozila za privatne namene in mu delodajalec za tako uporabo službenega vozila zagotovi tudi gorivo, se povračilo stroškov za prevoz na delo všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.
(8) Delojemalcu, ki dosega dohodek iz delovnega razmerja iz tujine, se ne glede na prvi, tretji, četrti in peti odstavek tega člena, prizna strošek prevoza na delo in z dela do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.

SMARTY1

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

17. jul 2014 9:31

Poznam ogromno oseb zaposlenih v javnem sektorju (bolnišnice, vzojiteljice...), vsi imajo povrnjen znesek mesečne karte za avtobus oz. javni pevoz in so se bunili da bi po kilometrih pa... ampak ni šlo, so že našli" luknjo v zakonu" in pač s tem se je potrebno sprijaznit, res pa je da se vsi vozijo z osebnim avtomobilom.

testeninca

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

17. jul 2014 9:40

testeninca, tukaj ni nobene luknje v zakonu. ;)  Zakon je jasen. Ampak, delavec bi najugodneje za njega, delodajalec pa najugodnjega za njega. :))) Po možnosti bi delavec še s kolesom, peš ali z drugim sodelavcem, delodajalec pa skozi potne stroške izplačal še kaj drugega. Ampak pustimo zdaj to. ;)))

Kot sem zgoraj napisala, pogodba je pogodba. Lahko pa podaš utemeljeni razlog, zakaj ne moreš uporabljati javni prevoz in ti ga delodajalec mora upoštevati. Če ti pa ne upošteva utemeljenega razloga, je pa tu sodišče. S tem, da dam staviti, da bi zadevo rešil že en sam dopis od odvetnika. 



Sweetness Bakery

 

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 17. 2014 09:43

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

17. jul 2014 9:41

Delam v javnem zavodu in za potne stroške dobimo nadomestilo v višini cene mesečne vozovnice za najcenejši javni prevoz od naslova bivanja do naslova delovnega mesta. Pri tem ni važno, če s tem javnim prevozom traja pot na delo, dolga recimo 20 km, tri ali štiri ure. Seveda pa je naša pravica, da po lastni presoji hodimo peš, s kolesom, traktorjem,  kar komu najbolj ustreza. Povračilo je enako. Izjema so tisti sodelavci, ki resnično nimajo javnega prevoza v krogu 3 km od naslova bivališča (mogoče se motim glede razdalje - ampak mora biti res pošteno daleč, da ti ni treba peš).

Kolegica, ki prav tako dela v javni ustanovi, ki ima sedež sredi gmajne 3 km od najbližje avtobusne ali železniške postaje, pa dobiva povračilo stroškov v višini mesečne vozovnice od doma do te postaje in kilometrino za preostale 3 km po 0,18 €.

Sonja

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

17. jul 2014 9:43

Čisto na kratko: javni sektor je financiran iz proračuna in skladno s tem je sprejeta že zgoraj citirana uredba, po kateri imajo javni uslužbenci pač plačan prevoz glede na najcenejši javni prevoz. Možnost, da bi dobili plačano po kilometrih, je samo, če dokažate, da z javnim prevozom ne morete priti v službo - torej ni povezave ali je ob neprimernih urah ipd. Kako pa se vi dejansko pripeljete do delodajalca, je čisto vaša osebna zadeva.

Zasebni sektor pa je to lahko nekoliko drugače.

Titikaka

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

17. jul 2014 9:57

Titikaka, ta člen velja za vse delavce na ozemlju Slovenije, neglede na to ali je javni sektor ali privatni sektor. Je pa res, da se v raznih pogodbah, aktih, .. lahko določi drugače, vendar po zakonu ne sme biti slabše za delavca - torej je lahko samo ugodnejše. In tukaj nastanejo razlike med privatnim ali javnim sektorjem. S tem, da roko na srce, v privat sektorju še bolj kršijo pravice. 

Drugače pa mi "morale" biti pravice enake za vse delavce. Morale zato, ker vemo, da v praksi temu ni tako. 

Ok, pustimo to, ker to ni predmet vprašanja. 

Sweetness Bakery

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 17. 2014 09:59

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

17. jul 2014 12:17

limnol, menda je 2 km, ker sem pred kratkim izpolnjevala plahte, kaj se mi/nam splača... In so me vprašali, če imam več kot 2 km do prve avtobusne postaje. Pri meni so upoštevali, da direkten avtobus za Ljubljano vozi ob takšnih urah, da bi vsak dan zamudila vsaj pol ure na delo, tako da se zdaj (uradno) vozim z lokalcem do mesta, z mestnim do železniške in z vlakom do kapitale.

Loni Makaroni

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

17. jul 2014 14:29

Sweetness Bakery: zapisala sem, da je lahko v zasebnem sektorju to nekoliko drugače, kar je odvisno predvsem od kolektivnih pogodb in splošnih aktov delodajalca ter od pogodb o zaposlitvi. Marsikatero podjetje v zasebnem sektorju izplačuje prevoz na delo po kilometrih, pri čemer je običajen motiv "nižja obdavčena plača in višji neobdavčen prevoz na delo" 'zlasti manjši delodajalci), ni pa to nujno. Pa tudi vprašanje ni bilo v to smer. Kot rečeno - to je na kratko, lahko pa tukaj napišem celotno pravniško ekspertizo, ampak to ni namen;)

Titikaka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti