Popotovanje bih, črna gora

laik  

član od: 10.10.2008

sporočila: 156

tema odprta - 10. jul 2014 13:59 | ogledi: 21.157 | odgovori: 29

Pozdravljeni, odpravljamo se na popotovanje po BIH in Črni Gori. Zamislili smo si ogled Jajce, Kozara, Višegrad, Sutjeska in nato Črna Gora (Durmitor planinarjenje), Cetinje, Lovčen in Ulcin kopanje) za cca 14 dni. Potujemo z osebnim avtom, s seboj bomo imeli šotor.

Je že kdo šel takšno pot, kakšne izkušnje, morda predlog glede poti, na kaj naj bomo pozorni...

Hvala

 

laik

ATNES  

član od: 25.3.2008

sporočila: 198

10. jul 2014 15:31

Mmmmm, božansko! Božansko bi šla kar z vami. Krajšo varianto smo naredili pred 14 dnevi-samo Bosna. Pred dvema mesecema tudi samo Bosna, lani pa Bosna in Črna gora, a brez Durmitorja. Pa spet bi šla. Nikoli dovolj. Edna slaba, ampak res slaba izkušnja nas je doletela na zadnjem izletu pri Jajcu-Plivško jezero. Kjer so nam iz avta, iz torbice, iz denarnice pobrali veees denar, ki je bil namenjen za dopust. Ja,ja, sam ne mi govorit, da se to ne pušča v avtu. Vse vem. Tak je pač bilo. Šola. Draga. Avto zaklenjen da ne bo pomote. Ceste lepe, razgledi božanski, ljudje prijazni, odprti, hrana odlična, čisto drugače teče čas tam dol. Mi smo spali v hostlih, 10eur na osebo, čeprav je bil šotor v prtljažniku za vsak slučaj.

Želim vam lepo potovanje..

ATNES

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

10. jul 2014 15:58

Zna biti zelo lepo, hrana je enkratna, poceni, ljudje prijazni. Atnes je sicer napisala, da so ceste lepe - hja, no, recimo. Naletiš tudi na luknjo pri luknji. Dolgčas vam zagotovo ne bo . Vzemite dovolj toplih oblačil. Durmitor zna presenetiti - v pozitivnem in negativnem smislu. Negativnem se izogneš, če si nanj pripravljen .

lp

P.s. Čas teče tako kot pri nas - 1 ura = 60 minut

cervus

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. jul 2014 16:16

Ja, Durmitor je visok, gre tam čez 2500 m in bunda bo zelo prav prišla.  Planinske poti so tam precej bolj na redko posejane in malo drugače vzdrževane od naših, razdalje med postojankami veliko večje in dostopi do vrhov od "civilizacije" večinoma veliko daljši. Prav okoli Žabljaka jih je precej, če zavijete malo stran od nacionalnega parka je pa svet že povsem samoten. Če pa ste na to pripravljeni in hočete uživati v resnično neokrnjeni naravi - potem ste na pravem koncu in se vam obeta resnično nepozaben dopust.

Sonja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

10. jul 2014 17:04

Elaphus, včasih se ena ura takoooo vleče, včasih pa mine kot bi mignil. Pred leti so mi nameravali opraviti en poseg na hrbtenici. Vprašala sem, kako dolgo bo trajalo, ker bi to bilo kar lepo na živo. Je rekel doktor, da približno petnajst minut. No, sem rekla, to bom že zdržala. Ja, je pristavil, samo vam se bo zdelo eno uro.  Nedavno sem bila v prijetni družbi samih klepetulj in popoldne je minilo en, dva tri.

P.S. na tisti poseg potem nisem pristala.In ni mi nič žal. Spet sem smetila. Da malo popravim,Bosna je res lepa in želim ti veliko prijetnih uric.

 

naor

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

10. jul 2014 17:15

Bosna je prekrasna. Midva z možem sva šla spomladi do Banja Luke, kjer sva prespala, potem pa naslednji dan naprej do Mostarja in Trebinja. Če boste slučajno spali v Banja luki, priporočam mali hotelček B&B Alas http://www.booking.com/hotel/ba/b-amp-b-alas.sl.html - poceni in zelo lep ter dobra hrana.

Na cestah je malo prometa, ker je pri njih bencin drag isto kot pri nas, ceste so dobre, pokrajina pa prečudovita (dolina Vrbasa, Neretve). Hrana je poceni. Mislim, da boste zelo uživali. 

Sweetie

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. jul 2014 17:25

Če greste skozi Bosno - kaj pa Sarajevo in dolina Neretve? Pa pridete pri Neumu ven in po delčku Dalmacije v Črno Goro? 

mamamia

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

10. jul 2014 19:33

Dve leti nazaj sva šla ob HR obali/otokih  (Zadar, Trogir, Hvar, Korčula, Dubrovnik) do Črne Gore - Kotor, Tivat, Cetinje, Lovčen,  ...., nato sva se skozi Bosno (dolina Neretve, Sarajevo, Jajce, Mostar ...) vrnila v SLO. ČG in BiH super, hrana enkratna, še posebej tam okoli Njegoševega mavzoleja, lepi kraji (eden lepših razgledov z vijugaste ceste, ki pelje od Kotorja navgor proti mavzoleju) in prijazni ljudje. Sarajevo: enako, nobenih slabih izkušenj. Cetinje: underwhelming, mogoče zato, ker sva bila oba uničena od sonca, in se nama ni dalo ekstra trudit okoli muzejev, na koncu obiskala dvorec in samostan, lepo.

Balkan ni ravno za vegetarijance , bi človek rekel :))

Nazaj grede sva se ustavila v Banja Luki, simpatična trdnjava, precej "nek-se-vidi-raskoš" stavba vlade Rep. Srbske, meni deluje mesto (ne vem zakaj) umetno.

Hotele rezervirala preko bookinga, nobenega problema. "Pazila" sva le na to, da imajo hoteli (zastonj) parkirišče. Časovno: 23 dni.

Na Kozari se spomnim le, da me je sredi poletja tam zeblo (od tega je že doooooolgo nazaj, leta 1989 sem bila nazadnje tam).

 

 

Saša

laik  

član od: 10.10.2008

sporočila: 156

14. jul 2014 10:30

Sem vedela, da je ta forum prava odločitev za pridobitev podatkov. Hvala. Mamaia, Sarajevo - (Neretva) Mostar- obala smo šli lani. Sarajevo - do Višegrada bomo le prešli, saj smo v zimskem času vsakoletni obiskovalci.

Hvala za napotke. Sweetie, v Banja Luki ne bomo ostali. Pravi dan imamo namen (če ne bo tekom dneva drugačen plan) prispeti do Višegrada. Če pa bo naneslo drugače, pa hvala za podatek.

 

 

laik

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. jul 2014 13:53

Sem ti fauš za to pot, priznam.

In ko se spomnim pogleda na Boko Kotorsko med vzponom na Lovćen ... neprecenljivo, mastercard gor ali dol ...

Ko smo že pri Bosni - Travnik? Rojstna hiša Ive Andrića, pa nasploh lep kraj (mogoče zato, ker je tam rojen naš mariborski imam, smo bili z njim tam kak dan na poti po Bih?)

 

Od Travnika do Višegrada, v spomin na Iva Andrića. Njegov Most na Drini je meni kot balada ...

mamamia

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

14. jul 2014 13:59

Če imate čas, je rafting po Uni krasno doživetje, če ste bolj avanturistično naravnani - vsaj tako (ali še bolj) impresivna kot Zrmanja.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti