Pasta nugat in lešnikova pasta

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

24. jun 2014 19:04

Lešnikova pasta so v bistvu samo  tako fino mleti praženi lešniki, da se utekočinijo. Pripraviš jo lahko v kavnem mlinčku.

Lešnikova praline pasta oz. praline so pa praženi lešniki preliti s karameliziranim sladkorjem, ohlajeni in tako fino mleti, da se utekočinijo. Glej moj recept: http://www.kulinarika.net/recepti/17733/sladice/lesniki

Nugat je pa iz lešnikov(kakih 30%), sladkorja, pa tudi kaka dodana maščoba je lahko, vanilija, morda kakav.

Nutella in podobni namazi, pa noissete čokolada, ... to so pa produkti, ki imajo manj kot 20% lešnikov, navadno okrog 15%. Navadno jih poimenijejo lešnikova krema ali čokoladno lešnikov namaz.

Moj nasvet je, da razen nutelle in nugata, ki ju brez težav najdeš v vsakem supermarketu, narediš te zadeve doma. Kavni mlinček se izkaže za zelo koristnega, samo prizanesljiva bodi do njega in mu vmes nameni malo počitka, da ga ne skuriš.

Je pa tako, da je razlika s kakim namenom pečeš. Če moraš narediti neko torto, se zapičiš v nek recept in potem pol sestavin ne poznaš, verjamem da si nezadovoljen. Se je pač treba spraviti k preprostejšemu receptu.

Meni je pa recimo ravno to najbolj zanimivo. Spoznavanje različnih sestavin in tehnik in potem raziskovanje na internetu o tem kako do njih.

Jaz mislim, da ni nič narobe s tem če obstajajo tudi kake bolj specialne kuharske knjige. Hvalabogu! Jaz imam par tujih, ki pa imajo na koncu vse slovarček o sestavinah, ali pa so le te predstavljene v začetku knjige. A v tvoji knjigi pa tega ni, tej_a?

Vesnuska

tej_a  

član od: 10.10.2005

sporočila: 362

24. jun 2014 22:06

Venuska ne v tej knjii od "Alenke Kodele: Torte in tortice" ni nič obrazloženo. Se pravi da po tvoje Venuska bi naj lešnikovo pasto naredila tako, da bi lešnike spražila, nato zmlela in na koncu še v električnem kavnem mlinčku zmlela? Je tako? Kako pa naj naredim nugat pasto? Hvala.

tej_a

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

25. jun 2014 7:11

Ne vem če ti bo ta recept v pomoč, pa vendar:

 

Pure Nougat:

Sastojci 100 g prepecenih lesnika 2 kasikeprah secera 100 g bele cokolade za kuvanje 

1
Lesnike samleti u blenderu. Blendati na najjacoj brzini oko deset minuta, nekoliko puta iskljuciti i promesati lesnike.
2
Dodati u lesnike prah secer i blendati na najjacoj brzini dok masa ne postane blago uljana. Takodje, nekoliko puta iskljuciti blender i promesati smesu.
3
Istopiti cokoladu i ohladiti je na oko 30 stepeni i zatim je dodati u lesnike. Blendati na najjacoj brzini oko deset minuta, dok masa ne postane glatka.
4
Masa je prvo malo redja, ali posle desetak minuta u frizideru se stegne. Ja sam masu stavila u teglu, ali moze da se prohladi malo i da se iblikuje u tablu ili da se izlije u neki pleh. Ako hocete da masa bude elasticnija na kraju procesa blendanja dodajte kasicicu glukoznog sirupa.

SMARTY1

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

25. jun 2014 11:15

Nugat kupiš tej_a, ne vem kako bi ga doma delala. Saj verjetno lahko kupiš tudi lešnikovo pasto, v kaki trgovini z zdravo prehrano kjer imajo lešnikovo, mandljevo in še kako maslo. Vendar je domača izdelava lešnikove paste preprosta in poceni. Nugat pa dobiš v vsaki večji trgovini. Jaz ga kupim v  Mullerju, kjer imajo Lindtovega in še enega:

http://www.ossiladen.de/shopping/product_info.php/inf

https://www.lindt-shop.de/epages/Lindt.sf/de_DE

Vesnuska

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti