Hladno vlaganje zelenjave brez kuhanja

karmikiki  

član od: 6.8.2008

sporočila: 7

tema odprta - 23. jun 2014 12:18 | ogledi: 18.805 | odgovori: 7

Pozdravljeni.

V neki knjigi sem (žal si imena nisem zapisala) že nekaj časa nazaj prebrala recept za hladno vlaganje zelenjave (konkreten recept je pisan za kumarice) brez kuhanja, zelenjava po tem receptu pa je menda lepo hrustljava.

Za vlaganje se mora uporabiti najbolj čvrsta zelenjava. Pomembno je, da vse sestavine ostanejo lepo hrustljave. Zato je treba surovo zelenjavo pred vlaganjem v kis za nekaj ur nasoliti in tako iz nje izvleči odvečno vlago.

 

recept pa gre takole:

 

Vložene kumaric

sestavine

500 g kumaric za vlaganje

125 gramov morske soli

3-4 šalotke olupljene

1-2 stroka česna (olupljena po želji)

2-3 suhi čiliji po želji

2-3 nageljnove žbice po želji

1/2 žličke koriandrovih semen, poprovih zrn ali koprovih semen ali 1 lovorjev list

2 vejici pehtrana,kopra ali timijana

1 list vinske trte po želji

750 ml belega vinskega kisa

 

čas priprave približno 20 min plus čas soljenja

rok trajenja 6 mesecev in več

 

 

1

Kumarice operite in posušite.

Vsako zdrgnite s krpo, da odstranite tanke dlačice. Pecelj in posušene ostanke cvetnih listov odrežite. Kumarice pustite cele. Lahko pa jih vzdolžno razrežete na četrtine.

 

2

V skledo dajte plast soli in nanjo naložite plast kumaric. To ponavljajte dokler ne porabite vseh kumaric, na vrhu naj bo plast soli.

Vse skupaj pustite24 ur, nato kumarice sperite z vodo.

 

3

Kumarice zložite v sterelizirane kozarce. Pod robom pustite 1 cm prostora.Dodajt šalotko, čese,začimbe inb zelišča ter list vinske trte za hrustljavost. Vse prelijte s kisom.

 

4

kozarec zaprit z nekovinskim pokrovčkom (kovina bi reagirala s kisom in pokvarila zelenjavo). Kozarce označite in shranite v hladnem in temnem prostoru. Z uporabo počakajte 3-4 tedne da se razvije poln okus.

Koristen nasvet

V sladkan beli vinski kis vložiet čilije ali rezine paprike, ki se bodo lepo podale k sirom in mesu, sesekljani pa bodo popestrili okus pekočih omak.

Na drobno narezano rdeče zelje in čebulo za 6 ur namočite v slanico, nato pa vse skupaj sperite z vodo, zložite v kozarce in prelijte z začinjenim kisom.

Kozarce za vlaganje strerelizirajte : operite jih z vročo milnico, splaknite in jih v vroči pečici popolnoma osušite.

 

 

 

Po tem receptu lahko vlagamo  tudi papriko, cvetačo, zelje(zraven zelja dodamo še nekaj semen kumine).

 

povsod lahko dodajamo česen šalotko in druge začimbe.

 

 

 

 

Zanima me ali je morda kdo že vlagal po tem ali temu podobnem receptu in kakšen je bil rezultat, sama se ga namreč še vedno nisem lotila. Je pa recept prepisan skoraj dobesedno, tako da ni čisto nič preizkušeno ali spremenjeno.

Morda bo pa komu prišlo prav.

 

hvala in lp

 

 

 

karmikiki

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

25. jun 2014 20:08

Ja, včasih smo pri nas doma res vlagali kumarice na podoben način, ampak - odkrito povedano - so skoraj vedno po par tednih postale motne. Mogoče so enkrat ali dvakrat res uspele v prvem poskusu. Zato jih zdaj pač pasteriziramo in so še vedno lepo hrustljave, držijo kolikor je treba (no, v enem letu jih vedo pojemo, tako da ne vem, kako dolgo bi se sicer držale). Razen soli in kisa ne dodajamo nobenih konzervansov.

Pokrovčke smo vedno uporabljali tiste kupljene aluminijaste (za stisnit ali na navoj, pač odvisno, kakšni so kozarci) za kisle pripravke, fižol in gobe v slanici ali olju, kompote in marmelade, pa ni bilo nikoli z nobenim nič narobe.

Če pa hočeš res trdo-trde hrustljave kumarice, pač dodaj malo kalcijevega klorida, škodljiv ni, je pa slan, tako da daš potem malo manj soli (pa še dobro je za tiste, ki morajo omejiti vnos natrija, se pravi soli).

Sonja

BABI 2+2  

član od: 8.11.2009

sporočila: 379

25. jun 2014 20:41

Kalcijev klorid? Še nisem slišala. -----Ima trgovsko ime ali je kemikalija iz lekarne?

BABI 2+2

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

25. jun 2014 20:50

pri nas pa zelenjavo prelijemo z vrelo kisovo mešanico, zapremo, zavijemo v prt in pustimo, da se počasi ohladi in pospravimo. vedno je ravno prav hrustljava in nikoli se še ni pokvarila.

Sandra_a

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

25. jun 2014 20:56

Ne bi vedela za trgovsko ime, kot konzervans ima oznako E509, po mojem bi ti ga pa prodali v lekarni; vsekakor pa v trgovinah s kmetijskimi pripravki, saj se uporablja v sirarstvu.

Sonja

karmikiki  

član od: 6.8.2008

sporočila: 7

27. jun 2014 10:17

Hvala za vaš nasvet Limnol, torej kumarice po tem postopku sigurno odpadejo vsaj z moje strani. Mislim pa, da bom poskusila naredit za štos 2 kozarca z zeljem pa da vidimo kaj bo.

Sandra_a vsekakor velja sprobati tole vašo varianto.

hvala in lp

 

 

karmikiki

BABI 2+2  

član od: 8.11.2009

sporočila: 379

28. jun 2014 21:17

Tako kot piše Sandra tudi jaz že celo življenje vlagam kumarice. Preprosto - oprane in osušene nadevam v kozarce, pred tem dam na dno pol žličke začimb za vlaganje kumarc in eno zrno česna, z vrelim osoljenim in osladkanim kisom prelijem, pokrijem z deko in to je to.

BABI 2+2

alpska roža  

član od: 9.10.2008

sporočila: 253

3. jul 2014 10:26

Tudi jaz delam ko sandra, na koncu še vroče zaprte kozarce obrnem "na glavo" in pokrijem in ohladim.

alpska roža

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti