Koliko prtljage

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

tema odprta - 16. jun 2014 7:40 | ogledi: 6.108 | odgovori: 20

Potujemo za Ameriko v prihodnjih dneh. Vem, da večji kosi prtljage ne smejo tehtati več kot 22 kg, ne vem pa kako je z osebno prtljago, ki jo vzameš s seboj na letalo( v kabino). Je lahko to torbica in manjša potovalna torba? Nekaj imamo lomljivih predmetov, ki jih ne moremo dati v kovčke, saj z njimi res delajo "neusmiljeno". Pa še izgubijo jih. Koliko lahko tehtajo osebne torbe? Prosim za pomoč tistih, ki ste potovali pred kratkim, ker se predpisi tudi spreminjajo. Pred 10 leti, smo lahko imeli še dva kovčka, danes samo eden.  Letimo z družbo Lufthansa in Swissair. Hvala že v naprej.

kara

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

16. jun 2014 8:13

Ročna prtljaga je lahko težka do 8kg - jaz sem si v ta namen nabavila manjši kovček, velikosti cca 40x30 cm, poleg tega pa sem pri sebi imela še ročno torbico (za dokumente, denarnico, očala...) pa do sedaj ni bilo problema.

Srečno pot!

kača

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

16. jun 2014 8:53

Na en kos prtljage so omejeni nizkocenovni prevozniki- Ryanair dovoli striktno en kos. Pri rednih pa smeš imeti še torbico zraven kovčka. Teža in dimenzije so pa določene pri posameznem prevozniku, običajno dobiš podatke na njihovih spletnih straneh...

čoko

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. jun 2014 8:57

Natančne podatke imaš na spletnih straneh prevoznikov.

Sicer pa velja, kot je kača napisala, 8 kg. Redkokdaj tehtajo, a se zgodi. Meni so pred mesecem dni tehtali in sem iz ročne prtljage morala nekaj vzeti ven.

Kaj je to "manjša potovalna torba"? Najbolj uporabni so kovčki za kabino v merah, kot je kača napisala, potovalka je lahko malo večja, a "mehka", tako da se lahko malo mečka ko jo bašeš v prostor nad sedežem. Lli manjši nahrbtnik. Poleg tega lahko imaš še ročno torbico zraven (jaz imam običajno zelo veliko, da po potrebi še vanjo kaj spravim).

Če imaš lomljive predmete v ročni prtljagi ja pa lahko problem - stekla in steklenic (sodi v nevarne predmete) ali podobnega ne smeš imeti v ročni prtljagi. Razen če to daš osebju in dobiš, ko greš iz letala. Vprašaj, preden se čekiraš, da ne boš v nerodni situaciji, ko ti bodo pregledali ročno prtljago in ugotovili, da imaš kaj neprimernega v njej. Tekočine imaš lahko le v steklenički ali plastenki z največ 100 ml vsebine.

 

Za večje lomljive predmete imaš posebne oznake in ta del prtljage oddaš posebej.

Imaš na internetnih straneh napisano, česa ne smeš imeti v ročni prtljagi.

Običajno lahko imaš na čezoseanskih letih  23 kg čekirane prtljage, a je to odvisno od letalske družbe, zato poglej na njihove spletne strani, tam so verodostojni podatki.

 



mamamia



Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 16. 2014 08:58

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 16. 2014 09:00

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. jun 2014 9:13

Pri takih stvareh je pametno kupiti ultralahke kovčke. Je res, da niso najbolj poceni, ampak to, kolikor so dražji, se več-ali-manj komepnzira pri dveh poletih (ko ni treba plačevati tistih dodatnih za vsako kilo preveč). Moj 130 litrski kovček tehta 4,5 kg in tudi takrat, ko je bil notri zimskil plašč in polno vsega ostalega, ni presegl 19 kg.

Takisto velja za osebno prttljafo. Ultralahek kovček tehta 1 kg in preden nabašeš notri naslednjih 7 kg....to traja. Tako da lahko na koncu daš v kovčeku tudi torbico in je stvar rešena. Poleg tega ima ultrlahka zadeva dimenzije, ki prenesejo tudi tlačenje v tiste kartonske šablone, ki jih delajo pri  nizkocenovnikih.

Vendelina jr.

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

16. jun 2014 9:36

Ojej, kristalne kozarce Rogaške Slatine sem mislila nesti za darilo. To je torej nevarna prtljaga. Nisem niti pomislila, preden sem jih kupila. Kristal Rogaške je zelo cenjen tam čez lužo, vsaj pri teh, ki jih poznam.  No, če jih dobro zapakiram, morda ostanejo celi v ta veliki prtljagi.

Ja vsekakor Vendelina iščem lahke kovčke, saj nekateri že prazni tehtajo polovico dovoljenega.

kara

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. jun 2014 10:20

Jaz bi tisto kristalno zadevo poslala preko DHL, nima smisla tega spravljati v kufre.

Vendelina jr.

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

16. jun 2014 11:19

Ja eni majhni kovcki presenetijo, ko jih odpres, notri pa polovico volumna zaseda mehanizem za kolesa :s. in teza kovcka tudi. Se mi zdi da bi vcasih vec spravila v navadno torbico. Tako, da za ročno je meni super mehka torba, za klasično pa samsonite cosmolite. Zelo zelo je lahek, se super fura in manevrira z njim in res je dobro izdelan. Slabost je edino ta, da ga tok pazim, da si vzamem gradbeno folijo in ga zapakiram :S



Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 16. 2014 11:35

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. jun 2014 11:25

Različni prevozniki so tudi različno tolerantni do viškov v prtljagi - Air France se zelo striktno drži omejitev, Lufthansa ti pa pogleda skozi prste, če se le da. Vsaj take so moje izkušnje. Za kristalne kozarce je DHL ali sorodne službe res najbolj elegantna rešitev, ni pa poceni. Lepo oviti v sredi velikega kovčka bodo po vsej verjetnosti preživeli - pri pakiranju pač moraš upoštevati realno možnost, da kovček lahko pade s transportnega traku ali med prevozom po letališču zdrsne s prikolice (videno na lasnte oči, pa ne samo enkrat). Da ne govorimo o tem, kako se kovčki prestavljajo z vozičkov na trak in obratno. Računaj torej, da morajo preživeti padec z 1 do 2 m višine.

Sonja

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

16. jun 2014 14:24

Ja, obupno je, kar delajo s prtljago. Res drag kovček bi si kupila le za ročno prtljago, vse drugo je škoda. Čeprav pa je tudi res, da sem imela dva trda kovčka v uporabi cca 25 let, pa sta potovala po letalih vsaj 20x, pa saj tudi na ladjah niso ravno nežni. Sedaj so odpovedale predvsem ključavnice, sicer bi bila še vedno cela. Včasih se res splača malo globje poseči v žep. V njih bi prav gotovo preživel tudi kristal.

kara

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

16. jun 2014 14:44

Pri ročni prtljagi (hand baggage) je dimenzija ponavadi še bolj pomembna od teže. Meni so ročno tehtali le nekajkrat, večkrat pa sem morala kovček, ki rahlo presega mere ročne prtljage čekirati (oddati med "redno" prtljago). Lufthansa preverjeno ni striktna glede števila kosov ročne prtljage: jaz na službene poti vedno letim stremi kosi ročne: kovček (zdaj imam tudi takega ki je ustreznih mer), torba s prenosnikom (velika, ker poleg prenosnika v njen nosim še polnilec, knjigo, zapiske...) in torbico (ki je prav tako velika). Še nikoli nisem imela težav. Kot rečeno pa včasih uporabim tudi kovček, ki je malenkost prevelik. Nekajkrat sem ga morala tik pred vstopom na letalo oddati - običajno takrat, ko je bilo letalo polno.

Glede kozarcev pa: če jih res želiš vzeti s seboj. Jaz bi jih ovila v kuhinjsko krpo in napolnila s papirjem. Po potrebi ovila še v mehurčkasto folijo. Seveda pa ni garancije, da bodo kozarci na cilj prišlji v enem kosu.

 

 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti