Preliv za torte

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

24. avg 2014 19:38

Več variant je, z različnimi razmerji med sestavinami in dodatki. Od povsem preprostih - maslo, stepeno s sladkorjem v prahu in vmešana čokolada na primer, do bolj zapletenih in z več dodatki. Ker ne vem(o), kaj točno iščeš, je najbolje vpisati v iskalnik maslena krema in poiskati recept, ki ti ustreza. Osnovnega pa najdeš ob vsakem receptu za kakšno čokoladno torto.

mamamia

eta  

član od: 27.3.2008

sporočila: 406

29. sep 2019 8:43

Prosim za pomoč. Kadar delam sadni preliv z želatino, ki naj bi bil samo na vrhu torte, se mi vedno vpije v biskvit...danes sem ga skoraj čisto ohladila in prelila po zelo hladni torti in se je spet vpil...bi morala prej namazati z marmelado? 

eta

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

5. okt 2019 6:40

Po moje prav sklepaš. Premaži torto na tanko z marmelado in nato daj ta preliv in mislim, da bi moralo biti ok. Sama tudi torto, ki jo prelivam s čokolado najprej po vrhu namažem na tanko z marmelado, da se ne vpija. Čokoladni preliv pa naredim iz jedilne čokolade s čim višjim deležem kakava in sladko smetano. Mi je tak preliv všeč, ker je lepo tekoč za nanašanje in se tudi na hladnem ne strdi toliko, da pri rezanju poka ampak se torto lepo reže.

lep dan

tedyka

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

5. okt 2019 12:14

eta je napisal/a:

Prosim za pomoč. Kadar delam sadni preliv z želatino, ki naj bi bil samo na vrhu torte, se mi vedno vpije v biskvit...danes sem ga skoraj čisto ohladila in prelila po zelo hladni torti in se je spet vpil...bi morala prej namazati z marmelado? 

eta

Eta, sadni preliv z želatino se vseeno dokaj počasi strjuje, pa čeprav je zelo ohlajen. Zaradi počasnega strjevanja ima tekočina "čas in priložnost", da se vpije v biskvit. Če ga namažeš z marmelado, bo verjetnost tega vpijanja, ki ga ne želiš, precej manjša, obstaja pa nevarnost, da se bo pri rezanju vrhnja sadna želatinasta plast ločila od biskvita. Podobno se zgodi, če torto obmažeš s tanko plasjo maslene kreme, saj se ne poveže z želatinasto plastjo. 

Da se izognem tem težavam, pri tovrstnih sladicah uporabljam tehniko vročega prelivanja. Torto oziroma biskvit tudi po vrhu premažem bodisi z marmelado ali z masleno kremo, včasim po vrhu naložim še malo svežega sadja (seveda odcejenega, če je bilo prej narezano in sladkano in je zato spustilo sok). Odcejeni sok in/ali vodo z limono ali pa kakršenkoli sadni sok pa potem uporabim za pripravo vročega preliva za torte po navodilih na vrečki. 

Tak sadni preliv se dokaj hitro strdi in navadno ne namoči namazane biskvitne podlage, po mojih izkušnjah se tudi bolj "oprime" površine torte oziroma druge sladice.

 

Katarinči

Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 5. okt 2019 12:43

eta  

član od: 27.3.2008

sporočila: 406

5. okt 2019 16:39

Tedyka, Katarinči, najlepša hvala.

eta

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

9. okt 2019 10:07

Če želiš želatinast preliv po torti ali pa v torti, kot ena komponenta torte, moraš obvezno "zaščitit" biskvit. Lahko z marmelado, lahko s kremo toda tu je velika verjetnost, da bo pri rezanju torte plast odstopila. Sama sem z več testiranji prišla do, vsaj zame, najboljšega zaključka.Tisti, že pečen biskvit na katerem bo želatinast preliv, prvo dobro premažem z rahlo stepenim beljakom, tudi stranski rob, ter nato čez posipam droben kristalen sladkor. Nato vse skupaj z brenerjem rahlo zapečem sladkor ..nekako, kot ko delamo creme brule, samo ne zapečemo tako intenzivno temno. Na to podlago vlijemo želatinast preliv. Beljak ne prepusti izliva soka v biskvit, zapečen sladkor, ki je na otip lepljiv pa lepo poveže želatinast preliv s testom. Spodaj imaš slikico torte, kjer je so breskve v želatinastem oblivu. Če želiš sočen spodnji biskvit, ga prvo pokapaš s tekočino in šele potem dobro premažeš s stepenim beljakom in posipaš s sladkorjem.

 

Vrtejbenka

eta  

član od: 27.3.2008

sporočila: 406

10. okt 2019 8:40

O, Vrtejbenka, najlepša hvala za odlično obrazložitev in postopek!

eta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti