Maline , sirup

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

tema odprta - 5. jun 2014 5:28 | ogledi: 9.073 | odgovori: 8

Dve leti nazaj smo posadili nekaj malin in letos bo že nekaj pridelka. Rada bi naredila sirup, vendar jih je bolj malo in jih  ne naberem več kot  20 dag naenkrat.

 

Zanima me torej,  če lahko sproti zamrznem maline in ko jih bo dovolj za vsaj dva litra, skuham sirup iz zamrznjenih?

Rada bi tudi kak  recept in nasvet, kako naj ga skuham.

Moja babi se spomni, da so sirup kuhali samo s sladkorjem in malinami, brez vode in drugih dodatkov. Pozna kdo ?

Hvala!

Kotarca

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

5. jun 2014 6:58

Takole so ga kuhali v tridesetih letih prejpnjega stoletja. Recept je iz osme izdaje Slovenske kuharice Felicite Kalinšek.

Malinovec.

Dobro zrele in kolikor mogoče izbrane maline deni v prsteno skledo ali škaf ter jih stolci prav fino z lesenim tolkačem. Tolkač mora biti nov ali samo za sadje rabljen. Tako stolčene maline pusti, da stoje en dan; potem jih ožmi skozi močen, ne pregost platnen prtič, ki ga prej zmoči in ožmi. Še bolje in lažje se stisnejo s stiskalnico (stroj za stiskanje sadja). Sok, ki se je natekel, spravi v steklenice s širokim vratom, jih zaveži z redko platneno ruto in postavi za eden do dva dni na solnce ali v toplo kuhinjo, da se sčisti. Nato naveži na stolove noge barhantast prtič (najboljši je tak, ki je na obeh straneh kosmat), spod pa postavi skledo. Zdaj vlij na prtič prav počasi malinov sok, goščave na dnu ne cedi, temveč odstrani. Tako očiščen sok stehtaj in raztopi v njem na koščke sesekanega sladkorja. Na 1l soka 1kg sladkorja. Ko se je sladkor raztopil, postavi sok na štedilnik in ga pusti, da vre kakih 5-7 minut; pene pa pobiraj. Še vročega napolni v dobro s sodo in peskom omite, oplaknjene in suhe steklenice, pa ne do vrha, za 2 prsta prostora naj ostane. Že predvečer namoči, drugi dan prevri v vreli vodi nove in dovolj velike zamaške, jih obriši in pomoči v fini vinski cvet ter zabij z ročnim strojčkom v steklenice. Vsako steklenico postavi na zamašek v kako s prtom pokrito košaro pa zopet s prtom pokrij, da katera ne poči in se malo ohlade; tudi naj ne bo prepih, medtem ko steklenice zapiraš. Zdaj segrej v majhni posodici košček parafina in pomoči vanj posamezne steklenice, seveda samo malo pri vrhu. tako zaprte steklenice shrani na hladnem in suhem prostoru.

Prav tako lahko pripraviš črne maline, robidnice.

 



nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 05. 2014 06:59

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

5. jun 2014 7:29

Jaz že več let sadje za sokove, n. pr. maline, samo zamrznem in potem ko tega sadja ni, skuham tisto, kar si takrat zaželim. Lahko sok, lahko polivko za cmoke ali palačinke, lahko zmiksam, odstranim pečke in naredim šejk z banano, sladoled, sto možnih variant uporabe. Okus  mi je bolj všeč, kot sadje ki v kozarcih in steklenicah vkuhano stoji v kleti, saj je tak, kot bi sadje pravkar prinesla iz vrta v kuhinjo. Zamrzujem največkrat v manjšo embalažo, ker je tudi odmrzovanje potem hitrejše. 

Katrca11

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

5. jun 2014 8:21

Nola, tale recept pa ni ravno zaposleni sodobni ženski na kožo pisan, a ne?

Že skoraj dopust rabiš... Čeprav si predstavljam, da okus je bil pa na koncu res za prste polizat...

čoko

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

5. jun 2014 14:40

No ja čoko, predpostavljam, da je sodobna zaposlena ženska vsaj toliko domiselna (saj drugače, čeprav sodobna, najbrž ne bi bila zaposlena), da maline namesto da bi jih v škafu tolkla z lesenim batom, spusti skozi sokovnik ali zmelje v multipraktiku in jih precedi skozi prtič. S pomivanjem pripomočkov vred ji to gotovo ne vzame niti pol ure.

Medtem, ko jih v taki ali drugačni posodi pušča en dan na miru, da se goščava posede, se lahko neovirano posveča sodobnim zaposlitvam in si čez dan ali dva spet utrga dvajset minut ali pa pol ure, da sok še enkrat precedi in odstrani usedline.

Čaka jo še tehtanje soka in sladkorja, pa kuhanje tistih nekaj minut, recimo še pol ure.

In  zaposlena sodobna ženska, se bo gotovo domislila, da ji bo šlo vkuhavanje hitreje in bolj gladko od rok, če bo steklenice umila z detergentom in jih posušila in sterilizirala v električni pečici, namesto da bi se jih lotila s sodo in peskom.

Nalivala bo sok v steklenice ravno tako, kot so ga nalivale njene prednice pred osemdesetimi leti, ampak zamaškov ji pa ne bo treba namakati in pomakati v fini vinski cvet, jih tudi ne zabijati z ročnim strojčkom v steklenice, še manj pogrevati parafina v majhni posodici, ker bo steklenice enostavno zaprla s pokrovčki na navoj, ki jih je skupaj s steklenicami razkužila v pečici. Pa predvidimo še za to pol ure.

Skupaj v dveh dneh dve uri, vsak dan eno, dvomim pa tudi, da bi bilo delo po črki recepta tako zamudno, da bi zahtevalo dan (ali celo dva) dopusta. Kakšno uro ali morda dve več, če ne štejem tega, da bi bilo treba platnene in barhantaste prtiče prati na roke.

Najbrž bi bilo še najbolj zamudno iskanje informacij po raznih forumih o tem kakšno sodo, pesek, vinski cvet in parafin uporabiti, v kateri zadrugi kupiti ročni strojček za zamaške in kakšne zamaške že - a gumijaste ali plutovinaste in ali mora biti prtič za precejanje obvezno kosmat na obeh straneh pa kako velika in kakšne oblike naj bo posodica za topljenje parafina. To bi pa znalo zavleči postopek, priznam.

Okus je pa bil in bo odvisen predvsem od tega, kako kvalitetne so uporabljene maline.

nola

tulipanka  

član od: 22.3.2011

sporočila: 84

6. jun 2014 0:17

Brez strahu se lahko maline zmrznejo in uporabijo za sok ali marmelado,ko se jih nabere.Ne svetujem pa te prakse pri robidah ker spremenijo okus,kot tudi ribez.

Jaz sokove iz malin ali tako imenovan malinovec,pripravim tako,da na 1 kg malin dodam 1/2 kg sladkorja in pustim na sobni temperaturi 24 ur.Nato zmes pogrejem in skozi cedilo iztisnem sok,tako da na cedilu ostanejo le peške.Nato vroče nalijem v steklenice in zamašim z gumijastimi zamaški,ki jih pred uporabo prevrejem.

Po okusu se lahko doda tudi več sladkorja,a ne preveč,da sok ne bi želiral.No, če pa že,je lahko odličen preliv za sladoled,pudinge,palačinke ipd.

lp

tulipanka

Drejcolina  

član od: 22.3.2014

sporočila: 96

7. jun 2014 20:42

Jaz uporabljam ta recept in mi je super:

 

http://www.kulinarika.net/recepti/6695/ozimnica/malinov

 

Maline zamrznem in jih uporabim šele, ko je konec sezone. Do sedaj mi je še vse izpadlo super. JAz ga tudi precedim, da odstranim peške. Malinov sirup sicer želira, ampak mene to ne moti ... ko ga zmešaš z vodo, se razpusti. Želirami tudi z manjšo količino sladkorja, ker imajo maline pač precej pektina.

Drejcolina

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

7. jun 2014 21:00

Malinov sirup zelo težko želira, bi najraje rekla, da sploh ne - ker maline nimajo veliko pektina. Res pa želira ribezov sirup, ampak, ko dam takega v koščkih v vodo, se mi ti koščki  nikoli ne razpustijo .

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti