Jesti zdravo - kako?

peterbu  

član od: 28.5.2014

sporočila: 5

tema odprta - 28. maj 2014 23:04 | ogledi: 20.427 | odgovori: 93

Rad bi se prehranjeval zdravo, ampak ne vem kako? Ja, dejansko pri meni ni problem to, da bi težko zdržal pri zdravi prehrani, ampak to, da ne vem, kaj naj si pripravim, da bo zdravo. Kar mi je obenem tudi pomembno, je to, da bom dobil dovolj proteinov v prehrani zaradi športnega udejstvovanja in da mi priprava prehrane ne bo vzela ogromno časa. Če človek kuha 3x na dan, potem je njegovo življenje pač skrajno dolgočasno.

En moj obrok je kosilo in ta je v redu. Dva obroka tekmo dneva  je sadje. Tudi ta dva sta v redu. Problem pa sta ostala dva poleg kosila nekoliko bolj konkretna obroka, saj pri njiju ne vem, kaj naj jem. Nekaj časa je bil eden od njiju mleko z musliji ali kosmiči, a sem ga ukinil, ker mleko ni zdrav v tako veliki količini. Tako sem v zadnjem času po navadi vrgel nekaj na kruh (kakšno argeto brez konzervansev ali kaj podobnega), ampak tukaj tudi problem nastane, ker sem sedaj izvedel, koliko soli je v kruhu in jaz jo samo s kruhom pojem več kot 5 g, kolikor je priporočen dnevni vnos. Problem pri soli se pa razširi še na ostalo hrano. Kakršnekoli pripravljene stvari v trgovini (zelenjavni polpeti, omake itd) imajo takoj 1-2 g soli na porcijo v sebi. 

U glavnem. Jest res ne vem več, kaj naj jem, da bo zdravo in da mi ne bo vzelo veliko časa pri pripravi. Kak predlog?

peterbu

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

28. maj 2014 23:29

Jedi z jajcem, različne solate in zelenjave na tisoč in en način, različne ribe, tofu, na hitro popečen piščanec, kakšne polnozrnate testenine, sir... Vzami si kako knjigo z recepti profesionalnih športnikov v roke, poguglaj malo pa preberi, kaj si oni pripravljajo. Obstaja ogromno tebi zanimivih receptov, predvsem v angleščini.

yulchi

peterbu  

član od: 28.5.2014

sporočila: 5

29. maj 2014 0:15

Ja samo vse to kar si ti napisala sedaj so stvari, kjer se kuha. In to zahteva kar nekaj casa. Ce clovek kuha ze za kosilo, potem je malce potratno s časom da še 2x v dnevu kuha. Potem lahko tretjino dneva samo kuha in se prehranjuje.

Jest rabim konkretne recepte :). 

peterbu

blossom  

član od: 8.2.2009

sporočila: 383

29. maj 2014 0:22

Spečt ali skuhat jajca zahteva kar nekaj časa? Še pogrej&pojej se v mikrovalovku dlje greje...

blossom

Oreo  

član od: 27.11.2011

sporočila: 111

29. maj 2014 0:23

Poslala sem ti na ZS, kam lahko pogledaš za variante pripravljene kak dan ali dva v naprej. Če še koga zanima posredujem, menda se na forumu ne spodobi reklame delat.

Oreo

peterbu  

član od: 28.5.2014

sporočila: 5

29. maj 2014 1:03

blossom seveda ni, ampak a se ti ne zdi, da ne morem ravno jest vsak dan jajca? Ni priporočljivo. Pojem enkrat na teden štiri ocvrta jajca (4 beljaki in 1 rumenjak), to je pa to. Več ne želim.

peterbu

Leikolinko  

član od: 13.5.2014

sporočila: 87

29. maj 2014 6:46

Oreo! Tudi mene zanimajo takšni recepti, mi jih lahko posreduješ? Hvala :)

Leikolinko

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

29. maj 2014 7:33

Če boš preveč komplicral, itak iz tega ne bo nič. Si bo treba lepo cajt zase vzeti, če misliš, da moraš resnično tako restriktivno jesti. Ker to zame ni zdrava prehrana, ampak restrikcija marsikatere zadeve z jedilnika.

Speci kruh sam, mislije lahko tudi sam narediš, ješ jih lahko tudi s sadnim sokom in drugimi mlečnimi pripravki (sirotka, pinjenec...). Aja, to vse terja čas, ti pa ne bi rad bil cel dan v kuhinji...

Kuham kosilo oziroma malico, ki si jo potem v službi pogrejem, večino dni naredim tudi nekaj toplega za večerjo, pa se mi ne zdi, da za štedilnikom prebijem kaj zelo veliko časa.

Si ga boš že vzel, če boš hotel to restrikcijo zganjati.

Drugače pa je zame zdrava prehrana vsega po malem, ne pa odpovedovanje določenim skupinam živil oziroma spremljanje modnih smernic na področju kulinarike.

Včeraj smo jedli za večerjo krompirjevo polento, zabeljeno z ocvirki, in zeleno solato. Smo se prej tudi aktivno fizično udejstvovali.

Loni Makaroni

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

29. maj 2014 8:00

Zdravo = do it yourself + vse v zmernosti. So jedi, pri katerih želene sestavine samo zmečeš v lonec in pustiš, da se kuha (npr. v rimskem loncu), ampak drugače je treba vsaj malo postoriti, da se kaj skuha. Sicer pa lahko ješ surovo zelenjavo in sadje, kruh pa lahko, kakor omenjajo druge uporabnice, spečeš sam (makar v kruhomatu ;) )

Razen če imaš v mislih kakšen poseben jedilnik za športnike.......



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 29. 2014 08:04

the tina  

član od: 5.10.2013

sporočila: 302

29. maj 2014 8:39

100 % se strinjam z Loni. Pa daj namesto mleka kosmiče jej z jogurtom. Osebno so mi taki še boljši. Čeprav ne vem zakaj bi bilo mleko tako slabo, da bi ga moral črtati iz jedilnika.

 

Razen če nimaš zdravstvenih omejitev se jaz res ne bi toliko obremenjevala z "zdravo" prehrano. Poznam podoben primer športnika, ki se je začel sekirati zaradi tega in je črtal vse rdeče meso in vso hrano s konzervansi. Da bi dobil proteine je šel potem kupovat proteinske praške. Rezultat tega je bil, da je omedlel, padel po stopnicah in si skoraj zlomil vrat. Tako da, v nekih razumnih količinah ti ne bo nič škodilo (če pa pretiravaš, potem te pa še voda lahko ubije).

the tina

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

29. maj 2014 10:27

Hehe. Se opravičujem, da mi je smešno. Ne smejim se osebno tebi, ampak ko me ljudje večkrat vprašajo kaj je zdrava prehrana, da jim naj svetujem glede tega in ob predpostavki, da se ob tem ne bodo preveč "zmatrali" . 

 

Zdrava prehrana se začne pri spremembi načina življenja in razmišljanja. To pomeni predvsem, da se hrana doma pripravlja. Že na pol pripravljena kupljena hrana, tudi vnaprej pripravljena masa za čevape, ne bo nikoli "tako zdrava" kot, če si jo doma pripraviš skupaj, zaradi vseh aditivov, ojačevalcev okusa, ki jih dodajajo. 

 

Zato torej, če se odločiš zdravo jesti, si moraš najprej dopovedati, da kuhanje ni dolgčas, da je lahko razvedrilo, eksperiment. Ne rabiš receptov (ok, na začetku ja), ampak  pogledaš kaj so zdrava živila in jih pripraviš na zdrav način in tebi najugodnejši. 

 

Namaze paštete si čisto fajn lahko narediš sam doma. Recimo, ti ostane pečen piščanec in iz njega narediš pašteto, ki jo imaš drugi dan za malico. 

Za malico si lahko narediš šejke, smutije, ... ampak pri nas to ne pride v poštev, ker radi jemo polne oskuse. In če si zmiksaš več kot 3 različne zelenjave, je ponavadi vse enak okus. 

 

In kot so že predhodnice napisale: kaj je zdravo? Za zdravega vse, v normalnih količinah. Recimo jogurt (pogledaš deklaracijo). Tisti z manj mm, so ponavadi precej obdelani, imajo aditive, sploh sadni z manj sladkorja. edini jogurt, ki nima nobenega aditiva je navadadni, čvrsti jogurt Pomurskih mlekar s 3,2 mm, in katerega delajo še po starem postopku. 
kruh ... belega absolutno črtaj. Ampak, potem kateri je najbolj zdrav? ponavadi tisti, ki je najslabšega okusa. Zato pa je zdrava alternativa doma pečen kruh. Je popolnoma brez aditivov, vzame ti zelo malo aktivnega časa, zdrži pa precej dlje kot kupljeni. Ampak, ne verjamem, da si boš kruh doma pekel. 

In vsaka hrana, ki si jo do zdaj užival ima bolj zdravo alternativo. Od tebe je samo odvisno kako daleč želiš iti s tem "zdravim načinom". Predlagam, da greš postopoma v zdravo prehranjevanje in ne na aufbiks. 

Zato ti predlagam, da preden se spraviš v zdravo kuho in izgubiš vso voljo kuhanja in zdravega prehranjevanja, najprej začneš z izbiro bolj zdravih alternativ živil in potem postopoma gradiš naprej ... 

 

pa uspešno naprej :)

 

Nekaj receptov idej lahko najdeš tudi na mojem blogu. S tem, da se mi vsake toliko radi pregrešimo tudi s kakšnim "žmajastim" babičinim receptom, ki diši po masti. 

http://www.220stopinjposevno.com/recepti.html

 

lp



Sweetness Bakery

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 29. 2014 10:29

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti