Jesti zdravo - kako?

narava  

član od: 23.9.2014

sporočila: 13

3. okt 2014 9:22

Peterbu, skrbi glede proteinov pri športu so povsem odveč. Celo v polnovredni rastlinski prehrani je več kot dovolj proteinov.

Rich Roll, vrhunski ultratriatlonec, vegan, je v svoji knjigi Ultraman, zapisal: "Ste kdaj slišali, da bi koga zadržali v bolnišnici zaradi pomanjkanja beljakovin? Jaz ne. Nasilno oglaševanje beljakovin temelji na lažeh in nas ubija.

narava

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

3. okt 2014 9:26

Joj narava , kdo te in koliko plačuje za takšna in podobna pisarenja

SMARTY1

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. okt 2014 18:39

Tale zgoraj o pomanjkanju beljakovin je bila pa tako modra kot tista na portalu nasprotnikov galaktične farmacevtske zarote, češ da ni znane bolezni, ki bi jo povzročilo pomanjkanje farmacevtstkih preparatov v telesu, torej tudi ni razloga, da bi jih jemali (malo naprej po besedilu smo potem prišli v visokomagnezijeve vode)....  Saj ne rečem, od nečesa je treba živeti. Se pa založbi Planet slabo piše, če si za reklamiranje ne bo našla malenkost bolj bistrega agenta.

Sonja

Čili2  

član od: 16.3.2012

sporočila: 12

3. okt 2014 19:34

Samo ne bluziti o hrani, 100 ljudi, 100 čudi,

bil sem 7 let vegič, cca 6 mes. se jedel zgolj surovo hrano. Zanimiva izkušnja. Kaj je zdrava prehrana je, da veš od kod prihaja, da ji zaupaš. Najbojše je, da jo sam pridelaš.  Kaj se tiče soli, vitamina B12, pač treba paziti, da ješ uravnoteženo. Sicer pa, jej tisto, kar ti paše, pa po katerem se počutiš dobro....carpe diem

Čili2

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

3. okt 2014 21:27

KristaB je napisal/a:

Za zdravo prehrano lahko poskrbiš tudi, če kuhaš samo 2 - 3x na teden - nekaj receptov za pol-gotove jedi:

PEČICA - nedeljska runda za več dni, meni se zdi potratno imeti prižgano pečico 1-2 uri zaradi ene same jedi:

1. v spodnji polovici pečice na plitvem pekaču razporediš nekaj piščančijh filejev, lahko jih različno začiniš in ločiš v alu-folija čolničkih - počakajo do 3 dni v hladilniku, odlični so pogreti z različnimi prilogami, hladni narezani na mešane zelenjavne solate. Meni super paše kombinacija toplega pišč mesa in hladne pasirane skute ( low fat, high protein) zmešane z malo indijskih začimb (Tandoori mix, vsaj 30 min pustiti v hladilniku da se sprosti aroma).  

2. zraven a ločeno od mesa spečeš krompir cel neolupljen, prešpikan z zobotrebcem (najboljši iz ekološke pridelave, naročam online ali kupim pri Hoferju) pečeš zraven na rešetki, lahko v hladilniku počaka do 5 dni! In ja, lahko ga tudi pogreješ! Super paše s skuto in mal smetane, mešano pečeno zelenjavo (spodaj)

3. cel pekač narezane mešane zelenjave daš v pečico zgoraj nad piščanca - ne soliš! Čebula, česen, bučke, tenki kolobarji korenja, koščki rdeče in/ali rumene paprike, narezan paradižnik, trakci gomoljne zelene ali nasekljana stebelna zelena - med sekljanjem zbiraš v skledi, doliješ malo olja ali kokosovega olja - samo toliko da z roko nežno 'zmasiraš' in vse rahlo zamastiš, po želji dodaš suha zelišča, streseš v pekač in pečeš cca 15-20 min v prej že razgreti pečici. Ohlajeno rahlo stisneš v posode za shranjevanje in daš v hladilnik - do 4 dni. Ko vzameš ven iz pečice, prestavi piščančje fileje višje v pečici a ne za dolgo, da jih ne prepečeš in s tem izsušiš. 

4. cel malancan, prešpikan - položi v pečico nekam kjer je še kaj prostora in peci cca 45 min - ohlajenega neolupljenega lahko hraniš do 3 dni v zaprti posodi v hladilniku, ali kar takoj zmiksaš z 2-3 žl. tahini omake, dodaš zmečkan strok česna, sok cca 1/2 limone, malo soli - odlično kot 'dip' za surovo zelenjavo ali namaz za kruhke

V pečico v kak preostali kotiček prostora daj še vsaj eno celo glavo česna neolupljeno, samo 'postriženo' z vrha in pokapljano z malo oljčnega olja in soli - kasneje samo stisneš ven čudovito omako/namaz za k mesu, zelenjavi ali ribi. 

Beljake v tetrapaku dobiš v Leclercu, zmešaš z enim navadnim jajčkom in prej pečeno zelenjavo ter kakšnimi zelišči, zliješ v ponvico in voila! Lahko jih zmiksaš z ovsenimi kosmiči, pusto skuto, cimetom in stevio, pustiš malo da se kosmiči zmehčajo in spečeš zdrave in okusne palačinke - ohlajene oviješ v tisto prilegajočo plastično folijo in pospraviš v hladilnik - 2-3 dni.

Razen puste skute, odličen vir beljakovin je ricotta - jaz kupujem prekajeno od kmetije Pustotnik, narežen na centimetrske rezine in zmrznem - kar zmrznjeno na parih kapljicah olja počasi popečem, da rahlo porumenijo in se vmes odtajajo  - narežem na kockice in vržem na regrad (z rahlo popečenimi pinjolami) ali na ajdovo kašo/riž/testenine s pečeno zelenjavo in/ali gobami. 

Kadar kuham juho, zraven dam tudi celo gomoljno zeleno, pol jo pretlačim in zmrznem v modelčku za led, za zgostitev in popestritev omak in juh. 

Stročnice - fižol iz konzerve vsaj 1x na teden za tiste, ki nimajo večje število odjemalcev in se jim ne splača namakat, kuhat itd ..... nasekljaš kakšno šalotko ali mlado čebulo ali blago rdečo čebulo (hudo čebulo nasekljaš, posoliš in pustiš 'jokat' ter spereš z vodo da jo omiliš), dodaš tuno, črn poper in po želji svež peteršilj - suuuper zdrav, hiter in okusen obrok

ZAČIMBE so tvoj zaveznik pri ustvarjanju različnih jedi iz pred-pripravljenih osnov sploh pa če se trudiš izogniti dodajanju soli. Raziskuj in se poigraj, ugotovi katere ti ugajajo. Jaz ne morem brez Tandoori Mix (ta vsebuje sol, ne dodajam nič več) iz trgovine 1001 Dar, mešanice Dalmatinskih zelišč (povsod se dobi), suhega zelenega popra v mlinčku, turške fermentirane pekoče paprike Isot/Urfa biber, Shiraca omake, cimeta ... 

Dober tek!



KristaB

Zelenjava se tako hitro skuha, piščančji fileji tudi, daš na štedilnik- v pečico, le zakaj bi tako hrano uživali še 4-5 dni? Krompir, pa kateri koli je ...bio, domač .....po nekaj dneh v hladilniku, jaz si tega niti v sanjah ne predstavljam...

Naslov je- jesti zdravo, nekaj dni kuhana hrana in vsak dan pogreta vsekakor ni. Mogoče za študente v sili, pa še na to ima moja študentka pripombe- se da vsak dan kaj svežega pojesti!

 Sicer pa se je najbrž že znašel....



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 03.okt 2014 21:34

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

4. okt 2014 6:58

KristaB je napisal/a:

 

Beljake v tetrapaku dobiš v Leclercu

KristaB

V tetrapaku morajo kar pokati od zdravja.

Commis débarrasseur

blossom  

član od: 8.2.2009

sporočila: 383

4. okt 2014 9:27

zzak1977 je napisal/a:

KristaB je napisal/a:

 

Beljake v tetrapaku dobiš v Leclercu

KristaB

V tetrapaku morajo kar pokati od zdravja.


Commis débarrasseur

 

+ to, da je jajce z nekim nemenom rumenjak in beljak. Pojejte raje cela jajca, pa tistih manj.

blossom

narava  

član od: 23.9.2014

sporočila: 13

7. nov 2014 9:59

Peterbu, predlagam, da si zdravo hrano pripravite v večjih količinah, za več dni. Citiram iz knjige Past užitka:

 

Množična proizvodnja je pametna poslovna poteza in to drži tako za družine kot za korporacije. Zato svojim pacientom priporočamo uporabo te strategije, ki varčuje z energijo. Če imate na primer radi juho, boste morda nabavili gostinski lonec, da boste pripravili čim večjo količino z najmanj dodatnega napora. Tako boste več porcij priljubljene juhe (ali omake stroganov) zamrznili v zamrzovalniku in znatno zmanjšali porabljeno energijo in čas tedenskih priprav.

narava

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

7. nov 2014 10:52

Kako, da ta quazi 'uporabnik' še ni blokiran?

Life is war against boredom~

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti