Jesti zdravo - kako?

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

17. jun 2014 12:01

kara je napisal/a:

No, prejšnji teden sem globoko zadaj v hladilniku našla še neodprto solato, rok trajanja pretekel pred slabim  mesecem dni. Pa bi mislili, da je bila vsa gnila, plesniva ipd. Ma kje pa. Lahko bi jo takoj postregla, videz popolnoma nespremenjen.

Kakšna solata je to bila? V kakšni embalaži?

 

rdkapica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

17. jun 2014 12:30

Tako solato velikokrat dobiš pri naših trgovcih, kar vseh po vrsti. Zanesljivo ni bil enkraten dogodek.

Sonja

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

17. jun 2014 14:30

Zelenjava iz trgovine je pač iz trgovine in ne z njive ali z vrta. Če želijo tono solate pripeljati od ne vem kje, jo morajo z nečim našpricati, da je potem na policah v trgovinah videti sveža in vabljiva. Kako ta solata zraste (brez zemlje iz ampul polnih rasnih hormonov) je spet druga zgodba. Ne vem zakaj še sploh to koga preseneti?? Jaz raje solate ne jem kot da bi jo kupila v trgovini, ker si verjetno naredim s tem več škode kot koristi. Hvala bogu pa imam na voljo mamin in taščin bio vrt iz katerega dobim čisto vse kar si zaželim.

Glede 5 obrokov, pa sta od tega 2 mišljena v obliki kosa sadja ali zelenjave (npr. jabolko, paradižnik, banana, pešičjka oreščkov) in ne cela porcija kosila.

Lopatka

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

17. jun 2014 17:48

če človek kuha 3X na dan to pomeni, da ceni kvaliteto življenja, rad dobro in kvalitetno je in mu ni žal v to vložiti tudi nekaj časa in energije. moje življenje niti približno ni dolgočasno, je zelo razgibano in pestro pa včasih kuham tudi štirikrat na dan... ko praviš, da bi rad zdravo jedel, obenem pa ne bi zapravljal časa za pripravo hrane je isto, kot, če bi izjavil, da bi rad bil vrhunski špornik, ampak bi pač enkrat na teden malo potreniral, ker več je pa res potrata časa... žal je tako, da edino pri doma pripravljeni hrani veš, kaj je noter in lahko kontroliraš vsebnost določenih snovi. Glede na to, da te moti sol, ki je v kupljenem kruhu in drugih predpripravljenih živilih, da ne govorim o ojačevalcih arome, raznih 'glutaminatih', E-jih in drugih aditivih, ki po deklaraciji sicer ne spadajo pod konzervanse, ampak zato niso čisto nič manj škodljivi, bi ti lahko bilo jasno, da boš pač moral sam kaj pripraviti, ali pa jesti to, kar lahko kupiš pripravljeno. Obstaja toliko enostavnih receptov, ki ti s pospravljanjem vred ne vzamejo kaj več kot pol ure časa, samo treba se je malo angažirat in poiskat. že tu na kulinariki jih je toliko, da če bi parkrat poklikal, se ne bi videl ven iz njih...

žal je tako, da za vsako stvar, ki jo želimo doseči, moramo vložiti nekaj časa in energije.

 

nekaj receptov za začetek, da ne bom samo pridigala :)

 

skutni namaz za zajtrk:

večja skodelica puste skute

pol skodelice sadja (po želji, jagode, banane, gozdni sadeži...)

daš v posodo, zmelješ in dobiš dober sadni namaz

variante lahko narediš tudi z zelišči (odličen je drobnjak ali cima mlade čebule/šalotke), tunino, piščančjim mesom, papriko...

če sadnemu namazu priliješ malo sojinega mleka dobiš približek jogurtu, v katerem lahko pomešaš kosmiče.

 

Mešana solata s pečenimi piščančjimi prsmi:

tortilja za podlago

paradižnik

paprika

sveže kumare

čebula

jogurt

česen

piščančji file

piščanca po želji začiniš, narežeš na trakce in dobro popečeš (do lepe zlate barve), tortiljo daš na krožnik, nanjo daš zelenjavo narezano na poljubne koščke, preliješ z mešanico navadnega jogurta, strtega česna, vinskega kisa, popra, na vrh položiš še pečenega piščanca

 

za kaj več pa pobrskaj malo, receptov je več kot dovolj in če boš hotel zdravo, kvalitetno in okusno jesti boš moral začeti z iskanjem receptov, ki bodo zate primerni. prej se navadiš, da ti ni na tem svetu nič na pladnju servirano, boljše je :)

 

Sandra_a

KristaB  

član od: 18.6.2014

sporočila: 3

18. jun 2014 14:14

Za zdravo prehrano lahko poskrbiš tudi, če kuhaš samo 2 - 3x na teden - nekaj receptov za pol-gotove jedi:

PEČICA - nedeljska runda za več dni, meni se zdi potratno imeti prižgano pečico 1-2 uri zaradi ene same jedi:

1. v spodnji polovici pečice na plitvem pekaču razporediš nekaj piščančijh filejev, lahko jih različno začiniš in ločiš v alu-folija čolničkih - počakajo do 3 dni v hladilniku, odlični so pogreti z različnimi prilogami, hladni narezani na mešane zelenjavne solate. Meni super paše kombinacija toplega pišč mesa in hladne pasirane skute ( low fat, high protein) zmešane z malo indijskih začimb (Tandoori mix, vsaj 30 min pustiti v hladilniku da se sprosti aroma).  

2. zraven a ločeno od mesa spečeš krompir cel neolupljen, prešpikan z zobotrebcem (najboljši iz ekološke pridelave, naročam online ali kupim pri Hoferju) pečeš zraven na rešetki, lahko v hladilniku počaka do 5 dni! In ja, lahko ga tudi pogreješ! Super paše s skuto in mal smetane, mešano pečeno zelenjavo (spodaj)

3. cel pekač narezane mešane zelenjave daš v pečico zgoraj nad piščanca - ne soliš! Čebula, česen, bučke, tenki kolobarji korenja, koščki rdeče in/ali rumene paprike, narezan paradižnik, trakci gomoljne zelene ali nasekljana stebelna zelena - med sekljanjem zbiraš v skledi, doliješ malo olja ali kokosovega olja - samo toliko da z roko nežno 'zmasiraš' in vse rahlo zamastiš, po želji dodaš suha zelišča, streseš v pekač in pečeš cca 15-20 min v prej že razgreti pečici. Ohlajeno rahlo stisneš v posode za shranjevanje in daš v hladilnik - do 4 dni. Ko vzameš ven iz pečice, prestavi piščančje fileje višje v pečici a ne za dolgo, da jih ne prepečeš in s tem izsušiš. 

4. cel malancan, prešpikan - položi v pečico nekam kjer je še kaj prostora in peci cca 45 min - ohlajenega neolupljenega lahko hraniš do 3 dni v zaprti posodi v hladilniku, ali kar takoj zmiksaš z 2-3 žl. tahini omake, dodaš zmečkan strok česna, sok cca 1/2 limone, malo soli - odlično kot 'dip' za surovo zelenjavo ali namaz za kruhke

V pečico v kak preostali kotiček prostora daj še vsaj eno celo glavo česna neolupljeno, samo 'postriženo' z vrha in pokapljano z malo oljčnega olja in soli - kasneje samo stisneš ven čudovito omako/namaz za k mesu, zelenjavi ali ribi. 

Beljake v tetrapaku dobiš v Leclercu, zmešaš z enim navadnim jajčkom in prej pečeno zelenjavo ter kakšnimi zelišči, zliješ v ponvico in voila! Lahko jih zmiksaš z ovsenimi kosmiči, pusto skuto, cimetom in stevio, pustiš malo da se kosmiči zmehčajo in spečeš zdrave in okusne palačinke - ohlajene oviješ v tisto prilegajočo plastično folijo in pospraviš v hladilnik - 2-3 dni.

Razen puste skute, odličen vir beljakovin je ricotta - jaz kupujem prekajeno od kmetije Pustotnik, narežen na centimetrske rezine in zmrznem - kar zmrznjeno na parih kapljicah olja počasi popečem, da rahlo porumenijo in se vmes odtajajo  - narežem na kockice in vržem na regrad (z rahlo popečenimi pinjolami) ali na ajdovo kašo/riž/testenine s pečeno zelenjavo in/ali gobami. 

Kadar kuham juho, zraven dam tudi celo gomoljno zeleno, pol jo pretlačim in zmrznem v modelčku za led, za zgostitev in popestritev omak in juh. 

Stročnice - fižol iz konzerve vsaj 1x na teden za tiste, ki nimajo večje število odjemalcev in se jim ne splača namakat, kuhat itd ..... nasekljaš kakšno šalotko ali mlado čebulo ali blago rdečo čebulo (hudo čebulo nasekljaš, posoliš in pustiš 'jokat' ter spereš z vodo da jo omiliš), dodaš tuno, črn poper in po želji svež peteršilj - suuuper zdrav, hiter in okusen obrok

ZAČIMBE so tvoj zaveznik pri ustvarjanju različnih jedi iz pred-pripravljenih osnov sploh pa če se trudiš izogniti dodajanju soli. Raziskuj in se poigraj, ugotovi katere ti ugajajo. Jaz ne morem brez Tandoori Mix (ta vsebuje sol, ne dodajam nič več) iz trgovine 1001 Dar, mešanice Dalmatinskih zelišč (povsod se dobi), suhega zelenega popra v mlinčku, turške fermentirane pekoče paprike Isot/Urfa biber, Shiraca omake, cimeta ... 

Dober tek!

KristaB

Oaza  

član od: 13.3.2011

sporočila: 92

23. jun 2014 8:31

KristaB je napisal/a:

4. cel malancan, prešpikan - položi v pečico nekam kjer je še kaj prostora in peci cca 45 min - ohlajenega neolupljenega lahko hraniš do 3 dni v zaprti posodi v hladilniku, ali kar takoj zmiksaš z 2-3 žl. tahini omake, dodaš zmečkan strok česna, sok cca 1/2 limone, malo soli - odlično kot 'dip' za surovo zelenjavo ali namaz za kruhke.

KristaB

 

KristaB, lahko tahini omako nadomestiš s čim drugim? In - kakšna omaka je to in kje se dobi?

LP, Oaza

shari2007  

član od: 29.6.2012

sporočila: 1097

23. jun 2014 17:59

Tahini pasto se dobi v vseh trgovinah na oddelku za eksotične jedi. Največkrat jo dobiš v kozarčku. Je pa to pasta iz sezamovih semen.

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

23. jun 2014 19:17

Z lahkoto narediš tahini tudi sama. Sezam prepražiš, ali pa tudi ne (obstaja tahini iz praženega in nepraženega sezama). Ohlajen sezam zmelješ v dobrem multipraktiku ali pa mlinčku za kavo.Glede na željeno gostoto dodaš malo olja(sezamovega ali katerega drugega) in malo soli.

Vesnuska

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

3. jul 2014 9:35

http://www.theyummylife.com/Refrigerator_Oatmeal

Simpl in dobra ideja - mešanica ovsenih kosmičev, chia semen, jogurta/kefirja in dodatkov po želji za hladen obrok brez kuhanja.



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 03. 2014 09:35

Oaza  

član od: 13.3.2011

sporočila: 92

3. jul 2014 10:03

Hvala, shari2007 in Vesnuska!

LP, Oaza

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti