Jesti zdravo - kako?

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

3. jun 2014 11:07

mamaF je napisal/a:

zzak1977 je napisal/a:

Jaz nikoli nisem prisegal na "zdravo" hrano. Ne razumem pa razmišljanja ljudi, ki naj bi na to dali veliko in veliko o tem prebrali in posledično vedeli.

Primer; bili smo na kavi, ko si je moja hčerka zaželela pojesti en cukr od kave. Pije zgolj vodo, je zgolj navaden polnomasten jogurt, ne je peciva, tort in zelo malo sadja. Obožuje zelenjavo. Vrečka cukra enkrat ali dvakrat na mesec me niti najmanj ne skrbi. Ob mizi pa sedi kolegica, ki pravi, da tega svojemu otroku ne bi nikoli dopustila a medtem je ta isti otrok popil tri jagodne sokove in pojedel pol kile sadja iz taperce?!

Kdo je tu nor?



Commis débarrasseur

Zzak1977, zadnjič je podoben primer navedla strokovnjakinja v oddaji Tarča (klik za ogled), ki je bila posvečena pretirani vsebnosti sladkorja v naši vsakodnevni prehrani - predvsem na račun sladkih pijač.

Povedala je, da velikokrat opazi mamico, ki se ob kavi odloča, ali bi si v kavo stresla tisto vrečko (5g) sladkorja ali raje ne, hkrati pa svojem malčku povsem brez slabe vesti kupi pollitrsko plastenko "ledenega čaja", ki pa vsebuje, reci in piši 11x več sladkorja = 55g v pol litra pijače, kar seveda otrok spije v nekaj minutah, vnos sladkorja pa je 2 krat večji od še varne dnevne! doze dodanih sladkorjev. Ja, tako to gre.



Mojca

 

Rahlo off-topic, ampak vseeno relevantno: http://www.euractiv.com/food-industry-wins-battle-tra

Nekaj let nazaj so se pojavile pobude s strani zvez za varstvo potrošnikov in nekaterih drugih organizacij, da bi se živila označevala s 'semaforjem' z rdečo, rumeno in zeleno oznako glede vsebnosti sladkorja, soli in maščob, vendar jih je žal povozilo lobiranje s strani živilske industrije (po navedbah naj bi podjetja za lobiranje skupaj namenila čez milijardo evrov), tako da imamo namesto tega oznake o dnevno priporočljivih vrednostih oz. njihov %, ki pa je večina uporabnikov ne bere ali pa bolj slabo razume, so pa seveda veliko manj nazorne, kot pa če imaš na plastenki ledenega čaja rdečo luč za sladkor =).


Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 03. 2014 11:17

peterbu  

član od: 28.5.2014

sporočila: 5

15. jun 2014 12:35

mišzmoke je napisal/a:

zzak1977 je napisal/a:

Kot ne znam prehranjevati otroka sem tudi pri slovenščini bolj lev. Tupperware mislim, da je izvorno ime po slovensko, shranjevalna posoda za hrano iz umetne mase po slovensko? :)
Commis débarrasseur

Več takih

 

Kar se pa zdravju prijazne hrane tiče, je vse že na prejšnjih straneh povedano, peterbu se pa očitno nekje v kotu hihita

lp



mzm

 

Ne, nikjer se ne hihitam, samo ne da se mi več pisat tukej, ker v večini nisem dobil takšnih odgovorov, kot sem jih pričakoval. Jaz se spraševal predvsem po receptih, dobil pa sem jih od 2-3 oseb. Na isti nivo s tistimi, ki pametujejo, kako smo nekateri leni za kuhanje itd se mi pa še posebej ne da prek spleta ukvarjati. Povej mi to v živo v obraz, ne pa takole za računalnikom.

peterbu

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

15. jun 2014 13:23

peterbu je napisal/a:

 Povej mi to v živo v obraz, ne pa takole za računalnikom.



peterbu

 

Z veseljem - ampak potem pridi ti to v živo vprašat.

Sonja

Drejcolina  

član od: 22.3.2014

sporočila: 96

15. jun 2014 13:38

Kaj pa sprašuješ po spletu, če pričakuješ odgovore v živo?!?!?

In naslednjič natančno napiši, kaj pričakuješ.

Kar se pa receptov tiče - verjetno je vsaj 95% hrane zdrave, če jo ješ v zmernih oz. priporočenih količinah, če si pripravljaš hrano doma, ješ lokalno itd ... Torej je vsaj 95% receptov na kulinarika.net zdravih. Se ti ne zdi?

Tudi velika večina odgovorov, ki si jih dobil, ne sodi v kategorijo pametovanja, ampak so kar smiselni ...

 

Drejcolina

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

15. jun 2014 20:38

Vsaka hrana je zdrava, če jo zdrav je. 

Lopatka

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

15. jun 2014 21:37

No ja to pa glih ne drži.

hedonist

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. jun 2014 22:00

Hedonist, to moj mož pogosto govori, da je nekaj zdravo za zdravega. Jaz se pa kar strinjam. Ko si zdrav, imaš apetit in ti vse paše. Ko pa si bolan, se ti še najljubša hrana upira. In telo pravzaprav pove, kaj bi. Tudi svinjska krača in dva deci sta čisto zdrava, če ju z užitkom zaužiješ.

 

naor

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

16. jun 2014 8:53

Seveda ne drži (glih). Je pa znano reklo... Sem računala na to, da bo mežikec poskrbel za razumevanje mojega stavka.

Sicer pa vsega po malem pa če se le da čim bolj domače in preprosto. Trenutno je sezona pečenega mladega krompirčka in zelene solate. Ne rabim drugega :)

Lopatka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. jun 2014 11:26

Pa mladega zelja, jagod in češenj....

Sonja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

16. jun 2014 14:22

Pozdravljen, 

 

ker sem pred ćasom imela jedilnik po predlogu nutricistke ti osebno lahko svetujém moje izkušnje, če ti bodo pomagale. Predvsem bi moral imeti 5 obrokov na dan! 

Torej zajtrk lahko začneš z kakšnim sadnim smutijem v katerega dodaš kosmiče, po potrebi jogurt, ni pa nujno. Lahko pa si pripraviš kakšen namaz iz čičerike, skute. Zelódobra  kombinacija je polnozrnati tost z avokadom in sirom. Lahko tudi riccotto z dodatkom sadja. ...Lahko tudi namaz iz tune ali ostankov hrane. 

Ko kuhaš kosilo planiraj večerjo. Za kosilo je priporočljivo jesti oh, ker ti dajo veliko energije, za večerjo po vadbi pa beljakovine. Se pravi za kosilo krompir, mineštre, omake( te si pripravi za večkrat, ko kuhaš)za testenine, juhe z zakuho in seveda, ko kuhaš si pol porcije prihraňi za zvečer- npr. kuhana zelenjava, solata, pečeno meso. Tako zvečer le pogreješ meso, mogoče mu dodaš še sir, ali pa si na hitro spečeš file ribe ali kakrkoli drugega.. Lahko si narediš solato z tuňo, z mocarelo, si narediš fritajo, ali pa preprosto drugi del mineštre z dodatkom mesa. Vsekakor zelenjava v vseh oblikah zraven pa je enostavno nekaj na hitro spečt. Juhe so pa meni najbolj priročne mineštre, daš noter kako bedro, ogromno zelenjave in imaš popoln obrok. Tudi vok je hitra priprava. Meso pa pripra iš zjutraj , zvečer....

Če hočeš kolikor toliko jesti zdravo si moraš splanirati okvirňi jedilnik, nakupiti hrano.Verjamem, da ti bo uspelo. 

 

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti