Jesti zdravo - kako?

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12638

30. maj 2014 17:31

Peterbu,vaja dela mojstra in potem dobiš tudi veselje. Sama tudi nisem v mladih letih znala kuhati,pa sem se sproti učila,saj je bilo potrebno kuhati za družino. Pekla pa nisem do lani,ko sem iz radovednosti spekla eno pecivo,potem pa drugo in še in še. Zdaj zeloo rada pečem vse od kruha naprej. Samo začeti je treba,potem pa lepo steče in ti pride v veselje, imaš še dovolj časa da se naučiš. 

mopsika

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. maj 2014 18:20

limnol je napisal/a:

Pa še cateing. Če sem prav brala, je življenje tistih, ki trikrat na dan kuhajo, peterbuja nevredno.

Sonja


Je pa še ena varianta (malo sem že cinična, je pa resnična) - postati presnojedec! Kuhanje odpade, ostane samo iskanje kvalitetnih oreščkov, sadja in zelenjave 

 

(pa tudi sicer ne vem, zakaj bi moral človek za zdravo prehrano KUHATI 3x dnevno?)

Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

31. maj 2014 10:02

Kolega peterbu.... Hm. Meni se zdi, da si zadevo prijel na napačnem koncu in je potem nastal problem? Namesto, da razmišljaš, kako ti mleko škodi (in potem kruh raje mažeš  z argeto....auč), naredi raje kaj pametnega.

Recimo, poglej okoli sebe. Glej, kaj delajo srečni ljudje. Morda niso vsi srečni čisto zdravi (nak, vedno jih bo nekaj bolnih in tudi hudo bolnih med njimi pa so na nek svojevrsten način srečni) in posnemaj njih.  Glej, kaj je lepo v življenju in uživaj v tem. Če si pri tem pripraviš kak simpatičen tapas, bo čisto okej.  Pa recimo poglej, kako kje v soseščini kak dedek in vnuk obirata češnje. Če boš zraven pojedel kakšno češnjo, bo tudi okej. Magarsi s peško.

Pa oglej si enkrat tisto, ko se odpreta tržnicfa in ribarnica - če ti ves kontekst, šumi, kakofonija glasov, vozičkov, barantanja.... ne bo iniciralo nič lepega, greš lahko še vedno nazaj domov in si trikrat na dan mešaš kamutovo mleko s politično korektnimi muesliji in razmišljaš, kako je bridko takole non-stop sledi zdravokorkentemu režimu, v aaterem ni nobenega žmohta.

Odpri oči. Get a life back. Jedilniki se bodo naredili sami od sebe.

Vendelina jr.

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

1. jun 2014 23:45

Bogi dečko, samo želi nekaj hitrega, enostavnega in okusnega skuhat, mi pa mu tu jezikovo župo serviramo 

Zdaj ko sem prebirala... Kdo te kuha tri krat na dan? Jaz samo kosilo. Večerjo si vsak sam poišče,  če mu paše, jaz morda samo pogrejem kako juho, večinoma še to ne,  za zajtrk pa si niti mleka ne segrejem, če jem kosmiče. Kavo že skuham enkrat na dan,  pa mogoče kdaj kakšna mehko kuhana jajčka, ampak to pa je to. 

Res je, če si športnik, pokuriš kalorije tako ali tako, zakaj si pol dodatno komplicirat življenje. 

yulchi

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

2. jun 2014 10:21

Jaz kuham samo enkrat dnevno, in sicer pozno kosilo oz. zgodnjo večerjo (po službi). Kosilo oz. toplo malico imam v službi, zajtrkujemo pa navadno sadne smutije. Za vmes pa si privoščim kakšno sadje. Tako je čez teden. Med vikendi pa skuham kosilo, zvečer pa se včasih speče kakšna pica, palačinke ali pa se kar nekaj vzame iz hladilnika. Odvisno od tega kako vikend poteka. Ne vem zakaj bi kuhala 3x dnevno (razen, če je za nekoga kuhanje že to, da pogreje mleko in si vanj strese kosmiče ;))

Najbolje, da si gospodič peterbu najde eno pridno deklico, ki bo imela veselje in smisel za kuhanje, pa bo problem rešen ;)

Lopatka

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

2. jun 2014 15:05

Pa saj ni rekel, da želi kuhati 3x na dan, ravno nasprotno. Meni se tudi ne zdi enostavno jesti zdravo, pa da niso vsak dan kosmiči za zajtrk.

JJ

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

2. jun 2014 15:20

Saj ni enostavno, ampak tako zelo težko pa tudi ni, da ne bi bilo izvedljivo z nekim normalnim vložkom (evrskim in časovnim :)).

Lopatka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. jun 2014 15:37

Meni se pa zdi dokaj enostavno. Samo malo organizacije je treba, v kar se sicer na začetku vloži malo časa in energije, potem gre pa zato toliko bolj enostavno od rok. Ob vsem tem, kar se da danes prebrati o zdravi prehrani v šolskih knjigah, revijah, na športnih in zdravstvenih forumih, na vseh mogočih xxx-pedijah, v prehranskih tablicah, pa kar visi na plakatih v vsaki ambulanti - kako lahko nekdo sploh reče, da NE VE, kaj je zdrava hrana? Razen seveda, če načrtno noče izvedeti ali resnično ni zato pripravljen niti migniti s prstom. Drugo pa je, seveda, koliko je potem pripravljen vložiti lastnega truda, pa kako pomembno je, da je res kuhan obrok 3 x na dan (že mogoče, da mu je pomembno - potrebno pa ni, zdrava hrana sploh ni nujno kuhana ali pečena).

Pa še kako se da jesti zdravo, pa da niso vsak dan kosmiči za zajtrk. Saj kosmiči so že v redu, sinonim zdrave hrane pa tudi niso. Je pa res, da stvar zelo poenostavijo.

Sonja

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

2. jun 2014 16:20

Jaz nikoli nisem prisegal na "zdravo" hrano. Ne razumem pa razmišljanja ljudi, ki naj bi na to dali veliko in veliko o tem prebrali in posledično vedeli.

Primer; bili smo na kavi, ko si je moja hčerka zaželela pojesti en cukr od kave. Pije zgolj vodo, je zgolj navaden polnomasten jogurt, ne je peciva, tort in zelo malo sadja. Obožuje zelenjavo. Vrečka cukra enkrat ali dvakrat na mesec me niti najmanj ne skrbi. Ob mizi pa sedi kolegica, ki pravi, da tega svojemu otroku ne bi nikoli dopustila a medtem je ta isti otrok popil tri jagodne sokove in pojedel pol kile sadja iz taperce?!

Kdo je tu nor?

Commis débarrasseur

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. jun 2014 16:25

Kaj je taperca?????

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti