Jesti zdravo - kako?

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

30. maj 2014 12:45

Še če si hočeš pripraviti dober sendvič ti vzame nekaj časa: odrezati moraš kruh, nanj namazati malo masla, umiti list solate, nanj položiti rezino sira, rezino pršuta. Potem moraš pospraviti drobtine, umiti nož, pomiti krožnik, če si si skuhal še jajce v trdo, pomiti še lonček, pobrisati mizo.

Da ne govorim, če si narediš francosko ali kakšno drugo solato itd. malo bluzim, itak.

Brez nič ni nič. Ali pa imeti pomočnika, ki ti vse to pripravi in samo sedeš za mizo. In pomožnosti še rečeš hvala.

 

naor

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

30. maj 2014 12:56

Ampak kuhat je ja tak fajn ;) Še boljše je pa kaj dobrega popapcat.

Lopatka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

30. maj 2014 14:03

Lopatka je napisal/a:

Ampak kuhat je ja tak fajn ;) Še boljše je pa kaj dobrega popapcat.



Lopatka

 

Razen če nisi peterbu ....

mamamia

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

30. maj 2014 14:11

naor je napisal/a:

Brez nič ni nič. Ali pa imeti pomočnika, ki ti vse to pripravi in samo sedeš za mizo. In pomožnosti še rečeš hvala.

 



naor

 

joj, kak bi pa to pasalo včasih. Sploh, ko pridejo vsi domov lačni kot volkovi in ko se ti najbolj na štedilniku dogaja, slišiš otroka, ki te kliče z wc-ja: MAMA, .... pa vmeš še posesaš, pa odgovoriš na nujne telefonske klice, pa pakiraš s tretjo roko otroku ruksak za na popoldansko dejavnost med tem, ko te drugi otrok vleče za predpasnik in že 7 vsprašuje kdaj bo že kosilo, ... ti pa bi se najraje vlegel, prižgal televizor .... itak sploh ne bi vedel kaj gledaš .. pa da ti nekdo reče: kosilo, draga ali mami ali kar koli ... in potem slišiš samo še: draga kaj bo za kosilo? Upam, da bo kaj mesnega. :)))

 

Ampak kuhat je tako fajn  ;)

 

in potem je naenkrat stanovanje prazno, mir v bajti ... ti pa ostaneš z oljem in drobtinami popackano mizo (še več ji je po tleh), s pošpricanim štedilnikom, ker vmes, ko si hitel pomagat otroku na WC, ti je juha pobegnila iz lonca, pa s koritom polnim posode. 

 

O, ja z veseljem včasih rečem HVALA. 



Sweetness Bakery

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 30. 2014 14:13

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. maj 2014 14:36

peterbu je napisal/a:

Ja samo vse to kar si ti napisala sedaj so stvari, kjer se kuha. In to zahteva kar nekaj casa. Ce clovek kuha ze za kosilo, potem je malce potratno s časom da še 2x v dnevu kuha. Potem lahko tretjino dneva samo kuha in se prehranjuje.

Jest rabim konkretne recepte :). 



peterbu

Dragi peterbu, ja, verjamem, da kuhanje vzame človeku, dokler se ne organizira in poenostavi stvari, lahko tudi nekaj ur dnevno :)

 

A ko "padeš notri", ni tako hudo. Nam, ki imamo večletno prakso in kuhamo vsak dan + se ubadamo z otroki, hišnimi ljubljenci, hobiji, službami itd. je vsakdanja priprava obrokov verjetno res "z levo roko", ker imamo pač že nek utečen ritem.
A ne skrbi, z nekaj prakse, boš tudi ti kmalu obvladal.

 

Kuhaj si zdrave, preproste jedi, kuhaj tako, da imaš vsak dan nekaj čisto svežega, nekaj pa imaš pripravljeno v hladilniku/zamrzovalniku.
Speci si svoj kruh, soliš po presoji - dober domač kruh sečeš enkrat in ga kamot ješ nekaj dni. Pri nas doma je tako.

Recimo: mineštre,goste zelenjavne juhe z dodatkom žitaric oz. stročnic so zdrav in nasiten glavni obrok. Tega lahko skuhaš en velik lonec, razdeliš po porcijah, spraviš v zamrzovalnik in imaš kosilo tik-tak na mizi.

Za dodatek si opečeš košček mesa, narediš svežo solato ... vse to ti ne pobere več kot 20 minut!

 

Prav tako uporabne so vnaprej skuhane žitne kaše (ješprenj, pira, proso ...), riž, ajda. Večjo količino lahko nekaj dni hraniš v hladilniku v dobro zaprti posodi.
Potem pa po navdihu, oziroma, glede na obrok, ki ga želiš pripraviti.
Zjutraj kuhano kašo/riž ... vzameš iz hladilnika (to je bistveno, bistveno boljše kot kupljeni že sladkani "kao kosmiči"), dodaš jogurt ali pinjenec ali sveže stisnjen sok iz sadja, nekaj svežega in suhega sadja, oreščkov in imaš bogat, zdrav zajtrk!
Za kosilo lahko kuhana žita pogreješ na prej podušeni zelenjavi in imaš "rižoto" ...

 

Večje količine dobre domače dušene zelenjave ali "omakice" imaš lahko prav tako v hladilniku. Ko prideš domov, jo pogreješ, skuhaš dobre testenine, si pripraviš svežo solato - in obrok je pripravljen v 15 minutah.

 

Jej ribe, posebej plavo ribo, sardelice so očiščene in pečene hitro, solata za dodatek prav tako.

Ni treba kupovati raznih zamrznjenih polpetkov, ribjih palčk in takih reči. Če si boš enkrat tedensko vzel čas in napravil recimo iz kile mletega mesa ali očiščenih rib, krompirja, zelenjave ... svoje polpete, zraven omako ali kar ti pač paše, bo takrat, ko bo prišel čas za kosilo, to narejeno zelo na hitro (samo zjutraj se moraš spomniti vzeti iz zamrzovalnika jedi za tisti dan).

 

Skratka - že če se boš poskušal čimbolj izogibati že pripravljenim jedem, polizdelkom itd., boš jedel bolj zdravo, pa tudi ceneje!

Srečno, saj bo šlo!

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. maj 2014 14:52

No, naslednja varianta pa je: imeti dovolj denarja, pa si dobiti osebnega nutricionista (to je zdaj baje moderno), pa ti on napiše jedilnike in recepte točno glede na tvojo aktivnost in potrebe :)

Mojca

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

30. maj 2014 16:07

Pa še cateing. Če sem prav brala, je življenje tistih, ki trikrat na dan kuhajo, peterbuja nevredno.

Sonja

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

30. maj 2014 16:16

peterbo, dobil si veliko odgovorov in še več receptov, tako da ni hudič da ne boš najdel to kar iščeš.

Če pa še vedno misliš da to ni TO, in da ti bo kuhanje vzelo preveč časa, ti bom jaz povedala še bolj enostavno varianto od vseh. Najdi si eno dečvo, pa naj ti kuha, pospravlja, in te pedena spredaj in zadaj. Naj hitrejši način kako da prideš hitro do dobrega obroka, ker je dobar samo če zavihneš rokave pa kaj narediš.

SMARTY1

Oreo  

član od: 27.11.2011

sporočila: 111

30. maj 2014 16:31

A zdej pa nej ženska nasrka? Dec pa u fitnes afne guncat. Japajade.

Oreo

majaos  

član od: 14.5.2012

sporočila: 510

30. maj 2014 16:40

Peterbu, poglej si za zgled naše moške kuharje: McBranda, Ežoja in ostale, in tudi ženske kuharice na tem forumu. Ko boš res začutil željo, da bi se rad zdravo in dobro prehranjeval (tu sem zagovornica lokalnih in sezonskih sestavin), ti nič ne bo pretežko. 

Srečno

majaos

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti