Jesti zdravo - kako?

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

29. maj 2014 10:28

Ko sem brala tvoj jedilnik, sem opazila, da manjka zelenjava.

Kaj pa solata? Solato lahko oprano hraniš v hladilniku vsaj 2 dneva. Če jo zabeliš s kvalitetnim oljem in limono, dodaš kakšno stročnico (skuhaš vnaprej in hraniš v hladilniku oz uporabiš konzervirano). Tako dobiš proteine (stročnice) na hitro.V sezoni paradižnika si pripraviš paradižnikovo solato, po želji dodaš kakšno tuno/tofu/popečeno meso.

Mesa jaz sicer ne jem, a kolikor vem, si lahko zrezek popečeš v manj kot 15 min, enako velja za zelenjvo (bučke, paprika).

Bliža se sezona stročjega fižola. Skuhanega (jaz ga kuham na sopari v ekonom loncu - 5 min) lahko ješ še toplega, zabeljen v hladilniku počaka do naslednjega dne.

Na zalogo lahko skuhaš zelenjavne juhe/omake, bologneze in hraniš v majhnih porcijskih lončkih v zmrzovalniku. Zraven si skuhaš testenine (riževi rezanci so skuhani v 3 min), riž (če ga predhodno namakaš, je hitreje skuhan).

 

Upam, da ti bo kakšna od idej prišla prav.

 

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

29. maj 2014 10:44

Doma kuhana hrana je najbolj zdrava, ker veš kaj daš noter. Polnozrnate testenine s paradižnikom in še s kakšno zelenjavo ti ne vzamejo veliko časa. Drugače pa je skuta na vse možne načine fajn, pa tudi različne solate. Zelenjavo si lahko pripraviš tudi v večjih količinah in jo potem uporabljaš več dni. Enkrat v solati, enkrat za testenine, enkrat s skuto, enkrat v juhi, lahko jo grickaš kar tako... Npr. tudi ajdovo kašo si lahko skuhaš vsaj za 3x in si jo hraniš v hladilniku.

Počasi pa si boš jedilnik dopolnil in se "zverziral" tudi v kuhanju in ti sploh ne bo več vzelo veliko časa. Jaz kuham vsak dan, ko pridem iz služe (in delam vsaj do 5h).

Drugače ti pa svetujem, da če se zmerno ukvarjaš s športom (rekreativno) in zaradi tega tvoje telo nima posebnih potreb po dodatnih vnosih posameznih hranil, ješ vsega in zmerno. Tako tvojemu telesu ne bo primanjkovalo ničesar in boš imel vedno dovolj energije. Če pa meniš, da potrebuješ poseben jedilnik, ti pa svetujem, da se obrneš na kakšnega nutricionista ali na nekoga, ki je šolan na tem področju in se na športno prehrano zelo dobro spozna.

Ko sem se sama lotil zdravega prehranjevanja, se je nekaj mesecev vse vrtelo okoli hrane in gibanja. Potem pa sem se počasi navadila na nov tempo in o tem ne razmišljam več tako intenzivno. Nobena skrajnost ni dobra. Naše telo potrebuje tudi sladke tortice :)

Lopatka

bvaljavec  

član od: 12.8.2002

sporočila: 57

29. maj 2014 20:09

Sweetness Bakery tvoji recepti so neizmerno zanimivi. Seveda bomo kar nekaj vaših receptov preizkusili.

Vida

peterbu  

član od: 28.5.2014

sporočila: 5

30. maj 2014 1:48

Sicer sem vam hvaležen za čas in odgovore, ampak dejansko nisem dobil skoraj nobenega konkretnega predloga, kaj naj jem. Torej kaj jesti za tista dva ostala dva konkretnejša obroka poleg kosila. Recepti, recepti, recepti... Samo to rabim. Vodilo naj pa bo, da mora vsaj en od teh dveh obrokov imeti dosti proteinov, in da ne mislim preživeti za štedilnikom za vsakega od njiju več kot 15-20 minut.

 

Hvala!

peterbu

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

30. maj 2014 3:52

Lahko si nabaviš katero od knjig:

http://www.emka.si/jamie-oliver-30-minut-za-kosi

http://www.emka.si/jamie-oliver-15-minut-za-obro

Če si vešč angleščine, pobrskaj po receptih Rachael Ray, 30 minut meals: http://www.foodnetwork.com/shows/30-minute-meals/recipes

Njeni recepti so prav bedasto enostavni, predlagam pa, da omejiš količino maščobe. Skuhaj za več dni naenkrat in spravi višek po porcijah v zmrzovalnik. :)

 

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

30. maj 2014 8:06

peterbu, ti si en komplikator pa še razvajenec. Ali pa provokator.

Pa daj si sestavi jedilnik iz tega, kar so punce napisale, ali naj ti katera še skuhat pride? Receptov imaš povsod malo morje, da pa bi hrana brez priprave kar sama padla na mizo, brez da malo načrtuješ in stojiš v kuhinji, takega recepta ne poznam.

 

Naredi si zeliščno polento - v vodo daj olivno olje, ko zavre, stresi v to polento in kuhaj. Tik pred koncem kuhanja dodaj sesekljana zelišča (peteršilj imaš menda vedno pri roki, pa dorbnjak, origano ...) in na koncu še zdrobljen feta sir. Zraven si prirpavi kakšno solato (zeleno, paradižnikovo, stročji fižol...). Skuhaj malo več polente in si naslednji dan naredi polento z jajcem - polento prepražiš na olivnem olju ali maslu, jo razdrobiš, dodaš stepeno jajce z zelišči in to je to.

 

Skuhaj si več različnih vrst stročnic (zelena, ornažna, rjava, rdeča leča, čičerika ...) in jih spravi v hladilnik. Potem pa si vsak dan iz njih kaj pripraviš: na prepraženi čebuli segreješ lečo, dodaš narezano zelenjavo, začiniš in v desetih minutah imaš konkreten obrok na mizi. Ali si narediš kakšno indijsko jed z lečo (receptov mrgoli), shraniš v hladilnik imaš tri obroke na teden že pripravljene.

Lečo in čičeriko zmešaj v zeleno solato, dodaj naribano korenje in dobro tunino (riba je edino živilo, ki s konzerviranjem ne izgubi na kakovosti, tako da lahko dva krat tedensko brez slabe vesti poješ onzervo sardin ali skuš). In imaš dobro večerjo ali pač en dnevni obrok.

Ajdova kaša z zelenjavo (imaš v bazi pod tem imenom recept).

 

Vsako belo meso, sploh piščačnji in puranji file, teletina, svinjska ribica, so pečeni v desetih minutah. Če jih narežeš natrakove, gre še hitreje. Med pečenjem dodaj razno zelenjavo, začimbe, premešaj, prepci in v četrt ure imaš popoln obrok.

In če si včasih privoščiš kaj sladkega ali pašteto na kruhu, tudi z majonezo, ne bo nič narobe. Kaka tak greh ni še nikomur škodil.

 

Mrdni malo no, ker tako kot si začel pisati sem čakala samo še na to, da ti poleg tega, da ti pišemo recepte, pridemo še skuhat. Da ne bi slučajno.

 

Kar je Loni napisala, si tri krat preberi. Pa še katera. Ne pretiravaja v nobeni smeri. Enega, ki je to počel, in hotel dokazati, kaj vse on lahko, smo te dni pokopali (žal se ne zafrkavam).

 

 

 

mamamia

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

30. maj 2014 8:58

Moške je res težko zadovoljit  Nekoliko se boš pa tudi moral sam znajti, kajne?

Lopatka

Vanilija  

član od: 18.8.2005

sporočila: 208

30. maj 2014 9:09

Hitro pripravljen beljakovinski obrok je tudi pusta skuta z raznimi dodatki. Jaz si jo pripravljam za večerjo; najraje ji dodam tunino ali pa pripravim sladko varianto s sadjem in oreščki.

Druga možnost so omlete z jajci in zelenjavo, porabiš tisto, kar pač imaš v hladilniku.

Pa kot je že napisala mamamia, zrezki ali ribji fileji so pečeni v nekaj minutah.

 

Priporočam, da si o športni prehrani prebereš kakšno knjigo ali pobrskaš po kakšnem spletnem portalu, da dobiš celovit vpogled v celodnevno prehrano. 

 

the tina je napisal/a:

Razen če nimaš zdravstvenih omejitev se jaz res ne bi toliko obremenjevala z "zdravo" prehrano. Poznam podoben primer športnika, ki se je začel sekirati zaradi tega in je črtal vse rdeče meso in vso hrano s konzervansi. Da bi dobil proteine je šel potem kupovat proteinske praške. Rezultat tega je bil, da je omedlel, padel po stopnicah in si skoraj zlomil vrat.

the tina

Sklepati, da je nekdo omedlel zato, ker ne je mesa oziroma ga nadomešča s proteinskimi praški, je zelo poenostavljeno in kar malo smešno. (Vzdržljivostni) športnik lažje funkcionira brez beljakovin kot brez ogljikovih hidratov in ni tako malo vrhunskih športnikov, ki so popolni vegani. So pa seveda njihovi jedilniki skrbno pripravljeni.

Vanilija

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

30. maj 2014 9:26

Peterbu,

po temle se malo sprehodi.

Vanilija, nihče na dolgi rok ne funkcionira dobro brez ogljikovih hidratov ali brez beljakovin, vsakdo potrebuje oboje, športnik gor ali dol (seveda pa to še posebej velja za športnike). Ja, obstajajo športniki vegani, ki so še vedni živi in aktivni, ampak pripravljanje veganske hrane, ki bo pokrila vse potrebe nekoga, ki resno zganja kakršen koli vzdržljivostni trening, je presneto komplicirana in draga zadeva (če sploh mogoča na dolgi rok) in če peterbu še vsakodnevne osnovne hrane z vsemi tisočerimi živil ne spravi skupaj, potem mu kakih veganskih nasvetov raje ne dajati.

V tisti zgodbici o proteinskih napitkih in zlomljenem vratu je pa toliko manjkajočih podatkov, da je ni za dajati v javnost (jaz pa vem za enega, ki žvečil žvečilni gumi in ga je ugriznil pes).



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 30. 2014 11:13

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

30. maj 2014 11:33

Vanilija je napisal/a:

 

Pa kot je že napisala mamamia, zrezki ali ribji fileji so pečeni v nekaj minutah.

 

 


Vanilija

 

ampak to je potrebno pripraviti,pospraviti, posodo pomiti, pobrisati in pripraviti, pospraviti ...

 

In mislim, da Peter nima problema s kuhanjem, ampak potem z vsem drugim, kar ti vzame veliko več časa in potegne za sabo. 

Sweetness Bakery

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti