Nekaj posebnega

Cupika  

član od: 10.5.2007

sporočila: 25

20. maj 2014 9:07

Kaj se komu zdi "posebna jed" je stvar vsakega posameznika. Nekomu je nekaj posebnega hrana, ki je pripravljena s srcem in s pridihom domačnosti, pa naj bo to v tem primeru npr. svinjski zrezek, ki bo pripravljen v malce drugačni omaki s figami, spet pa je nekomu drugemu nekaj posebnega zgolj jed iz haute cuisine (visoke kuhinje) v vsej svoji minimalistični in vizualni dovršenosti. Mislim, da je to odločitev vsakega posameznika, seveda pa je prav, da se vsak prilagodi svojemu kuharskemu znanju in izkušnjam.

 

Nič hudega, če si je Sneguljčica 12 zaželela malce razvajati svoje domače - saj je napisala, da jih želi razvajati s hrano. Tudi nič hudega, če si je zaželela pogostiti 8 ljudi. Ja, strinjam se s tabo, Vendelina jr., to je velik kuharski zalogaj - potrebnega je ogromno usklajevanja in logistike, ter seveda tudi kuharskega znanja, ampak vse se da, sploh če je želja velika. Najti ustrezen recept za celoto jedilnika je pa kar težko (saj smo vsi kdaj prišli do točke, ko smo se vprašali: Kaj naj pa danes kuham?) in se je pač zatekla po pomoč, ideje in nasvete na Kulinariko - nič hudega. Tu smo, da pomagamo, ne? 

Sama vem, da se zaradi prostorske stiske pri meni doma, pri pogostitvi 8 ljudi, verjetno ne bi lotila priprave šesthodnega menija na način, da postavim pred goste že pripravljene krožnike, ampak bi se v tem primeru poslužila načina "naj si vsak postreže sam". Je tudi veliko lažje. Pridih posebnosti pa bi sigurno še poglobila s kako posebno dekoracijo mize ali s kakim posebnim coctailčkom za aperitiv.  Skratka, Sneguljčice 12 ne poznam in ne vem, kakšno je njeno kuharsko znanje, ampak verjamem, da bo stvar izpeljala tako, kot si je zamislila in bo na koncu izpadlo super.

 

lep kulinarični pozdrav, Cupi



http://www.cupikasculinary.com/

Sporočilo je spremenil(a) Cupika dne 20. 2014 09:08

sneguljcica12  

član od: 21.12.2008

sporočila: 57

20. maj 2014 10:16

Hmmmm od začetka sem mislila ne-komentirati, ampak sem tako žalostna, da enostavno ne morem mimo tega in bi namenila Vendelini jr. le par besed.

S kakšno pravico me žališ, ko me sploh ne poznaš? Morda iz mojega nicka smatraš da sem detece, ki bi želelo skuhati nekaj za mamico in atija pa še babico in dedija bi povabila zraven? Draga Vendelina jr. sploh ne bom razglabljala o tem, kako strašansko se motiš, ker ni vredno izgubljati besed.

Kot navajaš, da je iz mojega pisanja razbrati da se ne znajdem med lonci? No me pa prav zanima na kakšen način ti je to uspelo... Si morda chef in je tvoje poslanstvo, da se paseš po kulinariki in žališ ljudi, ki bi zgolj želeli deliti svoje izkušnje, nabirati nove... mar ni ta forum prav temu namenjen?

Pa še to draga moja. Nikjer nisem zasledila da bi Mamamii kakorkoli bilo odveč, da podeli z nami sovje znanje in izkušnje. Pravzaprav ji gre velika pohvala, ker vedno nesebično deli z nami svoje znanje. Kdo si potem ti, da pišeš v njenem imenu?

Skratka, lahko ti le dam nasvet (če pa ga boš upoštevala, je popolnoma tvoja odločitev), da se naslednjič morda ugrizni v »prst«, preden žališ nekoga, ki ga sploh ne poznaš. Za temi nicki smo namreč ljudje iz mesa in krvi, ki vsak piše svojo zgodbo in gre skozi življenje in ti forumi so namenjeni prav temu, da se od vsakdana malo sprostimo, izmenjamo izkušnje in ustvarimo nekaj dobrega zase in za druge.

sneguljcica12

sneguljcica12  

član od: 21.12.2008

sporočila: 57

20. maj 2014 10:17

Cupika hvala za razumevanje in podporo

Točno tako je kot si napisala

lp

sneguljcica12

kepa11  

član od: 20.9.2010

sporočila: 91

20. maj 2014 10:34

Sneguljcica12, ne oziraj se preveč na negativne komentarje, nekateri tu pač radi kritizirajo. Nas je že veliko dobilo kakšno pikro na svoj račun... Osredotoči se raje na pozitivne - vse pohvale Mamamii, ki je tu res zato, da deli z nami svoje znanje in mnoge izkušnje!!

Kar se tiče jedilnika je pa tako. V tvojem zapisu je mogoče res premalo informacij, kaj točno si želiš, tako da bom lahko s predlogom popolnoma udarila mimo. Ko sem sama želela narediti malo bolj "konkretno" pogostitev (sicer nas je bilo 6, a ne bi bilo veliko več dela za 8) sem v zadnje naredila ta meni (mogoče imej v mislih le to, da je bilo to pozimi, zato je za ta čas najbrž pretežek):

hladna predjed: sirna plošča (kroglice gorgonzole z orehi, kroglice feta sira, povaljane v drobnjaku in mocarela s češnjevim paradižnikom)

topla predjed: porova rižota v parmezanovih skledicah

glavna jed: goveji zvitki s pršutom in sirom, popečene rezine polente, brstični ohrovt, špinača)

limonin sorbet

sladica: creme brulee

Mogoče ti pa le pride kaj prav...Če potrebuješ podrobnejše recepte pa le vprašaj :)

Pa uspešno pogostitev ti želim!

 

kepa11

sneguljcica12  

član od: 21.12.2008

sporočila: 57

20. maj 2014 10:45

haha, nikoli se ne kregam, zato se me je to dotaknilo...ok...pozitiva...gremo dalje

tudi tale ideja je specialna

lp

sneguljcica12

Cupika  

član od: 10.5.2007

sporočila: 25

20. maj 2014 10:50

Kepa11 je napisala super primer jedilnika. Morda je le creme brulee malce zahtevnejša sladica, ampak z voljo in nekaj potrpežljivosti se da narediti odličnega. 

Tudi predlog s sorbetom je super. Dovolj je že ena žlica in res super paše nekaj osvežilnega med obroki, da se brbončice in želodčki pripravijo na nadaljnje razvajanje. Jaz bi ga sigurno vključila (sem ga tudi sedaj za vikend pogostitev, sicer sem poleg limone dodala še limeto). 

http://www.cupikasculinary.com/

kepa11  

član od: 20.9.2010

sporočila: 91

20. maj 2014 10:57

Cupika, creme brulee po tem receptu http://www.kulinarika.net/recepti/13676/sladice/cr-me-b zmeraj uspe, ni prav nič kompliciran. Je pa fajn, če imaš gorilec, da lahko na koncu z njim karameliziraš sladkor - pod grilom v pečici po moje ne uspe enako. (Vsaj nam je všeč tako, da je krema večinoma še mrzla, le zgornja plast se malo segreje.) Kar pogumno :)

Sorbeta se pa tudi jaz večinoma držim, ko so na sporedu bolj težki obroki. Res malo olajša vse skupaj - pa še dober je :)

kepa11

Cupika  

član od: 10.5.2007

sporočila: 25

20. maj 2014 11:14

kepa11, priznam, nisem se še ga lotila čisto samostojno, ravno zaradi tega strahu, ali bo uspel. Je pa zagotovo na mojem seznamu, da se ga lotim v bližnji prihodnosti - mnenja izkušenih so, da uspe, če si potrpežljiv. Kakor sama praviš, bi se ga tudi jaz lotila s pomočjo brenerja. Bom poročala, kako mi bo uspelo 

http://www.cupikasculinary.com/

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. maj 2014 11:52

Sneguljčica, kupi si robčke, posmrkaj, odrasti....jokava bitja niso posebej zabavna in zlasti so naprona, kadar hočejo koga razvajati.

Vendelina jr.

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

20. maj 2014 12:06

Vendelina jr. je napisal/a:

Sneguljčica, kupi si robčke, posmrkaj, odrasti....jokava bitja niso posebej zabavna in zlasti so naprona, kadar hočejo koga razvajati.



Vendelina jr.

 

O moj bog, malce prijaznosti pa tudi ne škoduje lepoti,

SMARTY1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti