Mariniranje pljučne

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

tema odprta - 8. maj 2014 8:32 | ogledi: 16.667 | odgovori: 38

Pozdravljeni,

lepo prosim za nasvet. Moji moški bi radi doma jedli dobro narejeno pljučno (govedina). Želijo, da jo mariniran in potem naredim v ponvi. Ker sem vegetarijanka, seveda nimam pojma, kaj bi to dejansko pomenilo, bi jim pa rada ustregla. Pogledala sem malo po bazi, če je kje kakšen recept za marinado, pa nisem nič našla za pljučno. Zelo bi bila vesela vašega nasveta. Hvala!

Lep pozdrav.

Titikaka

beatrice  

član od: 18.11.2009

sporočila: 137

8. maj 2014 8:45

Kupimo celo pljučno pečenko ter jo še v kosu tesno zavijemo v prozorno folijo za živila. Prej jo lahko mariniramo s soljo, poprom, malce olja. Naš hladilnik ima predalček med zamrzovalnim in hladilnim delom, v katerem shranjujemo predvsem meso in mesna živila (salame). Ta predal je idealen za zorenje mesa.

Pljučno v foliji lahko pustimo kar nekaj dni, da se dobro uleže in zmehča. Nato jo lahko pečemo po katerem koli receptu v kosu ali pa narežemo na biftke. Mi je ne začinimo preden jo damo v foljo, pečene biftke začinimo s soljo in poprom ter tanko namažemo z zeliščnim maslom.

 kozarček rdečega se zraven vsekakor prileže.

dober tek!

 

beatrice

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

8. maj 2014 9:12

Hvala. Meni so domov prineseli že narezano pljučno - torej kot nekakšni zrezki. Potem to - če prav razumem - dam v sol, poper in olje ter vse skupaj pokrijem s folijo in dam v 0 C predal?

 

hvala

Titikaka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. maj 2014 9:21

Titikaka je napisal/a:

Hvala. Meni so domov prineseli že narezano pljučno - torej kot nekakšni zrezki. Potem to - če prav razumem - dam v sol, poper in olje ter vse skupaj pokrijem s folijo in dam v 0 C predal?

 

hvala



Titikaka

Hm, če hočeš pokvariti, kar..... Ideja "mariniranja" - beri, dajanje mesa v tekočo zmes maščobe in začimb je v tem, da v meso prodre čim več sestavin.  Če boš pa v štartu solila, se ti bo pa zgodilo, da bo iz mesa stekla voda in bo potem vse skupaj bolj presušeno in tudi ob absorpcije marinade ne bo kakega haska.  Meso se soli po tem, ko je že na obeh koncih popečeno.

Daj v olivno olje malo bazilke, malo rdeče paprike, malo mletih mandljev, limetin sok in lahko do mile volje dodajaš zelenjavne začimbe in v tem počiva meso kaki dve uri. Tistega, kar meso ne bo popilo, daj vseeno v ponev, bo nastala omaka. Sol in poper pa na koncu.

Vendelina jr.

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

8. maj 2014 9:44

Odlično, zveni zelo smiselno;) Že grem na delo, hvala!

Titikaka

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

8. maj 2014 10:04

Jaz pljučno pripravljam velikokrat doma, ker imam tudi možnost dobiti domačo. Ker je to meso najvišje kakovosti, mora po pripravi ostati okus po mesu in ne da ga zakrijejo različne začimbe.

Torej, jaz pljučno narežem na za prst debele zrezke in jih prelijem z oljčnim oljem. Pustim nekaj časa na pultu, saj je za meso bolje, da je sobne temperature, ko se ga da v ponev. Tako narezane zrezke se lahko ima v olju, v hladilniku tudi par dni. Potem pa dobro zagrejem ponev (najraje uporabljam teflonsko, da se mi slučajno ne prime) in pečem zrezke cca 3 minute na vsaki strani. Odvisno kako želim pečene. Jaz imam rada, da so še malenkost roza v notranjosti, moj mož pa ima rad čisto pečene. Ko so pečeni jih dam v kozico s pokrovom, ki sem jo predhodno pogrela (1-ka na steklokeramični) in jih pustim, da počivajo pribljižno 5 minut. Ko jih dam v kozico jih tudi solim in popram. Drugih začimb ne uporabljam. Medtem pa v ponev v kateri sem jih pekla zlijem malo vode, dodam malo smetane za kuhanje in dodam: ali žlico mletih orehov, ali tartufe, ali žlico mletih gobic. Po potrebi še malo posolim, malo pokuham, da se nekoliko zgosti, naložim zrezke na pladenj in jih prelijem s pripravljeno omakico.

Poleg pa imam najraje peček krompirček v pečici.

Zgleda dolg in zapleten postopek, vendar ni. Vse skupaj je pripravljeno v 15 minutah, tako da navadno pripravim meso šele po tem, ko je krompir že skoraj pečen in, ko npr. že pojemo juhico.

Tako pljučno pripravljam jaz in tako jo imam najraje. Drugače pa je najbolj pomembno to, da ne prepečete mesa, da ostane sočno in mehko. Vse ostalo je stvar okusa in želja.

Lopatka

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

8. maj 2014 10:43

Pljucne ti ni potrebno posebej mehcato, dobi pa malo lepsi "žmah" če jo zaviješ v folijo za par dni. Tudi če jo kupiš v vakuumu, jo daš ven in malo naoljis in zaviješ. nikakor ti pa to ni potrebno ker je pljucna edino meso ki je ze samo po sebi dovolj mehko. Jaz drugega kot sol in poper ne uporabljam oziroma zelo zelo redko še kaj dodajam. Jo pa le poprcem par minut na zelo mocnem ognju na stedilniku ali zaru. vazno mi je le da je zelo slano ker so zrezki debeliz 

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

8. maj 2014 13:31

Pri pljučni imam rada načelo manj je več, torej čim manj začimb, sol in poper pa potem, ko je meso pečeno do želene stopnje. Smetana in gobice so meni za pljučno preveč, a je to seveda stvar okusa. Le zlato klasiko, poprovo omako, včasih naredim zraven (z zelenim poprom ali z mešanico zelenega in rdečega), s tem da omako zalijem s prošekom ali malo portovca, kar je pač pri roki, dodam pa tud žličko masla v omako.

 

Pa pečeno na žaru imamo radi, za prilogo le zelenjava z žara.

mamamia

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

8. maj 2014 14:07

jaz obvezno prej solim in sol vtrem v meso, sicer se mi ne zdi dovolj slano

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. maj 2014 14:19

Well...Da ne razlagam preveč...od pljučne se marinirajo predvsem tisti ta tanki deli, iz katerega se ne delajo lepi zrezki. Ena naša oreng mesnica (celo THE Meat House se jim reče in kamor se gre po ta pravo starano meso) jih ima v nekaj različnih marinadah, takole na hitro se spomnim teriyaki in pa neke mehiške. Parkrat sem kupila mehiško, na hitro popekla in dala na tortillas.Je bilo za prste polizat, jasno. :=)

Bom še kar enkrat  povedala, da se mi zdi blazno neodgovorno od ljudi, da določijo nekoga, ki nima pojma o kuhanju (ali pečenju), da naredi "kar nekaj". Očitno tudi tisti sami ne vedo, kaj in kako bi. Drugače je, če se sam odločiš in boš nekaj naredil in posledično brskaš po knjigah in internetu. 

YOutube ima kar nekaj videov, kako pripraviti tako in drugačno vrsto mesa. 

Če mene vprašaš, lahko narediš tole:

https://www.youtube.com/watch?v=9rWZNHkrsNg

Vsi vrhunski kuharji solijo meso pred pečenjem. 

 

P.S: Vidim, da me je bannanna prehitela "s soljo". 

 


Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 08. 2014 14:46

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

8. maj 2014 14:47

Na vrhunske kuharje se ne spoznam. Bila sem pa v par tečajih francoske kuhinje in so nam eksplicitno povedali (velikokrat), da se meso v obliki steakov, medaljonov, kotletov ipd. ne soli pred peko, ampak tik preden se da na krožnik (ali celo že na krožniku). Tudi vse marinade smo delali brez soli - ker če meso soliš in pustiš stati, iz njega samo dodatno izcediš sok.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti