Katero pecivo

telebajsek1  

član od: 4.3.2014

sporočila: 7

tema odprta - 6. maj 2014 18:03 | ogledi: 7.947 | odgovori: 13

Pozdravljeni! Prijateljica me je zadolžila pri pomoči peki za peciva, ker ima 50 let. Katera peciva priporočate, da ni veliko dela in so dobra. Hvala!

telebajsek1

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

6. maj 2014 18:25

Čitaj, telebajsek1, čitaj. Tukajle jih imaš po popularnosti:

http://www.kulinarika.net/lestvica-recepti.asp

Kako naj ti pomagamo, če ne vemo, kaj sploh znaš. Če bi znal, verjetno ne bi spraševal, a ne? Kaj je dobro, je relativno (Torta nutella je po mojem okusu nekaj grozno žalostnega, pa je še nikoli nisem jedla), enako vleja za dejstvo, da je enim super simpl narediti listnato testo, drugi pa ne znajo pudinga skuhat. 

Da bi rekel "ne" ti očitno ni prišlo na misel. Kot tudi, da je na KulSLo en kup takih tem, ki si jo ti odprl. 

Vanja

telebajsek1  

član od: 4.3.2014

sporočila: 7

6. maj 2014 19:18

A res??? Hvala za prijaznost?!

telebajsek1

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

6. maj 2014 19:44

Uh telebajsek tega imaš pa malo morje...

Jaz za praznovanja ponavadi delam naslednja peciva:

- čupavce,

- londonske rezine,

- bajadere,

- maskarponejeve kocke,

- jogurtovo pito,

- pecivo za požrešne sosede,

 Trenutno je sezona pehtrana, odličnen je pehtranov biskvit. In še in še....

Daj res še malo pobrskaj po bazi receptov tam se najde čuda dobrih in enostavnih receptov.

Pa naj ti dobro uspe!!!

 

lučica

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

6. maj 2014 19:58

http://www.kulinarika.net/recepti/2267/sladice/crno-bel

Tole je enostavno za naredit pa zelo okusno. Jaz naredim v pekaču od pečice 1 temen biskvit in 2 svetla, temnega dam v sredino, pa je ravno prav visok. Pecivo obtežim čez noč potem pa narežem, koščke dam za malenkost narazen in po vrhu pokapljam s čokolado (na žlici imam stopljeno čokolado in delam črte). Tole pecivo je vedno hit.

jade

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

6. maj 2014 20:26

Tudi bela pita in mađarica sta odlični, predvsem pa praktični za pripravo - v pekaču od pečice pečeš plasti testa in pride veliko kock naenkrat.

 

Tudi tole je uporabno, meni so odlični piškoti - iz ene mase jih kar veliko pride, je pa nekaj dela:

 

http://www.kulinarika.net/recepti/10855/sladice/brizgan

 

http://www.kulinarika.net/recepti/10851/sladice/nebeski

 

http://www.kulinarika.net/recepti/10849/sladice/istrski

(to so praznični istarski keksi)

 

Za svečane priložnosti pa prisegam na minjone z marcipanom in petit fours a la Ritz (majhni kolački iz krhkega testa z  nabrizgano kremo in primerno okrašeno).

 

mamamia

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

7. maj 2014 6:23

Telebajsek1 - iz prve roke, ker sem v teh dneh praznovala abrahama. Naredila sem nekaj kremastih peciv, nekaj piškotov in torto.

Piškotov je tako ali tako malo morje - dobro pa je, da jih spečeš lahko kakšen teden prej in je potem z njimi mir, če pa ostanejo, jih lahko razdeliš, ni bojazni, da se ti v enem mesecu pokvarijo, v tem času pa se jih bo ali porabilo ali razdelilo. Naredila sem lešnikove vejice, čokoladno-kapučino kekse, orehove rogljičke, orehe (polnjene z nutelo, ker so obstojnejši), breskvice (tudi tu lahko napečeš lupinice prej, izdolbeš takoj vroče in shraniš nekaj dni na hladnem ter nadevaš in okrasiš dva, tri dni pred dogodkom), brizgance (jih šele ko jih postrežem polnim z marmelado in lepim po dva in dva skupaj, da ostanejo lepo krhki), orehove in vanilijeve rogljičke, pa čokoladne krapke (v vdolbinico sem dala črno in belo čokolado in nato malo povlekla z zobotrebcem), kokosove piškote, jogurtove blazinice. Jaz se držim tega, da raje več vrst po malem. Računaj, da iz količin za en recept dobiš cca 600-1000 g piškotov (včasih še več). Jaz sem se bolj osredotočila tudi na okrasitev, to še prispeva k pestrosti in maredi krožnik res bogat, saj iz ene osnove piškota lahko pričaraš z različno okrasitvijo več vrst piškotov.

Od bolj kremastih zadev pa sem naredila šamrole (tulce iz listnatega testa lahko napečeš tudi do teden dni prej in jih shraniš v dobro zaprti škatli v hladni shrambi, kremo skuhaš en dan pred dogodkom, na dan dogodka dokončaš in napolniš ter posuješ s sladkorjem), princeske polnjene s čokoladno kremo (enako kot za šamrole, jaz lupinice kupim in to raje majhne kot večje), minjone s čokoladno in jagodno kremo (biskvit komot spečeš dva do tri dni prej, en dan pred dogodkom narediš kremo in zložiš skupaj ter na dan dogodka zrežeš, zložiš v papirčke za minjončke in okrasiš), rafaelo rezine, marmorni kolač. Jaz sicer nisem pekla potice - tu lahko iz istega testa narediš orehovo, kokosovo in makovo potico - delaj čim manjše, da so potem koščki, ko režeš majhni.

Tu so potem hvaležne še razne pite - po mojih izkušnjah je fajn, če je testo tanko, nadev kompakten (npr. jabolka vnaprej podušiš), da lahko režeš na majhne kose - kot neke piškote, pa londonske rezine.... Več so ti napisale že moje predhodnice.

Predvsem delaj nekaj, kar si že delala, še pri preizkušenih receptih, se včasih zgodi, da ne izpadejo tako kot ponavadi ampak se kaj sfiži in če imaš prakso v peki tudi iz tega kar se manj posreči lahko nekaj zimproviziraš.

Na koncu pa bo itak vsega ostalo.

Če te še kaj zanima kar vprašaj. Moja praznovanja so hvala Bogu za mano, malo sem utrujena, zadovoljna, da se je vse speljalo tako kot sem si zamislila - sedaj pa vselo naprej.

Lep pozdrav

tedyka

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

7. maj 2014 9:51

Ko sem jaz pekla za večji rojstni dan (70 ljudi), sem pripravila:

- linške oči (več različnih oblik)

- slane piškote s sirom

- slane palčke z rožmarinom

- rafaelo pecivo (pri katerem sem vanilijevo kremo kar kupila)

- "sahar pecivo" (čokoladni biskvit, prerezan 1x, namazan z marelično marmelado in oblit z ganašem)

- orehove rulade s kislo smetano

Mogoče sem še na kaj pozabila....

Skratka različni piškoti so super, ker jih lahko pripraviš nekoliko prej. Celi pladnji peciva pa zato, ker se jih potem samo razreže na manjše koščke.

Kakšne pite so tudi super pa pecivo s skuto...

Lopatka

NETTY  

član od: 26.9.2010

sporočila: 49

12. maj 2014 22:34

Priporočam šahovnico in lambado, pa čupavce pa janeževe upognjence pa orehove rogljičke...Lep pozdrav.

 

NETTY

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti