S čim nadevati slane rogličke?

elic  

član od: 28.12.2010

sporočila: 1

tema odprta - 5. maj 2014 10:21 | ogledi: 5.114 | odgovori: 6

Lepo pozdravljeni. 

Upam, da ne podvajam teme, ampak nikjer nisem zasledila bodobne. 

Konec tedna imamo manjše praznovanje, kjer so me zadolžili za peko kvašenih slanih rogljičkov. Jaz jih ponavadi (beri: vedno) nadevam s sirom ali s kombinacijo sira in kakšne salame/pršuta. Pojavil se je problem, ker slavljenka ne sme jesti jajc in mleka (posledično sira). 

Glede jajc ni tak problem, zanima pa me, s čim bi vi nadomestili sirov nadev. Razmišljala sem že samo o šunki/salami/pršutu, ampak ko sem enkrat delala take, se mi je zdelo to notri precej suho (sir res popestri zadevo), prav tako mi ni všeč ideja o nenadevanih rogljičkih. 

Pa še glede jajc... osnovni recept jih ne vsebuje, so pa kar nujni za premaz, saj jih zelo rada posipam z makom ali sezamom, da se seme prime. Ali tudi za to poznate kakšno alternativo?

Hvala za pomoč! 

Lep dan. 

elic

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

5. maj 2014 11:01

Namesto z mlekom namažeš z vodo, seme se bo prav tako prijelo. Namesto sira pa lahko vzameš paradižnikovo ali kako drugo omako (npr. s čemažem, špinačo,...) ali pa noter nabutaš mleto meso (tudi v kaki sočni omaki, no).

lp

cervus

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

5. maj 2014 11:57

Če daš za nadev pršut in dodaš zraven sesekljano rukolo, premešano z malo olivnega olja, bo nadev čisto ok. Pravzaprav lahko na drobne kocke narežeš tudi pršut, lahko pa delaš zvitke iz testa in pršuta, z dodatkom sesekljanih oliv in kaper, tudi rukole seveda ali mlade špinače.

mamamia

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

5. maj 2014 12:00

Moji predlogi za nadeve: - dobra domača suha klobasa ali šunka in malo sesekljanega kislega zelja (dobro odcejenega, da ne namoči testa); - rezanci pršuta, malo stolčenih neslanih pistacij in malo sesekljanih suhih sliv ali marelic; - popraženo mleto meso, surovo naribano korenje, na tanke rezance narezano kitajsko zelje in malo ingverja; - sardelni filet ali prekajena postrv, na kocke narezana čebula, malo popražena na maslu ali olivnem olju - na kocke narezana čebula in krompir, oboje malo prepraženo na maslu ali olivnem olju (+ sol in poper) - na olivnem olju zdušene kocke čebule, jajčevcev in paprike (+sol, poper, origano) lp, proxima

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

5. maj 2014 12:43

Da ni samo meso lahko uporabiš tudi pretlačeno čičeriko, ki ji lahko dodaš različne začimbe, narezane olive, koščke šunke, kakšno zelenjavo (npr. šparglje), kapre...

Lahko se naredi tudi gobov, špinačni/koprivni, korenjev, bučni nadev ...

 

trac

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

5. maj 2014 13:37

Pa tudi krompirjev nadev z različnimi dodatki.

trac

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

5. maj 2014 16:50

Zelenjavni nadevi na 1001 način. Imaš tudi možnost tofuja, seitana (to sta sojin in pšenični "približek sira").
Uporabi malo domišljije, pretlači nekaj kuhanega fižola, pest poparjene špinače, če res ne gre brez mesa, dodaj na trakce narezan pršut, dodaj malo sojine "smetane", česen ...

 

Vsekakor pa se lahko igraš tudi z navadnim vlečenim testom, ki ga zaviješ v male žepke in nadevaš s sočnimi nadevi iz naribanih bučk, paprike, čičerike, šampnjonov ... žpke lajko spečeš v pečici ali ocvreš v globokem olju.

 

Za premaz lahko uporabiš tudi katero od veganskih različic smetan ali "mleka" (rižev, sojin ... nadomestek mleka ali sojino "smetano" recimo), sezam in ostalo se bo prav tako lepo prijelo na skorjico.

 

Če gospa ne sme jajc in mleka, bodi zelo pozorna tudi na testo samo, tudi če tvoj originalni recept za testo vsebuje mleko, maslo ipd., tega ne bo smela jesti, zato zamesi testo za njene rogljičke samo z vodo in morda malo olja (pač "navadno" krušno testo). Zato je najbolje, da tudi za nadeve pobrskaš po straneh z veganskimi recepti (in sestavinam dodaš meso, če želiš).

Nekaj veganskih receptov, ki jih lahko po svoje prilagodite, morda bo prišlo prav še komu, ki se brez standardnega sira, jajc in mesa ne znajde najbolje, pa pride včasih priložnost, da je treba za goste pripraviti tudi take jedi:
http://kulinarika.net/recepti/appropriate_for:393

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti