Sivi lasje...zakaj pa ne?

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

tema odprta - 24. apr 2014 21:54 | ogledi: 73.892 | odgovori: 436

Že nekaj časa me ima, da bi si pustila rasti  sive lase. Pa vedno znova odlašam, prelagam na okrogle obletnice ...in  nič. No morda sem na dobri poti ker...

.... sem bila teden nazaj  na nekem koncertu in si namenoma ogledovala glave  v vrsti, dveh pred mano. Malo res urejenih, lepih.

Mojo pozornost je pritegnil par srednjih let, ona vranje črno pobarvana, z groznim  narastkom podganje barve in  še bolj grozno postrižena. Ker je bil koncert v večjem mestu,  res ne  gre krivit vaške frizerke...-

Partner  počesan " z vzhoda na zahod",   s tremi,  štirimi dolgimi lasmi, umeteleno speljanimi prek glave je  z veliko truda in malo uspeha  poskušal prekriti častitljivo plešo.

Ob tem prizoru  se začela spraševati,  zakaj za boga  se tako obupno trudimo zgledati mlajši? Velikokrat je učinek ravno nasproten.

Počnemo to zaradi sebe ali zaradi  drugih, zato  ker nam je to všeč in smo bolj samozavestni ali je to le žalosten poskus prevare samega sebe in nesprejemanja dejstva, da se pač staramo? 

Ker ja vsi vemo, da je ženska pri 50 siva in ne rdečelasa, kot vemo  da ima gube in če jih ni, je na delu plastika. Z redkimi srečnimi izjemami, tu pomaga genetika.

Že res, sivolasi moški  so baje šarmantni, žensko  pa siva barva postara. Ne vse, večino pa.  Ampak jaz jih poznam nekaj, ki so, odkar so si pustile rasti sive lasje, lepše. Bolj samozavestne, svobodne, pristne.

Kaj menite o tem?   Se tabuji končno sesuvajo in je ženska lahko lepa tudi če ima sive lase?

 

lp Lučka

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

24. apr 2014 22:04

Ja,sivolasi moški so šarmantni.Za ženske,pa ene ja, druge pa ne.Soseda tri leta mlajša je popolnoma sivih las.Ko še nisem vedela,koliko je stara, sem mislila,da je precej starejša.Zaenkrat,"sem že zelo siva," se bom barvala.Čeprav ne vem,kako bi izgledala naravna,siva, a narastek je zelo moteč.

 

 

dari

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

24. apr 2014 22:05

Lučka, jez sem prav ponosna na svoje prve sive laske, ki jih imam tam pa tam . Zakaj pa ne naravno siva, meni je všeč. Pa saj itak pravijo da si star onoliko koliko se počutiš. 



SMARTY1

Sporočilo je spremenil(a) SMARTY1 dne 24. 2014 22:08

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

24. apr 2014 22:23

Eh, eni smo te prehiteli , lučka.

Moja mama si las ni nikoli barvala in je že dolgo šarmantno siva, si je sploh ne predstavljam v drugačni "izvedbi". Očitno grem po njenih stopinjah. In res ne vem, zakaj bi se trudila zgledati mlajša, kot sem. Če me kdo sodi po barvi las - je pa to njegov/njen problem, ne moj.

Je pa tudi res, da je odvisno, kakšne lase imaš, kako goste, kako sivijo,.....

rimljanka

NaturensGalleri  

član od: 8.12.2007

sporočila: 272

24. apr 2014 23:07

Meni se pri 27ih letih sivi lasje že veselo pojavljajo..glede na to, da sem se pobarvala enkrat v življenju in nikoli več, dvomim, da se bo to spremenilo. Mami in stara mama se barvata vsak mesec, ker nočeta biti sivi, se jima zdi, da bi izgledali starejši, kot sta, pa še narastek ju zelo moti. Mene to ne gane, bolj pomembno mi je, da so lasje gosti in zdravi. Ko bodo sivi, pač bodo. Mislim, da je ženska brez problema lahko lepa tudi s sivimi lasmi. Sigurno lepša kot z 10 cm narastkom.

NaturensGalleri

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

24. apr 2014 23:27

Jaz sem naravno sivolasa, barvala se nisem nikoli, berem o škodljivosti barvanja in se tudi ne mislim.Imam jih nekaj čez petdeset, rabim frizerja samo za striženje, sicer pa sem naravno skodranih las. Imam nekaj sivih pramenov, pa zgleda kot da so od frizerja))). Pred nekaj leti sem v muzeju Dalija srečala Američanko precej podobnih las, nisva spregovorili, samo nasmehnili sva se drug drugi, zaradi las namreč in poguma, da sva v tem svetu, kjer se barvamo sto na uro, pa ne samo las, naravni. Tudi nekatere filmske igralke se pogumno ne barvajo, naprimer Jamie Lee Curtis, ki zgleda odlično s svojo kratko pričesko.



Dolores

Sporočilo je spremenil(a) Dolores dne 24. 2014 23:28

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

24. apr 2014 23:35

lucka52 je napisal/a:

....

Ker ja vsi vemo, da je ženska pri 50 siva in ne rdečelasa, kot vemo  da ima gube in če jih ni, je na delu plastika. Z redkimi srečnimi izjemami, tu pomaga genetika.

Že res, sivolasi moški  so baje šarmantni, žensko  pa siva barva postara. Ne vse, večino pa.  Ampak jaz jih poznam nekaj, ki so, odkar so si pustile rasti sive lasje, lepše. Bolj samozavestne, svobodne, pristne.

Kaj menite o tem?   Se tabuji končno sesuvajo in je ženska lahko lepa tudi če ima sive lase?

 

 

lp Lučka

Lučka, ta "trend" ni tako "nov", celo v naši vasi sta dve dami (ena pod petdeset, druga tri leta čez) ki že dve, tri leta hodita po svetu z nebarvanimi, naravno posivelimi, čudovito gostimi, prav srebrnimi lasmi. Ena, ki je začela siveti že v zgodnjih štiridesetih, si je rekla "da je zadosti farbanja okolice in same sebe", druga pa se je odločila iz življenja odstraniti večino t.i. "strupov" in "kemije", kamor po njeno sodi tudi dekorativna kozmetika in se je nehala barvati, se na kratko postrigla in to je to.

Obe izgledata po moje enako mladostni kot prej, v bistvu še bistveno bolje, saj nobene več ne srečujem z narastki, ki so prej seveda pogosto kazili frizuro.

Meni se ne zdi, da sama barva las človeka "postara" ali "pomladi" - naravno sivi lasje na urejeni, obrazu in starosti primerni frizuri po mojem ženske nikakor ne postara, če se ta pač obnaša samozavestno in je tudi sicer urejena, vitalna, žareča.

Ko se občasno srečam s kakšnimi sošolkami iz osnovne ali srednje šole, so nekatere "glih take kot na sliki z mature", druge pa delujejo močno postarane. Pa ni nobena sivolasa - gre pač za še vse ostalo, način oblačenja, morda kaj odvečnih kilogramov, "zamorjen" pogled na svet,počasna, zaležana hoja, nobene iskrivosti v razmišljanju ... skratka na to, da človek deluje starejši, kot v resnici je, po mojem mnenju siva barva las še najmanj vpliva.

Pa še zanimivost: moja stara mama je imela ob smrti, pri 83 letih, nekaj sivih las le na sencih, moja mama (njena hči) je bila velika oboževalka svoje tete (sestre svoje mame), ki je bila perfektno srebrno siva že pred petdesetim, zato si je (in si še) od svojega 25. leta lase barvala  na "platinasto blond s srebrnim prelivom". Ona je hotela biti siva kot njena teta in kot mlada punca sem zanjo hodila redno v drogerijo z nakupovalnim listkom z naslednjimi "šiframi": Koleston 309/8, 309/1 in Ehoton 98 oz 91, a seveda 12% hidrogen (še zdaj jih zrecitiram na pamet, vidite, kdo ve, če te barve in njihove šifre še obstajajo.

Moja mati se v tem stilu barva še naprej, svojih sivih las verjetno še nima. In nimam jih niti jaz, pa čeprav sem si, glede na dolgoletno barvanje las z naravno kano, vedno želela nekaj sivih nitk brez pigmenta, da bi zaradi kane noro oranžno zažarele na glavi 

 

Skratka, ženske iz naše familije nimamo te naravne sreče, da bi bile sive že pri petdesetih, zato se ena na sivo barva, ena pa sem - oranžna (no, ja bakrena) - mogoče pa mi do petdesetega uspe pridelat kakega sivega

 

Vsekakor je prav, da smo urejene tako, kot je najbolje za naše počutje in samozavest. Pa kaj, če se gospe pri osemdesetih lušta veselo špancirati po tržnici s frizuro lešnikove barve, tridesetletnici pa v golobje sivih odtenkih? Razgledana osemdesetletnica sivih, oranžnh ali črnih las, iskrivega duha in navihanega pogleda je v resnici lahko "mlajša" od marsikatere tridesetletnice, ki dnevno "doktorira" zgolj iz vrstnega reda brisanja prahu po hiši ali opravljanja drugih, a ni res ;)

 

Mojca

suziqatro  

član od: 25.4.2011

sporočila: 2526

24. apr 2014 23:50

Ženska je lahko lepa tudi z sivimi lasmi, samo me ženske smo zelo kritične in to znamo povedat zelo na glas!

Sama bom počakala še kakšno desetletje , se bom bolje počutila , ker zdaj bi preveč iztopala........kratko postriženi lasje in malo sivih pramenov sploh ni tako slabo kombinacija.........smo hodili v disko čisto beli.

suziqatro

kozamurnik

sporočila: 2311

25. apr 2014 5:39

Odlična tema!

Kar precej  potujem, ampak toliko oranžnih in vijoličastih glav kot v naši  deleželici  drugod ne vidim, glede na število prebivalcev zagotovo  ne.

Mislim, da  so mlade  Slovenke dobesedno  obsedene z barvanjem, kasneje pa žal z narastki. Ni hujšega kot zgornji pimer. Star obraz s črnimi lasmi in sivim vencem okrog.Kaj te gospe nimajo nikogar, ki bi jim v obraz povedal, da so grozne? Pa da so  mlade punce mlade in lepe tudi če nimajo melancan na glavi?

Da o  škodljivosti  barv in  domačem barvanju sploh ne govorim. Še manj pa o  ubogih živalih, žrtvah preizkušanj v laboratorijih.

Kdor je izmisli barvanje, bi ga bilo treba zapreti. Veliko bolje bi planet živel brez te nadloge. Recimo vendar bobu bob.

Moja mami vsakih 6 tednov  cel dan prej jamra, preden se odpravi  k frizerju, ampak poguma, da bi prenehala, ne najde.  Novodobna sužnja prava sama sebi.

Z veseljem ugotavljam, da so moški na tem področju pametnejši  in se  barvanjo precej manj kot pred leti. 

 

 

 

 

 

 

murnik

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

25. apr 2014 5:49

Je tudi zelo pomembno, kako siviš. 

Moja prijateljica si že dolgo ne barva las, ampak lasje ji sivijo lepo enakomerno in barvanja v resnici ne rabi.  Jaz imam pa žal to smolo, da imam mestoma popolnoma bele lase, drugje pa železno sive in si ne predstavljam, da bi hodila takole šekasta naokoli. Ko se bodo pobelili še ostali, se bom barvanju z veseljem odrekla.

Cila

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

25. apr 2014 7:28

Oprah je nekoč izjavila, da je največji izum človeštva barva za lase.

 

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti