Pobijanje mačk_kaj narediti?

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

24. apr 2014 20:49

Vendelina jr. je napisal/a:

 

Če človek živi v hiši z dvoriščem, je nesmiselno in nerealno pričakovati, da na dvorišče ne bodo zahajale sosedove živali. Kdor take situacije ni predpostavil, je slab v logičnem sklepanju.  



Vendelina jr.

 

Ti bi morala pa res enkrat na obisk. Pripravila ti bom en pošten Coq au vin, peljala v ta novo knjižnico, pa en, dva ali tri... špancire bi naredili po soseski (ni samo moja taka), v kateri je v vsaki hiši vsaj ena, če ne dve ali tri domače živali. Slednje (pse) vidiš samo na povodcu, ko jih lastniki peljemo na sprehod. O kakcih tudi ni ne duha ne sluha, o neprestanem lajanju psov tudi ne. 

Edino kar vidiš, da se šeta naokoli, je ena družina srn in ena samcata lisica. Aja, pa kače, veverice, ptiči...ni da ni. Ampak domače živali imamo pa doma. 

Torej, če se hoče, se da. K slogi pripomore seveda razumna zakonodaja, ki v primeru nesoglasja ukrepa. 

Vanja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

25. apr 2014 2:58

Povedano je bilo pravzaprav že vse. Naša mnenja, simpatije, obsojanja preko ekrana problemov ne bodo rešili. Potrebno je ukrepati.

Vsak državljan naše države je zavezan spoštovanju zakonov. Odgovornosti ne moremo v nedogled prenašati na druge. 

Dolžnosti skrbnika oz. lastnika hišne živali, ki bi jih moral poznati vsak, ki živali ima, je navedla že pucca:

pucca je napisal/a:

Je hudič, ko se v okolici pojavijo posamezniki, ki se znašajo nad živalmi, vendar bi raje opozorila na dolžnosti nas lastnikov, ki jih imamo do naših živali.

4. člen
(naloge skrbnika hišne živali)
(1) Skrbnik hišnih živali mora storiti vse potrebno, da zagotovi dobro počutje živali, ki so v njegovi oskrbi, in preprečevati vzroke, ki lahko povzročijo bolečine, poškodbe, bolezni ali motnje v obnašanju živali.
(2) Skrbnik hišnih živali mora zagotoviti ustrezno namestitev in skrb za živali z upoštevanjem etoloških normativov glede na vrsto živali in še posebej zagotoviti:
1. kakovostno in količinsko ustrezno hrano in vodo;
2. ustrezno gibanje živali glede na vrsto;
3. ukrepe, ki preprečijo pobeg živali;
4. ustrezne bivalne pogoje in oskrbo v skladu s tem pravilnikom in predpisom, ki ureja bivalne razmere in oskrbo živali prosto živečih vrst živali.

vir: Pravilnik o zaščiti hišnih živali

pucca

(ko naredimo vozniški izpit in sedemo v avto je jasno, da cestnoprometne zakone poznamo in se jih držimo. Ignorance, nepoznavanja predpisov in zakonov nam ne bo toleriral nihče. Zakaj bi bilo drugače na drugih področjih?)

Iz Zakona o zaščiti živali:
"2. člen

Zaščita živali po tem zakonu je dolžnost vseh pravnih in fizičnih oseb, ki so v kakršnemkoli odnosu do živali, zlasti pa skrbnikov živali; lokalnih skupnosti in države; veterinarskih, živinorejskih, znanstveno-raziskovalnih in pedagoških zavodov; lovskih, kinoloških in drugih organizacij, ki združujejo rejce živali; društev proti mučenju živali in drugih društev, ki so se ustanovila za uveljavljanje in izvajanje deklaracije o pravicah in zaščiti živali.

3. člen

Nihče ne sme brez utemeljenega razloga povzročiti živali trpljenja, bolezni ali smrti.

4. člen

Mučenje živali je:

– vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje, ali škodi njenemu zdravju;

– nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali."

Ko pa smo soočeni z mučenjem živali, je dolžnost vsakega, da to prijavi pristojnemu organu, to pa je veterinarska inšpekcija oziroma policija, če gre za dejanja, kjer je potrebno nemudoma posredovati. Lahko pokličete tudi policijo ali center za obveščanje na št. 112, kjer vas bodo ustrezno usmerili.

Zavetišča za živali nimajo pristojnosti inšpektorjev, ne morejo odločati o postopkih, ki se bi morali odvijati glede na ugotovitve inšpekcije. Edino inšpektor lahko odredi odvzem živali iz nemogočih razmer ali predlaga/odredi kazen za kršitelja Zakona o zaščiti živali, skratka - direktno pristojnost UKREPANJA proti kršitelju ima le inšpektor (in v dejanjih, ki ogrožajo življenje policija) in nihče drugi. Nobeno društvo, zavetišče, angažirani posamezniki ne morejo ukrepati na svojo pest, ker pač nismo pristojni za to.
Lahko pa vam lokalno društvo za pomoč živalim seveda pomaga z nasveti, usmerjanjem in vam pomaga "pritiskati" na inšpekcijo, če se ta ne odziva.

 

No, strnjemo je vse to opisano tudi TULE.

 

Kakšno zvezo ima pa s tem primerom zavetišče, mi ni jasno? 

matisa je napisal/a:

... zvečer z balkona mečeta polena ter bližnje zavetišče angažirala, da so jima pripeljali mačjelovke.

Ker imamo smo tudi sami lastniki dveh muck (kar nekaj je bilo pokončanih z njuno pomočjo), seveda ne želimo, da bi končale v zavetišču ali še slabše v pasteh, kjer bi se onadva nad njimi izživljala in jih ubila. To je pač najlažji način, da se sosedovih muc znebiš... če že sosedov nikakor ne moreš pregnat.

V zavetišču so s situacijo seznanjeni, vendar ne upajo posredovat.

Prosim za nasvet kaj kot lastniki živali lahko naredimo.

Iz pogodbenih zavetišč pridejo na neko lokacijo navadno z živolovkami odloviti prijavljene zapuščene živali, nikogaršnje, take, ki nimajo lastnikov. Če gre za kolonijo prostoživečih mačk, jih običajno vračajo v okolje, če je varno in če je zagotovljena oskrba s hrano s strani prostovoljcev. Če gre za nevarno okolje, se mačk praviloma tja ne vrača in se jim poskuša najti nove lastnike, mačke so nameščene v zavetišče.  Mačke prej obvezno sterilizirajo oz. kastrirajo. Stroške teh zadev krije lokalna skupnost, s katero ima zavetišče sklenjeno pogodbo.
Na kratko - stroške odlova in oskrbe zapuščenih živali nosimo vsi davkoplačevalci.

Če se izkaže, da so mačke lastniške, je zanje dolžan poskrbeti in stroške vsega tega nositi lastnik. 

Če torej lastniške mačke same šetajo po vasi, pa jih nekdo prijavi kot zapuščene, se seveda lahko zgodi tudi to, da jih odpeljejo v zavetišče. Lastništvo se da hitro razbrati iz čipa, če imate mačke čipirane.

 

Ali iz zavetišča "upajo" ali "ne upajo posredovat", kaj naj bi to pomenilo?

Kot pravim, zavetišča lahko posredujejo edino na ta način, da spravijo na varno, zdravstveno oskrbijo in do oddaje novim lastnikom zadržijo brezdomno žival.

Posredovati v primeru suma mučenja živali pa oni ne morejo namesto vas (razen, da podajo prijavo na podlagi vaših besed), ki ste priče, ki lahko stanje opišete, fotografirate in kot oškodovanci oz. priče prijavite zadeve policiji oz. inšpekciji.

Glede na to, da pišeš, da se stanje samo slabša in mučenje nadaljuje, groze brez prijave primera policiji oz. vet. inšpekciji ne boste mogli rešiti ... mačke pa bodo varne edino, če jih boste imeli pod nadzorom, torej v stanovanju.

 

Mojca

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

25. apr 2014 5:43

Vendelina jr. je napisal/a:

  Smo pa ugotovili, da jim sadike paradižnikov smrdijo in da potem niso več kakali tja - ampak so našli novo lokacijo pod velikansko smreko.

.

 

Sosedov muc tega očitno ne ve. Čim postavim streho nad paradižniki, si med njimi naredi počivališče. Kakat pa res ne hodi več tja in tudi drugi ne, ker je to njegov teren.  Pa ga ne podim, ko vidim, kako zadovoljno predrnjoha vse dopoldneve, ko so njegovi lastniki zdoma.

Glede zakopavanja mačjih kakcev pa: sodobnim mačkam se tega več ne da početi. Samo skrijejo jih  med travo, kjer počakajo  na košnjo, ali pa se ti prilepijo na podplat, ko se sprehodiš po vrtu

 

 

Cila

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

25. apr 2014 9:31

Nadležnega muca, ki je kopal po gredicah se da odgnati z vodo. Mokre zemlje muc običajno ne prekopava. Če pa še vseeno zahaja na "vaš teritorij", pripravite nekam šprico z vodo, ali  cev z nastavkom za škropljenje. Če muca zalotite, ko vam  koplje, ga malo zmoćite. Bolelo ga ne bo, vode pa muc ne mara. Počasi se bo začel vašega vrta izogibati. In na mačje poti odvrzite prazne polovice limon. Tudi to jim smrdi. 

 Jaz sem sosedovega muca toliko časa na ta način preganjala, da sva se navadila eden na drugega in ga prav pogrešam, če ne pride po priboljšek. Z združenimi močmi pa sva pregnala ostale mačje sprehajalce, pa miši in voluharje tudi.

Katrca11

Mygrace

sporočila: 6506

25. apr 2014 10:28

Katrca, super!

Vedno znova mi zaigra srce, kadar vidim macke, ki v uni pozi "na pozor" na travnikih cakajo vecerjo.

 

                                         (imam foto safari v Sloveniji press)



Mygrace

Sporočilo je spremenil(a) Mygrace dne 25. 2014 10:47

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. apr 2014 11:07

Vanjič, nekako stvari kažejo, da priem na vaš konec naslednje leto. Ampak, a misliš, da bo tvoj kvart prenesel moj format? (tule bi morala prilepiti vražiške, ampak se maska s smeškoti sesuva, zato se delajte, da jih vidite).

 

 

Vendelina jr.

Mygrace

sporočila: 6506

25. apr 2014 11:22

Haha, sesuvanje vrazickov je sign

Morda, ce bi vprasanje fofmulirala drugace....se ti ne bi sesuli vrazicki

 

Neee, ne folmulirala, formulirala sem mislila



Mygrace

Sporočilo je spremenil(a) Mygrace dne 25. 2014 11:25

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

25. apr 2014 11:57

Kako že Mygrace: fofmulirala... folmulirala... formulirala ,

Ma carica si 

SMARTY1

Mygrace

sporočila: 6506

25. apr 2014 12:41

Ma ja, valjda sem carica.....v dolini nevemkaterize....se pa vcasih ne upam izpostavljati od kod sem....kajti ko imas kriterije nekoliko dvignjene....in naletis na konkretna vprasanja v sirnem svetu.....mi je zlo zal...ampak Kulinarika popusi, no...

 

             

 

Mygrace

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

25. apr 2014 12:59

@Mygrace, tudi meni je prav fajn, ko mačka zavzame tisto 'mouse spotted, engaging capture mode'' pozo. Pri nam smo to lahko opazovali čisto od blizu, ko so hišne muce 'zamirkale' ptice med zimskim hranjenjem na balkonu. Sicer pa +1 za vse komentarje v Mladininem stilu (press) ;)

 

@matisa, si potem prijavila mučenje oziroma angažirala soseščino, da stopi skupaj in nekaj ukrene?

Life is war against boredom~

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti