Žolca

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

tema odprta - 17. apr 2014 6:24 | ogledi: 5.082 | odgovori: 2

Pozdravjeni

Pri nas se ob veliki noči vedno kuha žolco. Med recepti sem sicer nekaj našla, pa vseeno me zanimajo vaše izkušnje, čeprav sem žolco že večkrat uspešno skuhala.

Jaz jo naredim takole: V vodi kuham kos govedine (škink ali meso kot za golaž), prekajeno svinjsko kračo, "bele" kosti od noge (najboljše so baje telečje a se jih težko dobi), prekajene svinjske nogice, prekajena svinjska ušesa in prekajene dele svinjske glave. Kuham 5-6 ur, da se meso lepo loči od kosti. Začinim samo z poprom v zrnju in čebulo, ki jo malo zapečem v ogreti ponvi brez maščobe - druge zelenjave ne dodajam. Najprej dam kuhat kosti in trše prekajeno in delno posušeno svinjsko meso (nogice, ušesa, dele glave), po kakšnih dveh urah pa govedino. Vmes zvesto pobiram pene in morebitno maščobo. Vreti mora počasi, zelo počasi.

Ko je kuhano tekočino precedim skozi krpo, da je res bistra. Meso zrežem in izluščim od kosti ter razporedim v stekleno posodo. Preverim, če bo tekočina dovolj želirala (malo tekočine v skodelico in v hladilnik ali skrinjo za četrt ure), če ni dovolj trda tekočino nekoliko segrejem in dodam želatino. Solim nekaj že med kuhanjem, dokončno pa ob koncu kuhanja (tu imam največ težav oceniti slanost, ker je plehka žolca bistveno manj okusna od primerno slane). V žolco ne dajem jajc (ob jajcih se žolca po mojih izkušnjah najprej usmradi) in drugih dodatkov, tudi je ne dajem na krožnike ampak v večjo stekleno posodo - pekač, ker to lahko potem hranim v hladilniku in zdrži tudi cel teden.

Pri nas projekt "žolca" traja kar nekaj mesecev, ko počasi ob priliki zbiramo ustrezne sestavine, ki se jih vedno ne dobi, finiš pa je v tednu pred veliko nočjo in sosedje smo si včasih kar malo izmenjevali krožnike s to jedjo, da se je poskušalo, kaj so pripravii drugje.

Žolca za moje pojme mora biti primerno slana (raje malenkost bolj kot premalo) in pa lepo bistra. Pri nas imajo tudi radi bogato žolco in ne samo želirane tekočine (včasih se je delalo ravno obratno).

Kako jo pa pri vas delate?

tedyka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

17. apr 2014 8:52

Brez zamere, ampak 7 tem z enakim naslovom je že odprtih - a prav nobena ni dovolj dobra?

Sonja

branka.mahnic  

član od: 23.7.2008

sporočila: 1157

17. apr 2014 8:57

Jaz pa jo skuham tako, da dam nekaj svinjskih nogic, telečje koleno s kitami, jušno zelenjavo in dam kuhat. Ko se to kuha nekaj ur dodam govej bočnik in kak kos šunke ali šinka-edino to je malenkost prekajeno. To naredim zato, ker se mi zdi, da je meso preveč razkuhano, če se vse kuha skupaj toliko ur. Potem meso vzamem ven in ga shranim, svinjske nogice oberem in shranim kar je za nas dobrega-kože ne, narežem meso in dam po krožnikih ali v kakšno večjo posodo in zalijem z juho,ki jo prej malo ohladim, da lahko malo masti poberem dol.Če daš v večjo plitvo posodo, da potem obrneš in postrežeš na pladnju lahko spodaj daš narezana jajčka in, ko je obrnjeno je še lepše.Sicer sem se navadila, da se na Primorskem žolca daje po krožnikih in na vsako stran po en list lovorja. Nekteri pa dajo še pred postrežbo na drobno narezan česen. Sama nisem bila ljubiteljica žolce, ki se pripravlja na klasičen način iz nogic, ušes in repa, ker mi to ni dobro. Lahko se pa to vse skupaj da v lonec, ko se kuha.

Verjetno pa ima vsaka kuharica svoj način pripravljanja. In vsem želim, da jim uspe in vesele praznike!

branka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti