Zlom kosti v stopalu

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

tema odprta - 15. apr 2014 22:37 | ogledi: 27.708 | odgovori: 9

Preden začnem, naj povem da se zadeva v vsem tem času odvija pri zdravnikih, ampak nekako ne najdemo prave rešitve, zato iščem nove ideje.

 

Gre za zlom skafoidne kosti v stopalu. Prijatelju se je, navidez nedolžna nezgoda, pripetila lani oktobra. Do večera je noga hudo zatekla in peljali smo ga v bolnišnico. Tam je bil še isto noč po slikanju in ugotovljeni diagnozi (zlom skafoidne kosti in zdrs te iste koščice nekam naprej v stopalu) nameščen mavec. Po enem tednu so mu ta mavec odstranili, predpisane so bile fizioterapije, prijatelj je tudi po izteku le-teh nogo razgibaval še doma in zadeva se je navidezno začela izboljševati. Nekje po enem mesecu je bila možna normalna hoja tudi na nekoliko daljše razdalje brez bolečin. Te so se nekaj časa pojavljale zelo poredko, nekje letos od januarja pa so se zopet pričele. Noga zateka, boli, ne glede na obremenitev.

Marca letos je sledil ponoven pregled pri zdravniku in ponovno slikanje. Diagnoza je bila nekako med vrsticami, da gre za "bolečine v glavi", in da je sicer s kostjo vse vredu. Dobil je še eno dozo fizioterapij ter napotilo, da bi bilo morda pametno narediti ultrazvok noge, na kar je naročen.

V vsem tem času ga noga hudo boli in vidno zateka, pravi, da je bolečina enaka kot ob samem zlomu in takoj po njem. Ne pomaga razgibavanje, toplice...

 

Ima kdo od vas kakršnokoli idejo kaj bi bilo še možno storiti, na koga se obrniti, kaj prositi/zahtevati?

 

Hvala za odgovore

Viva Meier

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

16. apr 2014 8:45

A ni en teden mavca pri zlomu nekam malo?

Če ne drugega, naj mu najprej pokažejo obe rentgenski sliki in pokažejo, kam se je premaknila tista koščica.

trac

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

16. apr 2014 8:53

Sicer nimam izkušenj z zlomi, vem pa da kadar gre za zlom kosti, in le ta zdrsne - se premakne, jo je treba namestiti nazaj.

SMARTY1

Nomen  

član od: 13.3.2012

sporočila: 135

16. apr 2014 9:17

Sam sem imel podobno situacijo, le z zlomom ene stopalne kosti več. Mavca sploh nisem imel, saj ima ta poškodba to lastnost, da stopalo zelo zateče in je bilo mavec, vsaj pri meni, nemogoče sploh namestiti. Meni je pri sami oteklini, ki jo je nujno potrbno omejevati, zelo pomagala krio terapija (led in ledeni obkladki), kupil sem si tudi neke zeliščne pripravke slovenskega proizvajalca (ne vem, če lahko zapišem ime? Pa bom vseeno: Koželj). Moram reči, da stopalo še po enem letu ni bilo ok, zdaj pa je super - je pa res, da sem veliko delal na tem: fizoterapija, vaje, obkladki... Toplic ne priporočam, ker se oteklina v topli vodi spet pojavi. Nimam pa te izkušnje, da bi bilo vmes slabše, pri meni so bila samo (počasna) izboljšanja. Mogoče prijatelju ultrazvok res ne bi škodil?

Nomen

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

16. apr 2014 9:36

Jaz mislim, da je pravi naslov za to vprašanje ortoped ali travmatolog, mogoče tudi kak dohtar, ki se specifično ukvarja s športnimi poškodbami. lp, proxima

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. apr 2014 10:16

Tole je nekvalificirani odgovor nekvalificirane kuharice, ki z daljinskim zaznavanjem modruje o ortopedskih zadevah.

Torej: pred leti sem si pridelala stres frakturo, to je fini prelom kosti, ki nastane zaradi preobremenjevanja stopala, zelo boli (vsaj mene je), stopalo oteče, na rentgenu pa se včasih sploh ne opazi. Sicer si ne predstavljam, da ortoped na kaj takega ne bi pomislil, ampak nikoli ne veš. Ampak pravi naslov za resni odgovor je pa še vedno ortoped.

Sonja

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

16. apr 2014 10:19

Hvala vam za vse (nekvalificirane) odgovore, nasvete in napotke, tudi po ZS pošti, bodo v kombinaciji s kvalificiranimi mnenji upam da kaj pomagali.

Viva Meier

bučmanka  

član od: 11.4.2013

sporočila: 1793

16. apr 2014 14:44

viva meier, od kje pa si.

 

Priporočam fizioterapevta Dušana Mesesnela...deluje v Šempetru pri Gorici, mogoče si že slišala zanj...skrbi tudi za naša vrhunske športnike. Je zelo fajn, "v red" spravi vsako poškodbo.

če rabiš kontakt mi piši

lp

bučmanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. apr 2014 19:13

P.S. (sem prej pozabila napisati): je kar dolgo trajalo, da je zdravnik pogruntal, kaj mi je, ker se, kot rečeno, na rentgenski sliki stres fraktura prvič ni videla; poleg tega jo pa pridelaš tako, da sploh ne opaziš, samo boli vedno bolj (v nasprotju z mojim dotedanjim prepričanjem, da pa vendar veš, če si polomiš kosti). Trajalo je precej več kot en mesec, a se je povsem pozdravila.

Sonja

mbarbe  

član od: 16.12.2002

sporočila: 186

23. jul 2014 20:42

Ga popolnoma razumem. Tudi sama sem si v začetku maja zlomila stopalo. Dva meseca longete, ker je prišlo še do tromboze. Sedaj že 14 dni nimam longete pa me noga še kar boli in ne morem hodit.. Dejansko peče na mestu zloma. Ko sem šla nazaj k travmatologu so rekli, da je to normalno. Na svoje stroške sem naredila rentgen stopal obeh nog v dveh projekcijah, kot mi je svetoval nek zdravnik. Izvid, ki sem ga dobila včeraj: nezaceljen zlom ali morda celo sudockova bolezen. Izvid mi je razložil travmatolog, seveda ne tisti v bolnici.

Iz dosedaj znanega: dobro bi bilo, da naredi ponoven rentgen. Ker imam podobno situacijo, pri zlomu stopalnice so se verjetno poškodovale kite. Kako so poškodovane pa se lahko vidi samo z ultrazvokom ali morda z magnetno resonanco.

Kje pa ga boli? Pod stopalom ali na nartu? Poglejte pod sudockovo bolezen! Tudi meni se to zdi kot bolezen v glavi. Vendar je huje kot sam zlom. Namreč ne moreš kar tako pozdraviti se mi zdi. Noga boli in zateka.

Te bolezni travmatologi v bolnici sploh ne omenjajo. Treba jo je pa zelo resno vzet! Prosim, če mi na privatno pošto odpišete, kako je zadevo rešil. Morda bo meni tudi pomagalo. Sedaj grem na morje, da mi morda morska voda pomaga.

 

Biba

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti