Magnetna resonanca

bvaljavec  

član od: 12.8.2002

sporočila: 57

tema odprta - 9. apr 2014 13:32 | ogledi: 24.965 | odgovori: 69

Naročena sem na magnetno resonanco. Ker pa imam klavstrofobijo me je neizmerno strah. Ali ima kdo izkušnje s tem ? Mogoče kakšen nasvet ?

Vida

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

9. apr 2014 16:36

Tole vprašanje bi bilo veliko bolj na mestu na kakem drugem forumu, ki se bolj posveča medicinskim zadevam. Sama sem na podobni preiskavi že bila (taki, da te zapeljejo v tunel), ampak ker nisem klavstrofobična, nisem imela prav nobenih težav - vem pa, da ti moje zagotovilo, da ni razloga za strah, ne bo prav nič pomagalo.

Zavedaj se, da ima največ izkušenj s temi preiskavami prav osebje, ki jih izvaja. Vajeni so ljudi, ki jih je strah, in so doživeli že čisto vse, vključno z napadi panike in omedlevanjem preiskovancev pa takimi, ki so ga za pogum stisnili malo čez mero in je bilo potem vse narobe. Oni so tudi tisti, ki te bodo znali najbolje pomiriti, ker vedo, kako se takim stvarem streže. Povej jim torej takoj, ko stopiš prednje, da se bojiš in da si klavstrofobična, s tem ni popolnoma nič narobe in nimaš razloga to skrivati; vsekakor pa je narobe, če ne poveš, potem pa doživiš napad panike med preiskavo. Če ti kaj ni jasno, vprašaj enkrat in še enkrat in še enkrat, dokler ne boš razumela, in upoštevaj njihova navodila. Pa zapomni si, da ne glede na to, kako grozno se boš tam notri počutila - prav nič se ti ne bo zgodilo, tam ni nikogar razen tebe, ne glede na občutke se ne bo nič zrušilo nate in ven boš prišla takšna, kot prej - samo še ena dragocena izkušnja več bo za tabo, ker boš vedela, da zmoreš.

Sonja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

9. apr 2014 17:58

Mislim da je od tebe dobila odličen nasvet!

 

naor

bvaljavec  

član od: 12.8.2002

sporočila: 57

9. apr 2014 18:46

Limnol najlepša hvala za tvoj nasvet. Upam, da bom pregled dobro prestala, ker takih bolečin ki jih imam ( že štiri mesece )pa tudi ne morem več prenašati. Morajo poiskati vzrok.

Vida

NaturensGalleri  

član od: 8.12.2007

sporočila: 272

9. apr 2014 18:56

bvaljavec, saj ti dajo v roko gumb za paniko, da te ven potegnejo, če je kriza prehuda, verjetno ima veliko ljudi podobne težave kot ti..tudi mene je bilo strah, ker res ne maram majhnih prostorov..edini nasvet, ki sem ga pred preiskavo dobila od kolegice, ki je ravnokar opravila MR, je bil, naj imam oči ves čas zaprte in naj diham lepo globoko in počasi. Sicer ni bilo lahko, ampak se je dalo zdržat. Limnol je dobro povedala, najbolje, da osebju takoj poveš, kaj te muči, mene so zelo dobro umirili, preden sem šla "v tunel". Boš videla, da bo šlo



NaturensGalleri

Sporočilo je spremenil(a) NaturensGalleri dne 09. 2014 19:00

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

9. apr 2014 20:55

Tudi jaz po lastnih (blago klavstrofobičnih) izkušnjah predlagam, da imaš zaprte oči in se fokusiraš na dihanje. Nekako poskusi zadevo dojemat kot malo počivanja z zaprtimi očmi. Meni je ta princip precej pomagal, ko sem občasno malo škilila tisto gigantsko mehanizacijo nad sabo je bilo samo še slabše. Je tudi res, da dobiš v roke gumb, ki ga pač stisneš v primeru "slabega počutja" oz. nekaj podobnega, se ne spomnim natančno kako so to formulirali. Aja jaz sem se še tolažila, da je tist tunel vseeno dovolj širok, da se ne morem zatakniti noter in v skrajni sili vseeno še ven pobegnem. Malo trapasto pa vseeno da malo boljši občutek.

Viva Meier

bvaljavec  

član od: 12.8.2002

sporočila: 57

9. apr 2014 21:00

Najlepša hvala za vajine besede. Upam, da mi bojo vaši nasveti pomagali.

Vida

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

9. apr 2014 21:44

Še malo off topic - v mojem primeru je bilo (sredi junija) tam notri grozno mrzlo, da sem precej časa namesto paniki posvetila tudi temu, da sem jim v glavi je**la vse po spisku in njihovo do fula klimo. Je tudi pomagalo čas krajšat, gruntat kako me zebe, pa kje mi dlake že stojijo po konci pa kje še ne... 

Viva Meier

Sunny09  

član od: 25.11.2009

sporočila: 219

10. apr 2014 19:23

Tudi jaz sem se bala MR, tako da sem ves čas čakanja v vrsti v čakalnici stala (nisem mogla sedeti), gledala v tla in štela ploščice... sicer me je bilo najbolj strah tega, da ni dovolj zraka v "tunelu"..

 

izkušnja je bila pa taka, da sem takoj, ko sem se ulegla na tisto mizo, zaprla oči in jih do konca nisem več odpirala.. kdaj me je zapeljalo v tunel niti ne vem... niti nimaš občutka, da si v tunelu... zraka je več kot dovolj, poslušala sem neko glasbo, vmes ti pa govorijo (vsaj meni so) kdaj slika in koliko je še do konca.. razmišljala sem pa o tem, da upam, da ne bodo mojih fotk objavljali na FB, kar me je prav zabavalo  slikanje je minilo tik tak in sem na koncu ugotovila, da je bil ves strah pred tem popolnoma nesmiseln.. kot so že omenili, imaš "gumb" v roki, ki ga pritisneš, če ti je prehudo... tako da izhod v sili vedno imaš..

 

Čas, ko sem se pa pripravljala na MR, me je pa partner tolažil s tem, da je to najbolj neinvazivna preiskava in da mi nima kaj biti.. lepo ležiš, se vmes odpočiješ in to je to...

 

Tudi moja soseda se je tako bala MR, da je 2 x prestavila termin.. ko je pa končno šla, ji je bilo prav smešno, česa se je bala...

 

Tako da kar pogumno!

Sunny09

bvaljavec  

član od: 12.8.2002

sporočila: 57

10. apr 2014 20:08

Najlepša hvala, da mi dajete pogum. Mi je kar malo lažje. Jutri vam sporočim kako sem preživela. Še enkrat hvala vsem.

Vida

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

10. apr 2014 20:43

Bvaljavec, jaz si za MR vedno pripravim kakšen račun, ki ga potem skušam rešiti, včasih tudi kakšno besedilo ali pesem, ki si jo recitiram. Itak me vedno povlečejo ven, preden mi uspe in imam potem za izgovor ropot in prekratko trajanje in seveda nalogo za prihodnjič.

Lažje je, ker dobiš v roke gumb za paniko. Sicer ne poznam nikogar, ki bi ga zares uporabil (meni se zdi kot zasilna zavora v vlaku - veš, da je skoraj gotovo ne boš potegnila, ampak če jo gledaš pa kar moraš razmišljati o tem, da bi jo).

MR je ena od redkih preiskav, ki zanesljivo ne povzročajo niti bolečin, niti slabosti, pa še škodljive niso. To je pa tudi nekaj vredno, a ne? 

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti