Dobra stara imena gostiln

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

tema odprta - 26. mar 2004 18:56 | ogledi: 4.125 | odgovori: 7

Že kar nekaj let mi pošteno gredo na jetra poimenovanja naših restavracij, gostiln.......Če je to neka kitajska restavracija se prav lahko imenuje Tapi atopi ( kar po kitajsko prav lahko pomeni " pri Lojzetu") - tam se tudi ponujajo specijalitete dežele katero predstavljajo. Ne gre mi pa v glavo, da imamo tako malo domišljije in ponudbo dunajcev in ponfrija zavijamo v ime " Colleen". Kaj se ne sliši Pr Rezi dosti bolj vabljivo in domače.

Resnica je, da se striktno ne ustavljamo v restavracijah z " čudnimi imeni " ( pa naj bodo še tako prestižne i inn opremljene ), razen tujih ki predstavljajo jedi določene države.

Le zakaj je na gradu Zemono prestižni restavraciji ime še vedno Pri Lojzetui. Pohvalno ali pa se morda motim"

luka  

član od: 28.11.2001

sporočila: 28

27. mar 2004 18:55

Da ne govorimo o gostilni, ki se pojavlja v reklamnem kvizu na prvi strani: le zakaj, za božjo voljo, je treba mana pisati maNNa? Lp, Luka

elena  

član od: 27.12.2003

sporočila: 68

28. mar 2004 5:05

Mogoče pa lastniki restavracij mislijo, če bojo restavracijo imenovali Pr Lojzetu, da si bo dosti mimoidočih mislilo: " Tukaj sigurno ni kakšna omikana restavracija ampak le še ena izmed klasičnih kmečkih gostiln!" Če je "ščarano" ime, potem ima domišljija prosto pot..... Nada

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

30. mar 2004 13:45

tole bolj sodi v pisma bralcev sicer... v kakšnem Belvueju ali Coleen še nismo jedli, tako da me taka imena ne motijo, ker jih ne vidim (?) smo pa jedli v kamrcah, špajzah, kavalih, pri nonah, pri babicah, v ruju, v okarini - to se mi zdijo zelo simpatična imena. dosti bolj dopadljiva in izvirna kot rezke in lojzeti - sploh ne vem kdo ti Gusteljni so in me ne zanima mana - čisto v redu, potem ko prebereš razlago, iz česa pride. dva velika NN sta verjetno iz kakih estetsko oblikovalskih razlogov (pa itak ne vidim, kje je tako zapisano). saj imamo mi svoje vzdevke večinoma napisane z malo začetnico, pa je to slovnično nepravilno

d.  

član od: 3.12.2003

sporočila: 523

30. mar 2004 16:05

Se strinjam Malan. Pa treba je upoštevati, da so najverjetneje gostilne z "domačimi imeni" v stilu Pr Gusteljnu drugače naravnane in ciljajo na drugačne goste, kot druge. So pa, seveda, tudi izjeme... Kako pa bi zgledalo, če bi se vse gostilne imenovale po njihovih lastnikih? Hvalabogu za raznolikost...in kreativnost... LP! Darja

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

30. mar 2004 16:24

Se strinjam s tabo malan, da je veliko lepih in lepših imen kot so Lojzeti in Rezke. Lepih, duhovitih, navihanih, hudomušnih, smešnih. Ampak vsaj veš kaj pomenijo in ne rabiš dodatne razlage, kaj to ime sploh pomeni. Recimo restavracija SHUMACHER ( izmišljeno). Ali se je tam ustavil na kosilu slavni dirkač, mogoče prespal ( kot nekdaj cesarji ). Se tam zbirajo njegovi oboževalci ali pa je samo način za reklamo hitre hrane. Po čem naj bi se ta lokal odlikoval? PO hrani iz dirkačevega domačega okolja ali po njegovem stenskem koledarju. Me prav nič ne zanimajo imena kot REM ( izmišljeno ), ker naj bi bila sestavljena iz začenic lastnikovih otrok. Čez dve leti pa lokal proda in.... Rada imam neko tradicijo in občudujem oštirje, ki to počno iz generacije v generacijo, še bolj pa občudujem naključne najemnike ( ki jim najem stare oštarije ni stopil v glavo in se zavedajo, da tradicija nekaj velja, ostalo je pa minljivo ), ki ohranijo kar je starega dobro in dodajo pridih novega. Najbolj ni je pa všeč, da slišiš v restavraciji narečno besedo in kakšno mizo v kotu rezervirano za nonče in partijo kart.

luka  

član od: 28.11.2001

sporočila: 28

31. mar 2004 15:36

Malan, dva n-ja v manni se mi zdita malo trapasta, ker zanju ne vidim enega samcatega razloga. Po slovensko je pač od vedno mana z enim n, v jeziku, iz katerega tujka originalno izvira, pa je zapis itak čisto drugačen. Sicer pa naj zaradi mene oštarije pišejo svoja imena kakor pač hočejo, jim oprostim, če se v njih dobro je!

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

1. apr 2004 13:17

aja, samo podvojitev črk... verjetno imaš prav mogoče zato, ker bi nekateri (jaz že sem) ob besedi mana dobili samo asociacijo na računalniške igrice, kjer si z mano nabiraš energijo, življenja, orožje ali kar koli že. mah, pustmo, raje pojdimo probat, pa pomo potem vedeli ali je za kaj ali ni. (če zadenem v žrebanju, gotovo!) jasno mi pa je, da so spremenili ime, ker s prejšno gostilno nočejo imeti nič.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti