Črno perilo se obarva na zeleno :(

Ma Ja  

član od: 6.4.2014

sporočila: 4

tema odprta - 6. apr 2014 19:04 | ogledi: 7.368 | odgovori: 9

Ojla, upam da sem prav razvrstila temo. Sem nova na forumu, tako da upam da mi je odpuščeno... :))

Moje vprašanje je naslednje: Nisem ravno nova pri pranju oblačil, in to se mi zdaj dogaja prvič v življenju. Imam nov stroj, uporabljam ali Perwoll black ali pa klasik Persil v prahu. Ko perem črna oblačila in če je le kakšna pikica kje, ki ni črna (bel napis, bele pikice na nogavičkah itd), se mi to obarva na ZELENO. :(

Ne vem več, kaj naj, kaj delam narobe, ker do zdaj sem vse delala enako, pa nikoli ni bilo tega. Perem na 40 ali 60 stopinj (predvsem nogavice), kot že rečeno, stroj je star 3 mesece, uporabljam mehčalec Silan ali Duel.. mi zna kdo povedat, kaj zaboga delam narobe, preden uničim vse črne cotke? 

Najlepša hvala vam vsem!

Ma Ja

Ma Ja  

član od: 6.4.2014

sporočila: 4

6. apr 2014 19:06

Aha, še to da dodam; bele cunje so snežno bele, barvne sijoče in tako dalje. Samo pri črnih je ta problem :(

Ma Ja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

6. apr 2014 19:47

A se ti to dogaja na perilu, ki si ga že prej prala v starem stroju? Ne znam si predstavljati, kako bi lahko bil kriv pralni stroj, razen, če ni pokvarjen termostat in pere na previsoki temperaturi, samo to bi se tudi kje drugje poznalo (ali pa je stari pral na nižji temperaturi, kot je pisalo na programu). Drugače se pa črna barva sčasoma vsaka malo zapere, ena moja majica je po pranju na 60oC potegnila na rjavo. Pač odvisno, iz česa je narejena barva, katero temperaturo prenese in kako se izlužujejo posamezni pigmenti.



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 06. 2014 19:48

Ma Ja  

član od: 6.4.2014

sporočila: 4

6. apr 2014 20:12

Ja, to perilo sem že prej prala v starem stroju od lastnice (stroj star tako, 15-20 let). Bom poskusila spet naslednji vikend prat na nižji temperaturi pa upam, da ne bo več vleklo na zeleno. :)

Ma Ja

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

6. apr 2014 22:19

Ne skrbi, če bi temo narobe razvrstila, bi administracija že opravila svoje.

Moje mnenje je, da ne bo krivda v stroju, ampak v prašku - lahko da si kupila manj ali bolj kvaliteten prašek kot prejšnjič, Henkel je multinacionalka in ko se nekdo od vodilnih sprdne, da je treba proizvodnjo pocenit, so surovine zelo hitro na udaru, ker hitro kaj zamenjajo s čim cenejšim, da je le dobiček višji ...

Predlagam (jaz sem po duši metalc, zato moja črna duša loči vse odtenke in nianse črne, pišem pa izključno iz vsakotedenskih izkušenj ;)), da spremeniš pralne navade. Kupi pralno kroglo (made in Južna Koreja), na ta način zelo zmanjšaš potrebno količino praška. Nadalje, brcni Henkel ven iz hiše in za pranje začni uporabljat sodo, namesto mehčalca, če ga že želiš, pa uporabi kis za vlaganje (najcenejšega dobiš v Tušu v 3L kantici za smešno nizko ceno). Če hočeš "prijetne vonjave", pred izpiranjem dodaj kapljico ali dve eteričnega olja.

Črne cote jaz perem izključno na 40°C, uporabljam pa, zgolj pri njih, tekoči prašek Burti Noir; kupjen obvezno v Müllerju ali pa seveno od Karavank. Do sedaj še nisem imel primera zbledele barve, pa te cunje nosim ves čas.

LP

Drejček

Sunny09  

član od: 25.11.2009

sporočila: 219

6. apr 2014 23:17

Nisem po duši metalc, pa tudi vsakodnevno nosim črna oblačila  Perem jih na 40 stopinj (včasih tudi na 60), s perwollom black magic in mehčalcem (silan/ornel).. oblačila so skoraj takšna kot prvi dan...

sode pa za črna oblačila ne uporabljam več - če se ni dobro raztopila, so na oblačilih ostale bele pikice..  imam pa tisto iz Muellerja, ki je namenjena pranju...

Sunny09

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

7. apr 2014 4:50

Pomisli še, ali si v zadnjem času kupila kako novo črno oblačilo, ki ga zdaj pereš skupaj z ostalim črnim perilom. Včasih kakšna stvar pušča barvo.

Katrca11

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

7. apr 2014 9:39

Jaz temna oblačila perem pri največ 40 stopinjah, marsikatere pa tudi na 30 st, če to zahteva material. Namreč pri 60 stopinjah že lahko temna obarva obrobe ali potisk. Čisto temne perem posebej in vse hlače obrnem narobe. Prav tako obrnem potiskana oblačila. 

Ne vidim pa kake posebne prednosti pri uporabi Perwoll black napram ostalim color praškom. Vrnila pa sem se k prašku Ariel v prašku  za pranje krp, bombažnih pogrinjkov, robcev, saj se res odstranijo najbolj trdovratni madeži. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

7. apr 2014 9:59

Tudi jaz perem črna in pisana oblačila na največ 40 stopinj in nimam problemov s tem, da bi se ne-črni deli kakorkoli obarvali. Po mojem je kriva temperatura. Sicer je pa problem v tem, da ti oblačila puščajo barvo na belih delih, barva pa je manj obstojna pri višjih temperaturah.

JJ

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

8. apr 2014 7:56

Tudi pri nas imamo na kile črnega perila in nič kaj ne kompliciram pri pranju oz. pralnih praških. Gledam le, da ne uporabljam kakega, namenjenega izključno belemu perilu, saj v take navadno dodajajo še kakšna sredstva za beljenje, tega pa ljubitelji črnih oblačil ne maramo, itak
Perem pa vse črno na 40 stopinj.

Glede na tvoj opis bi rekla, da ti skoraj zagotovo ena od črnih oblek, ki se je prala v žehti, pušča barvo. Se zgodi, da je kako blago pobarvano s tako "čudno" oz. nekvalitetno oziroma premalo fiksirano barvo, da še leta stalno "oddaja" barvo. In ta sprana barva se ti vžre na bele šive, vezenine itd. na drugih oblačilih.

(Nekoč je dobil nekdo iz naše hiše črno trenirko z belimi črtami ob strani, ki je bila take sorte ... tiste bleščeče bele črte so se ob pranju grdo na sivo lisasto obarvale, saj je črno blago "spuščalo" barvo ...)
Drugega vzroka sama ne najdem, če praviš, da se prej to ni dogajalo

Pomisli, če nisi morda prav v tem času, odkar imaš nov stroj, kupila kakšne nove črne nogavice, majico, jeans (ta zna biti precej "zafrknjen", kar se oddajanja barve tiče - navadno imaš prav na črnih ali indigo modrih temnih kavbojkah na nalepki s podatki za vzdrževanje vedno napis, da znajo hlače "oddajat" barvo na svetle sedežne garniture pri sedenju oz. da naj se jih pere ločeno od ostalih svetlejših oblačil.

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti