Kdaj pričeti s peko poročne torte

tema je zaklenjena

frača  

član od: 29.5.2007

sporočila: 12

tema odprta - 2. apr 2014 11:42 | ogledi: 34.367 | odgovori: 39

Jaz pa potrebujem pomoč.

Mene pa zanima, sploh tiste, ki delate ali ste kdaj delale poročno torto, kdaj ste pričele s peko?

Prijateljica, ki se junija poroči, me je namreč prosila, če ji lahko naredim torto in sicer:

- torta za 80 povabljeni

kreme (računam na):

- čokoladno kremo (zavreta smetana in potem stopljena čokolada)

- sadna krema smetana + skuta + sadje (borovnice, jagode, maline) + želatina

Torte - glavne - bodo oblečene v tičino maso.

 

Ker sva tudi povabljena, bi rada, da nakjasneje v petek ne bi imela več letanja, razen tega, da dostavim torto in najo pozabim ter imam potem v soboto prosto dopoldne.

 

Razmišljala sem, da bi sadno torto naredila veliko (za črni pleh iz pečice) in ta naj bi bila pač prevlečena s smetano, skratka bi jo okrasila "bolj preprosto".

 

Čokoladno torto (ta naj bi bila glavna, za slikat) pa bi naredila tronadstropno in bi jo oblekla v tičino (premer največjega modela 28 cm, potem 22 in na vrhu 18 cm).

Kolikor sem računala, bi moglo zadostovati za več kot 80 kosov.

Zanima me samo, kdaj lahko začnem peči? Kako je z biskvitom? Se bo "osušil" če ga pečem ponedeljek in torek? Bodo kreme zdržale če jih naredim v sredo in potem v četrtek krasim, v petek pa potem peljem?

 

Ker če delam za domače, potem spečem pecivo v sredo in takrat tudi stopim čokolado. V četrtek čokolado in vse zmiksam, namočim in dam za čez noč v hladilnik, da se res vse strdi. Potem pa v petek obmažem z masleno kremo, delam tičino in okraske.

 

Vesela bom vsakršnega nasveta.

 

frača

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. apr 2014 12:10

Sicer ne pečem velikih količin, sem pa že sodelovala pri par porokah. Predvidevam torej, da si pekarica približno mojega ranga. Po izkušnjah bi rekla, da speci testo vnaprej in ga zamrzni, kreme in dekoracije pa delaj dan prej in imej potem torte na hladnem (junija zna biti že pošteno vroče). Organiziraj si torej gostovanja po hladilnikih sorodnikov in prijateljev.

Sonja

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

2. apr 2014 12:26

Moje skromno mnenje:

Sicer se peke tort lotim bolj poredko, ampak ob takih priložnostih spečen biskvit navlažim, pa tako ali tako ga spečem en dan prej, da se temeljito ohladi in če ima slučajno namen, posede. Vkolikor imaš na voljo kako mračno shrambo, bo biskvit tudi dva dni počakal, preventivno pa ga lahko zaviješ v vrečko, kar bo preprečilo prekomerno sušenje. Drugače pa v hladilnik, zamrzovanje po mojem ni potrebno.

V kremah je vedno prisoten sladkor, ki je naravni konzervans, ampak ker omenjaš smetano, krem jaz ne bi delal več kot dan prej; le-te pogojno kak dan lahko počakajo v hladilniku, izkušenj pa nimam. Po moje bo bolj varno, da kreme narediš v četrtek popoldan in zvečer, v petek zjutraj pa torte dokončaš in jih tekom dneva dostaviš; še vedno ostane prosto sobotno dopoldne, torte pa imajo v noči na soboto čas, da se v hladilniku do konca strdijo in prepojijo.

In pa še mali slovnični popravek: čokolada se, tako kot led, ne topi, ampak tali. Gre namreč za fizikalno (agregatnega stanja) in ne kemijsko spremembo.

Srečno,

Andrej

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. apr 2014 13:31

drejcek je napisal/a:

 

In pa še mali slovnični popravek: čokolada se, tako kot led, ne topi, ampak tali. Gre namreč za fizikalno (agregatnega stanja) in ne kemijsko spremembo.

 

Srečno,

 

Andrej

 

 

Saj topljenje soli in sladkorja v vodi je tudi fizikalna in ne kemijska sprememba, je tako???

lp

P.s. Se opravičujem, ker smetim, ampak ne morem iz svoje kože

cervus

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

2. apr 2014 14:08

V bistvu je za prehod iz trdega v tekoče agraegatno stanje dovoljeno uporabiti taliti in topiti. Strokovno pravilno je taliti.

Pri sladkorju pa lahko uporabimo glagol raztapljati.

In ne tudi raztapljanje sladkorja ni kemijska sprememba, kot je elaphus pravilno ugotovila.

Vesnuska

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. apr 2014 14:28

Frača, če bi bila jaz tvoja prijateljica in bi videla tole tvoje vprašanje, bi bila na smrt prestrašena, kako/če bo torta uspela. Tiste, ki imajo dovolj rutine za zahtevno torto, kot je poročna, ne bodo spraševale, kdaj naj jo začnejo peči. 

Vanja

branka.mahnic  

član od: 23.7.2008

sporočila: 1157

2. apr 2014 14:59

Imam nekaj izkušenj s peko tort, zato predlagam, da spečeš biskvite prej in jih zamrzneš. To prakticiram pogosto, ker vsakič, ko delam torto dvobarvno ti za eno torto ostane biskvita in ga zamrznem. Pred uporabo ga zjutraj vzamem iz skrinje, ko se odtaja ga dam na mesto-pladenj ali kakrkoli kjer bo stala, navlažim, že prej pripravim kreme in jo do konca uredim. <to naj bi bilo en dan prej-recimo v četrtek zvečer vzameš biskvite iz skrinje, jih daš v hladilnik, da se odtajajo, drugi dan zjutraj jih dokončaš, do večera se lepo vse usede, če je kaj sfalilo imaš čas popravit. Zjutraj jih dostaviš na mesto poroke. Biskvit za v skrinjo zelo vredu zavijem v alufolijo. Mislim, da ti bo uspelo. Bodo še druge kulinaričarke kaj pomagale in bo ok.

branka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. apr 2014 15:01

Vesnuska je napisal/a:

V bistvu je za prehod iz trdega v tekoče agraegatno stanje dovoljeno uporabiti taliti in topiti. Strokovno pravilno je taliti.

Pri sladkorju pa lahko uporabimo glagol raztapljati.

In ne tudi raztapljanje sladkorja ni kemijska sprememba, kot je elaphus pravilno ugotovila.



Vesnuska

Se bom zdele ene petkrat opravičila, ker spet smetim, ne samo smetim, ampak gnojim, ampak, moram - saj veste, to je "močnejše od mene" (prosto po Momu Kaporju): tali se snov (ena) zaradi previsoke temperature, in to je res prehod iz trdnega v kapljevinasto stanje. Topi pa se topljenec v topilu in tu imamo dve snovi.

In nisem še nikoli slišala, da je dovoljeno oboje, taliti in topiti, ker vsakokrat, ko sem se zmotila, so me na faksu v stotinki sekunde popravili in postavili nazaj na realna tla (eh, malo že pretiravam, to pomlad tako vpliva name).

lp

cervus

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. apr 2014 15:15

Prehod iz trdnega v tekoče stanje je taljenje.

Kuhinjska sol se tali, če jo močno segreješ (tam nekje okoli 800oC); topi se pa, če jo vržeš v vodo (in tam razpade v ione natrija in klora). Pri sladkorju je podobno, pa ne čisto, ker pri 186oC, kjer je tališče skadkorja, že pride do karamelizacije, ki je tudi že malo kemijska reakcija, pri raztapljanju v vodi pa se ne zgodi z molekulo nič (no, sčasoma malenkost hidrolizira, ampak lahko traja leta). Raztapljanje torej lahko pomeni tudi razpad spojine v raztopini (ki se potem lahko spet sestavi nazaj - včasih pa tudi ne).

Če zdaj malo bolj natančno pogledamo čokolado - ko jo pogreješ, se deloma topi, deloma pa tali. Ah, vse se da zakomplicirati, če hočeš. Kaj od tega je na primeru poročne torte junija letos pomembno, pa ne bi vedela. Jaz sem bolj robate sorte, pa bi rekla, da je glavno, da bo dobra za pojest.

Sonja

frača  

član od: 29.5.2007

sporočila: 12

2. apr 2014 17:56

OMB, nisem vedela, da bomo razglabljali o agregatnih stanjih, drugače bi dala drugačen naslov, da bodo tudi fiziki našli za izpit kaj uporabnega

Vsem ki ste ste napisali vaše mnenje hvala, bom vesela še kakšnega.

 

Vanja_v_ZDA, hvala bogu imam prijateljico, ki zaupa vame, zato tudi je moja prijateljica in ker sem ji že večkrat spekla torto, verjemi, je ni niti malo strah kakšna torta na koncu bo. Če pa bi/bo slučajno videla moje vprašanje, bo sigurno hvaležna, da se zanimam (kako čim bolje narediti torto) že zdaj, ne šele tri dni pred samo poroko

Sem pa že večkrat delala torto za večje število ljudi, tako da ravno začetnik nisem. Je pa res, da jo vedno delam samo za domače in res bližnje in tudi če ni tako zelooo lepa, je pa vedno dobra

 

frača

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

2. apr 2014 18:04

Frača, krasne torte! Kar pogumno, jaz ne dvomim vate. Lepo si napisala to o prijateljstvu

JJ

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti