Gosenice požirajo učke na trti

Mirc86  

član od: 17.12.2011

sporočila: 33

tema odprta - 28. mar 2014 14:25 | ogledi: 7.209 | odgovori: 3

Živjo!

 

Ne vem če sem temo odprl v pravem forumu. Za to se opravičujem. 

Torej, če ima kdo vinograd doma, naj vas opozorim, da so se pojavile gosenice, ki spijejo "učke" na rodnih vejah trte, in seveda naredijo veliko škode. Dejavne so ponoči, zato je dobro, če se jih hodi loviti ko se stemni. Včeraj smo jih pobili okoli 50. (predstavljajte si, koliko škode lahko naredijo na mladih poganjkih in učkih v eni noči)

Teta jih je v svojem vinogradu našla okoli 150 v slabi uri.

 

Torej, če date kaj na vaš vinograd, ročne svetilke iz predala, in popazite malo na vaš jesenski pridelek. Doma sem iz Dolenjske, ne vem pa, če to velja tudi za ostale regije. Slišal sem tudi še za več primerov kjer so našli veliko teh gosenic. 

Mirc86

granatka  

član od: 26.2.2011

sporočila: 20

29. mar 2014 16:12

Danes je k nam prišel prijatelj,ki nam je povedal, da je pri njegovem atu že skoraj polovica pojedenih očk. Midva z možem sva takoj odšla preverit vendar ni bilo kaj posebnega za opazit. Bova pa to storila še zvečer z baterijami, upam da ne bo treba brebedeti noči,saj bo že tako krajša za 1 uro. 

Pa lep sončen pozdrav vsem skupaj. 

 

granatka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

29. mar 2014 19:47

O zgodjepomladanskih gosenicah na trti piše nekaj na vinogradniških straneh, citiram:


"OBČASNI ŠKODLJIVCI VINSKE TRTE

Najpogostejši občasni škodljivci vinske trte so zemljemerka, sovke in trsni brstar. Škodo povzročajo njihove gosenice spomladi, v času odganjanja vinske trte. Gosenice se hranijo z brsti. Prag škodljivosti je 2 – 3 % izjedenih očes.
Odrasle gosenice zemljemerke so sivo rjave barve z rumenimi in črnimi podolžnimi progami in dosežejo dolžino 5 do 6 cm. Videti so kot košček rozge, zato jih težko opazimo. Tudi gosenice sovke so dolge do 6 cm in rjavo sive barve. Gosenice trsnega brstarja pa so rumeno sive barve s črnimi bradavicami na hrbtni in bočni strani iz katerih rastejo belkaste dlačice. Glavo imajo črno in dosežejo dolžino 25 mm. V tem času pregledujte brste in v primeru preseganja praga škodljivosti opravite škropljenje. V Sloveniji ni registriranega insekticida za zatiranje teh škodljivcev. Nanje zadovoljivo delujejo nekateri pripravki, ki se uporabljajo zoper grozdne sukače kot so: Mimic , Runner 240 SC ali Zolone liquide .
Pripravila: Alenka Ferlež Rus, univ. dipl. inž. agr."
vir: http://www.fito-info.si/pr/obv/Vsebina.asp?ID

 

Še nekaj o tem:
"Škoda zaradi objedenih brstov

Letos se spet pojavljajo izrazitejši napadi gosenic sovk. Pri pregledih vinogradov in trajnih nasadov opažamo tudi pedice (npr. zemljemerka), vendar je delež ledvičastih sovk (Noctua comes, N. fimbriata,...), ki se čez dan skrijejo v podrast, bistveno večji. Če opazite objedene brste, je priporočilo isto kot do sedaj: večerno – nočno pregledovanje trsov in ročno odstranjevanje gosenic. Ko gosenico osvetlite, se sama spusti v podstavljeno posodo.

Tretiranje z insekticidom ni racionalno: Preden bi primeren insekticid deloval, gosenica poškoduje 4 do 6 brstov, takrat pa je škoda že narejena. Neugodni okoliščini sta še njihova nočna aktivnost in različna učinkovitost posameznih insekticidnih skupin. Zaradi vedenjskih in fizioloških lastnosti gosenic, dotikalni pripravki v praksi tudi ob nočnem tretiranju nimajo učinka. Učinkujejo lahko hormonski regulatorji razvoja, ki pa jih morajo zaužiti s tretiranimi brsti. Primerni pripravki za uporabo v vinogradih so registrirani le proti drugim škodljivim organizmom."

Vir: http://www.fito-info.si/pr/obv/vsebina.asp?ID

Mojca

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

29. mar 2014 19:54

Panika brez veze, ker so gosenice od nekdaj, ni to nič novega. Če je zima mila, jih je več, če je zima huda, pa jih je manj. Tudi živali morajo od nečesa živeti, a ne? Si ne predstavljam ravno onih, ki imajo hektarje vinogradov, da bi ponoči z baterijami lovili gosenice, podnevi pa še po teh isti zemljici cca 12 ur kosili, vezali, rezali...v vinogradu itak ne zmanjka dela nikdar.  

Ne govorim ravno na pamet, pred slabo urco sem prišla iz vinograda. 

Ognjič

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti