Domača sladka smetana?

Anitra  

član od: 2.6.2013

sporočila: 14

tema odprta - 13. mar 2014 9:36 | ogledi: 18.252 | odgovori: 19

Pozdravljeni!

 

Doma imamo kravo in tako vsaki dan sveže kravje mleko, ker smo z mlečnimi izdelki dobro preskrbljeni, sem začela razmišljati, ko že vse mogoče znam delati, kako se bi pa naredilo sladko smetano? oz še bolj me zanima kako bi naredila smetano za stepanje iz domačega mleka in ali rabim še kake druge sestavine? Ima kdo izkušnje, je že poizkušal?

 

sama iz mleka naredim domač jogurt/oz kislo mleko, skuto, maslo iz kisle smetane ko je le te preveč, kajmak , pinjenec, kefir in mehke sire z zelišči,  izdelava poltrdih sirov s pomočjo sirila. Res mi je v veselje.

 

Ne ugotovim pa kaj od mleka je tisto da bi lahko naredila stepeno smetano? Oz nekaj čimbolj podobno njej? 

 

Še kuhano mleko sladkaš in dolgo stepaš nastane zgolj ''šaum'' taka pena, ki je za kako vročo čokolado ali kapučino ful dobra, ampak kako bi pa ratala sladka smetana za stepanje? Probala še bom mleko in smetano ki se nabere na mleku v kombinaciji...pol mi pa že zmanjka idej...

 

Res bi prosila za nasvet in pomoč! Hvala

Anitra

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

13. mar 2014 9:53

Počakaš, d ase smetana zbera na vrhu mleka, jo pobereš in stepeš. To je vse. če stepaš predolgo, nastane maslo. In Google najde morje zadetkov. Recimo tega.

rimljanka

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

13. mar 2014 9:53

S posebno centrifugo http://sl.wikipedia.org/wiki/Sladka_smetana

Oziroma ročno, kot je omenila rimljanka:

Mleko in sladka smetana: liter mleka smo počasi zavreli v loncu in ga čez noč ohlajali ... naslednji dan smo s površine posneli smetano in jo dobro premešali z malo metlico za stepanje ter jo pretlačili skozi gosto cedilo ...

(http://kruhinvino.com/2008/03/31/kaseljske-mlekarne)



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 13. 2014 09:55

Anitra  

član od: 2.6.2013

sporočila: 14

13. mar 2014 10:04

Preden sem sem pisala sem tudi v google vtipkovala domača sladka smetana, stepena smetana in mi ni našlo teh zadetkov, lol, tako da hvala, torej ''surovo'' mleko, do sedaj še nisem z njim delala,  razen v primeru poltrdih sirov, ampar tudi tisto se segreva... bom danes probala v en lonec dati nekaj litrov ( rabim namreč kar nekaj sladke smetane ) surovega mleka in dala čez noč v hladilnik, pa da vidim če jutri kaj stepem :) hvala za pomoč, sej se mi je zdelo da je stvar preprosta :)



Anitra

Sporočilo je spremenil(a) Anitra dne 13. 2014 10:05

Anitra  

član od: 2.6.2013

sporočila: 14

14. mar 2014 9:06

preizkušeno,

 

moram reči da mi je iz smetane na surovem mleku ratala boljša stepena smetana, dodala sem sladkor v prahu in je naravnost božanska, po drugem nasvetu da naj vseeno še probam iz smetane ki se nabere na kuhanem mleku, lahko povem, da se ni hotelo tako učvrstiti kot se je tista iz surovega mleka, in tudi okus ima bolj po maslu in mi ni tako všeč. 

 

tako da hvala za pomoč

 

dokaz :)

 



Anitra

Sporočilo je spremenil(a) Anitra dne 14. 2014 09:07

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

14. mar 2014 11:12

Oh, super kremasto!!! Kaj bi dala za takšnole smetano, ko so pri nas v trgovinah tako boge smetane...

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

15. mar 2014 0:57

Bannana, kupiš navadno nehomogenizirano in sploh čim manj obdelano mleko, ga preliješ iz steklenice v nižjo posodo, s katere boš lahko z žlico pobrala smetano. Mleko v posodi daš v hladilnik in ko se shladi, pobereš dol vrhnjo plast, smetano. Seveda je iz enega litra ni dovolj, ampak po enem tednu ali 5 do 6 litrih mleka, bi se moralo nabrati take smetane za eno dobro stepanje.

Težko mi je verjeti,Anitra,  da imajo nekje pri hiši kravo, pa tega ne vedo. 

Katrca11

anibas  

član od: 21.12.2006

sporočila: 497

15. mar 2014 15:34

Kaj ti je tu težko verjeti?- Saj je napisala kaj vse izdeluje iz mleka , za stepeno pa je jaz nikakor nebi zbirala cel teden- sama jo porabim po dveh dneh.

Anitra, napiši kakšne recepte  za sire

lp

anibas

Anitra  

član od: 2.6.2013

sporočila: 14

15. mar 2014 15:58

jaz sem izvorno mestno dekle :) in sem se pred 2leti poročila na kmetijo, vsaki mesec sem preizkusila nekaj novega, no počasi bom lahko rekla da sem kmečko dekle, pa še ni čisto tako. Ker imamo zgolj eno kravo, se je večina mleka dala teličkom, kmečke sosede in tašča niso imele pojma o pridelavi mleka, pa naj se sliši še tako smešno, sprobala sem marsikatero varianto in našla zase vsaj za moje pojme najbolj naravno z najmanj stroškov, tako da se pred mano mleko sploh ni koristilo za prehrano, razen da se je ko sem jaz 'prišla k hiši' bila pobudnica jaz, da se je mleko skuhalo, nato sem se odločila da bom poskrbela za samooskrbo, tako sem nehala v trgovini kupovati jogurte in skuto in začela z samoprodukcijo :) lani smo tudi začtakrat prvo rundo pridelave žit, ajde, prosa, pire, pšenice, in zase meljemo moko in zdrobe. No če bo šlo tako naprej bom mogoče odprla obrt in začela z prodajo. Ampak lepo po vrsti....

 

No najenostavnejši je mehki sir. Jaz surovo mleko dam v en lonec 5literski na mizo blizu rediatorja da čimprej zakisa, pri meni je to nekje 2dni, naredi se kislo mleko, oz  jaz rečem kar jogurt ker je precej čvrsto in gor kisla smetana, smetano poberem dol, jogurt dam segrevat na štedilnik do 60stopinj, bela snov se takrat začne spuščat in rumenkasta sirotka je bolj na vrhu, prelijem v cedilo, sitorko spodaj ujamem v drugo posodo, ko je nekoliko ocejeno dam v eno posodo tam posolim, dodam zelišča ali poper v zrnju, pripravim kalup, natlačim notri in fajn težko obtežim, spodaj ujamem sirotko, pustim tako 1-2dni da se čimbolj odteče v hladnem prostoru, nato dam v gazo in pustim v kleti nekaj dni da se še malo učvrsti, tačas sirotko prečistim tako d aprelijem skozi gazo, dolijem nekaj vode in dam žlico soli, prekuham da nastane slanica, ohladim in tako hlebec sira dam v slanico in v hladilnik, sedaj imam slanico že 5 mesecev, z vsakim sirom je slanica boljša in siri tudi, le prečistiti jo je potrebno po vsakem porabljenem siru. Pri nas sir ne zdrži dlje kot nekaj dni :) nekateri pa še isti dan zmanjkajo.

 

Maslo delam pa iz kisle smetane, pogosto ga zmešam z zelišči, naredi se pa ga ful preprosto, kislo smetano včasih pustim stati v hladilniku, ko se mi po nekaj rundah kisanja mleka nabere dovolj, to je ponavadi v roku nekaj dni ohlajeno smetano z ročnim mešalnikom stepam na najvišji stopnji dokler se ne pričnejo delati drugice, ponavadi še malo mešam, na nižji stopnji da se ja zgrudi, meni ej bilo rečeno da je tekočina ki se loči od maščobe pinjenec, čeprav spet drugi pravijo da je to pri smetani ko delaš maslo iz surovega mleka. Ko se vglavnem zgosdi precediš čez fino cedilo, ujameš pinjenec, jaz nato še fajn pod ledeno hladno vodi  na rahlo splahnem maslo da mlečni del čimbolj odstranim, takrat tud vmešam zelišča ker je še mehko, dam v stekelno posodico ( te bi naj bile najboljše za ohranjanje okusa, plastika baje ni tako fajn, ampak če ni drugega je tudi ok ) v hladilniku pol otrdi. in to je to. vedno pred uporabo ene pol ure prej vzamem ven da se zmešča, uporabljam ga kot namaz, ali pa pri peki peciva ali mesa. Tisto tapravo ''čisto'' maslo pa se naredi še z nadaljnjim postopkom, in sicer maso segrevaš da se stopi, in nato bi se naj ločila mlečna in maščobna zmes, maslo bi naj plavao zgoraj, mlečna pa spodaj in ko se strdi pobereš zgolj maslo vstran, jaz tega ne delam vedno, ker nam je samo pod hladno vodo splahnjeno in odcejeno tudi ok. In čas prihranim.



Anitra



Sporočilo je spremenil(a) Anitra dne 15. 2014 16:58

Sporočilo je spremenil(a) Anitra dne 15. 2014 16:59

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. mar 2014 18:06

Anitra, moj globok poklon za tvoje besede v prvem odstavku!  Uživaj v tem, kar delaš, upam, da ti uspe priti do tega, da boš pridelke/izdelke tudi prodajala.

rimljanka

anibas  

član od: 21.12.2006

sporočila: 497

15. mar 2014 18:22

Anitra super si-malo spominjaš name-hvala za lepo opisane postopke-ja tudi jaz segrevam maslo in ko ga odcedim si privoščim tropine ( mlečna zmes ki se loči od masla ) na kruhu-noro dobro.

 

Drži se punca!

anibas

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti